IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос: Надвисналата криза в Европа може да е по-лоша от тази с Lehman

Европейските банки се нуждаят от най-малко 150 млрд. евро свеж капитал, дори при условие, че не понесат сериозни загуби вследствие на дълговата криза, смятат анализатори

13:41 | 07.09.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джордж Сорос.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: БТА

Помните ли колапса на Lehman Brothers? Европейците със сигурност го помнят. Докато Европа се опитва да овладее дълговата криза, най-сериозният проблем е, че някоя от основните банки на стария континент може да фалира, с което да предизвика финансова паника подобна на тази, която последва фалита на Lehman през септември 2008 г.

Политиците от еврозоната, решени да избегнат катастрофата, вероятно ще предоставят стотици милиарди евро, за да не позволят фалита на голяма европейска банка, пише New York Times.

Съмненията относно способността на европейските банки да се измъкнат от кризата продължават да нарастват. Някои институции вече изпитват затруднения да осигуряват необходимите за функционирането си заеми.

Американските банки, опитващи се да се предпазят от новите рискове все по-неохотно предоставят краткосрочни заеми в Европа и предпочитат да не правят бизнес с европейските си партньори – тенденция, която само може да влоши проблемите с финансирането на банковия сектор на стария континент.

Подобно отдръпване, но в много по-големи мащаби, доведе до фалита на Lehman, след като банките, хедж фондовете и другите играчи на пазара взеха мерки в защита на собствените си интереси, въпреки че именно тази политика спомогна за разпалването на глобалната финансова криза.

Евентуална финансова криза в Европа може бързо да се разпространи отвъд Атлантическия океан поради взаимосвързаността на глобалната финансова система. Нещо повече, подобно развитие може допълнително да влоши перспективите преди икономиките по цял свят.

„Тази криза има потенциала да е по-лоша от Lehman Brothers”, посочва милиардерът инвеститор Джордж Сорос, аргументирайки се с липсата на паневропейска структура, която да е способна да се справи с катастрофа с подобни мащаби и дълбочина.

„Ето защо проблемът е толкова сериозен“, казва Сорос. „Необходима е криза, за да се появи политическа воля в Европа за създаването на паневропейска администрация. Все още обаче, няма съгласие за това какви точно ще са функциите на новата администрация“.

Нарастващата тревога се отрази на фондовите пазари във вторник. Индексите в САЩ и Европа изгубиха 1%, докато акциите на европейските банки се разделиха с 5% и повече, на фона на сериозни загуби от последните седмици.

Акциите на европейските банки са на най-ниските си нива от март 2009 г., когато глобалната банкова система все още преживяваше последиците от колапса на Lehman.

Инвеститорите продължиха да търсят и сигурността на щатските облигации. Доходността на двугодишните щатски ДЦК за кратко падна до рекордно ниските 1,9%, преди да затвори на 1,98% във вторник.

В допълнение към опасенията за европейската банкова система, политиците от еврозоната са изправени пред няколко непосредствени предизвикателства в опитите си да успокоят пазарите, разтревожени от разпространението на дълговата криза.

През следващите седмици всяка от 17-те страни от еврозоната трябва да ратифицира договорения през юли втори спасителен план за Гърция, който предвижда и евентуалното спасяване на европейски банки. За да бъде приложено споразумението обаче трябва да бъдат преодолени и няколко конкретни препятствия.

Първото от тях отпадна, след като днес върховният съд в Германия обяви споразумението за легитимно. В четвъртък представители на финландското правителство ще поставят своите условия за ратифицирането на сделката. Условия могат да бъдат поставени и от други страни, търсещи гаранции, че ще получат обратно заемите, които ще предоставят по споразумението.

Въпреки че не успяха да успокоят пазарите, европейските лидери предприеха серия стъпки, за да предотвратят катастрофа в стил Lehman. Европейската централна банка (ЕЦБ) отвори нови кредитни линии за институции, изпитващи нужда от финансиране.

Предложеният спасителен план за Гърция от друга страна ще предостави заеми на страни, които трябва да рекапитализиарт банковата си система. В допълнение ЕЦБ изкупува италиански и испански облигации, за да не позволи скок на доходността им. Много от тези облигации са изкупени от европейски банки, на практика освобождавайки ги от проблемни активи в замяна на кеш.

Въпреки че проблемите в някои по-малки страни като Гърция и Ирландия не са нови, през последните седмици страховете на инвеститорите бяха насочени към банкови гиганти в страни като Германия и Франция – институции, които имат ключово значение за функционирането на глобалната финансова система и са тясно свързани с американските банки.

Нещо още по-лошо, нарастват опасенията за Италия, пред чийто дълг затрудненията с платежоспособността на страни като Гърция изглеждат смешно малки.

Според анализатори на UBS в Лондон европейските банки се нуждаят от най-малко 150 млрд. евро свеж капитал, дори при условие, че не понесат сериозни загуби вследствие на дълговата криза.

Американските фондове, които традиционно са надежден източник за финансиране на европейските банки, сега рязко понижават експозицията си към стария континент – първо избягвайки Испания и Италия, а сега и Франция.

Десетте най-големи американски фонда са понижили експозицията си към европейските банки с нови 9% или 30 млрд. долара през юли, след понижение с 20% през юни, разкриват данни на Institute of International Finance.

Американските банки са уязвими към проблемите на френските банки. В края на второто тримесечие JPMorgan Chase обяви, че общата експозиция на банката към Франция е 49 млрд. долара. Citigroup обяви експозиция от 44 млрд. долара към френски банки, докато Bank of America – 20 млрд. долара.

