IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от фалит на Гърция нарасна до 98%

Ефектът на доминото след фалита на Гърция ще бъде много сериозен, защото следващите жертви са Италия, Испания и целият европейски банков сектор, коментира анализатор

16:20 | 13.09.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство. Снимка: Ройтерс

Рискът Гърция да фалира през следващите 5 години е нараснал до 98% на фона на безуспешните опити на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да убеди инвеститорите, че страната му може да преживее кризата в еврозоната, съобщава Bloomberg.

„Всички залагат на доста скорошен фалит и според мен последствията ще са тежки“, казва Питър Чир, основател на TF Market Advisors – базиран в Ню Йорк хедж фонд. „Определено планът на гръцкото правителство за бюджетни съкращения не работи“. 

По данни на CME Group Inc. цената на застраховането на 10 млн. долара гръцки дълг за 5 години е нараснала до 5,8 млн. долара първоначална вноска с допълнителни плащания от по 100 хил. долара на година, спрямо 5,5 млн. долара в аванс на 9 септември.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да остави Гърция да изпадне в „неконтролирана неплатежоспособност“, докато европейските лидери се опитват да предотвратят разпространението на кризата в други страни от еврозоната. Папандреу обеща да спази заложените като условие за получаването на спасителния пакет на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) бюджетни цели. Остава обаче въпросът доколко това обещание е изпълнимо. Данните за първите 8 месеца на годината разкриват, че бюджетният дефицит на Гърция е достигнал 22%.

Вероятността за фалит на Гърция е изчислена чрез стандартни модели за оценяване на кредитния риск, които предполагат, че в случай на фалит инвеститорите ще си възвърнат едва 40% от нетната стойност на гръцките облигации, които притежават.

Правителството в Атина очаква през 2011 г. гръцката икономиката да се свие с над 5%  - повече от прогнозирания от Европейската комисия (ЕК) спад от 3,8%, тъй като бюджетните съкращения задълбочават допълнително продължаващата вече трета година рецесия. През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство.

Гръцкият дълг все пак поскъпна, неутрализирайки част от загубите, повишили доходността по 10-годишните гръцки ДЦК до рекордните 25% по-рано днес.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации падна с 22 базисни пункта, или с 0,22 процентни пункта, до 23,33%, след като по-рано днес достигна рекордните 25%. Доходността по двугодишните облигации падна с 319 базисни пункта до 66,37%, понижавайки се от рекордните 74,88%.

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Ситуацията през м. септември 2011 г. в Р. Гърция е изяснена сегашното нейно държавно финансово управление (ДФУ) НЕ Е ГОДНО спрямо качества на ползвани Незлатни евро.За успешно противодействие срещу стопанска криза в Р. Гърция е потребно функционално подобрение на нейно ДФУ, с което то да стане СЪОТВЕТСТВАЩО на качества на Незлатни евро.Не бива да се забравя, че ако не се реализира нужно функционално усъвършенстване на гръцко ДФУ и същото ДА СТАНЕ ГОДНО за Незлатни евро се подсигурява извратен пазарен развой - чрез европейска хиперинфлация премахване на сегашни трудности за плащане дълга на Р. Гърция. Несъгласните с представеното мнение и да искат не могат да бъдат на друго, освен че досегашното (от време със Златни пари) нейно ДФУ е пригодно спрямо качества на ползвани Незлатни евро.Моля защитниците на запазване на стария (от време със Златни пари) начин на ДФУ и при нови условия с Незлатни пари да се огледат и да видят кризата, която е заради тази реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, върнат драхмата, девалвират я, и така изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка. Докога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Рискът от фалит на Гърция нарасна до 98% ....:Да се чете: 100% + разпад на ЕС и еврото....продължение, обобщение на коментара в края на годината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
По-лошо едва ли ще стане... Най-много риска от фалит да нарастне още с 1-2%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Гърците имат пари само до октомври. А после?" :Следва: -Атина настоява за бърз следващ транш от ?8 млрд.!- печатане на пари- част от тях отиват за гърците да си живеят добре, останалата част отива за кредиторите Франция и Германия- вдига се инфлацията в Европа- Гърция, Германия и Франция получават напечатани пари, останалите - гледат и лапат мухите!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Когато Господ създал гърка, евреина плакал безутешно цели три дни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия.Кралят е гол - еврото също!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард.За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях,еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца!Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят.Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
cherneva
преди 12 години
Който си глези децата да не очаква да са възпитани и послушни, когато трябва ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Аз не казвам че са само те, но те бяха първите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Те ако маляките само бяха проблема, досега да са ги отсвирили от ЕС, ЕЗ и Шенген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Гърците (маляките) ще се запишат в историята като унищожителите на Европа от 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още