Въпреки усилията на Париж да защити банковия си сектор, френските банки, които имат огромна експозиция към дългове на страни от еврозоната, са сред най-тежко засегнатите в Европа. Миналия месец Франция наложи временна забрана за продажбите на късо, след като акциите на Société Générale - банка, смятана за прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира - се сринаха поради слухове, че вероятно е несъстоятелна.

Въпреки забраната за търговия на късо акциите на Société Générale все още се понижават поради опасенията, че тя заедно с BNP Paribas и други големи френски банки имат проблеми при набирането на долари за финансирането на операциите си в САЩ и други страни.

Официални представители на Société Générale заявиха, че опасенията на пазарите са несъстоятелни. Изпълнителният директор на банката Фредерик Оде определи слуховете, че Société Générale има проблеми с набирането на средства като „фантазия“. Във вторник акциите на банката изгубиха 6% до 18,93 евро. Преди три месеца акциите на банката струваха по 40 евро за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
На снимката се е инсталирал дяволът в цялата си гнус алчен и безскрупулен. Този "Гущероподобния", на снимката, заедно с "Приятелчето му Иван Костов", ако не се покаят и не раздадат всичкото откраднaто на бедните и онеправданите, много скоро " Дяволите ще ги пекат на бавен огън" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Обама: САЩ не са застрашени от нова рецесия":Естествено, нали вече имате над 200 годишен опит в печатането на хартийки без покритие. Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ. Жалко за дебелогъзите от "най-демократичната". Ще им се наложи доста да постегнат коланите.....сега вече идва келнера с бияча отзад и требе да се плати сметката !!!Прав си кривчо. Наистина.....Това няма да е "изпадане в рецесия", това ще е "катастрофа" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами! Бъдете готови за най-лошото! И после следват Чиповете така наречния електронен концлагер, парите няма да ги има....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
абитуриент
преди 12 години
АДМИРАЦИИ.....!!!!.....Някой създава хаос на ПЛАНЕТАТА и иска да КОНТРОЛИРА същия този ХАОС.....?????!!!!!!........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Понятието Нов световен ред НСР, не е ново. Правителството в сянка има редица мозъчни центрове, които вече са достатъчно известни. През 1921 година Морган създаде Съвета по международни отношения, който контролира такива важни структури като Федералния резерв на САЩ, Ню Йоркската фондова борса и водещите средства за масова информация в САЩ. В света се води достатъчно активен процес за обосноваване законността, легитимността на Световното правителство. Глашатаи на тези процеси се явяват такива известни личности като Джорж Сорос и Жак Атали. Според мнението на Сорос на дневен ред е създаването на нова световна парична система, която ще замени долара, смяна на световния лидер, при което САЩ ще отстъпят мястото си на Китай. Предлага под контрола на Световното правителство да бъдат ядреното оръжие, атомната енергетика, ракетно космическото производство и всички основни ресурси на планетата. Според него трябва да бъдат създадени строги нормативи за раждаемостта ( с отчитане на производителността и размера на богатството на всяка държава), генетичен контрол на новородените и прочистване на генофонда на планетата. Гласовете при избори не трябва да са равни, а да се определят според образователния ценз и данъчните отчисления. Новият световен ред го изграждат пред очите ни. Лидерите и страните, които имат смелостта да се ослушват ги наказват като Югославия през 1999 г. и като Либия в настоящия момент. Техните лидери ги убиват и дискредитират. В САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата. Хората се поставят под тотален контрол, цялото производство на храни ще бъде съсредоточено в ръцете на корпорациите. Най-известните представители на Световното правителство са от финансовата група Ротшилд Рокфелер. В момента между тях има някои несъгласия във вижданията за Новия световен ред. Ротшилд, в това число и чрез Сорос, активно насърчава Китай като алтернатива на САЩ. Рокфелер се опитва да печели време чрез всевъзможни кризи и революции, за да завърши процеса на преформатиране на САЩ в нео империя, в която да влязат Канада и Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА ГЛОБАЛНИЯ ЕЛИТ!Според циничното изявление на Дейвид Рокфелер, "наднационалната власт на интелектуалния елит и световните банкери е за предпочитане, пред правата на народите на самоопределение". Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Последните години стана много популярна думата "глобализация". При което, често твърдят, че това е природен, необратим процес. Но малцина се замислят, че главният въпрос на глобализацията е въпросът за властта. И по-точно, за завземането властта на планетата Земя, от страна на група окултисти (статанисти), с цел установяване на световно правителство. Тайните ръководители на сегашната измамна борба с "терористическия интернационал", жадуват да предизвикат глобален хаос - "гигантско социално сътресение", Русия да се въвлече в изтощителна война на неколко фронта, а ислямските страни да се поставят на колене. Целта на Федералният Резерв е държавата САЩ - да фалира! И тогава следващата цел е не революция, а налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Едно нещо ме смущава в написаното от теб:... " Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена."...Ако това твърдение е вярно / между другото и аз съм на това мнение/, то какъв би бил интереса им от разпад на системата? ...или има процеси които са извън контрола им, т. е твърдението че управляват света не е съвсем вярно..!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
АДМИРАЦИИ и от мен:) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,240 е сега! Много скоро ще е на ниво около 5000. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 1000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи от 3 до 6 месеца......и после следва да се създаде новата финансова система в която повече няма да има място за.....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации - "казиното"на NYSE, New York Stock Exchange. И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка....защо ли...??? И Русия ще започне да продава газ и петрол и суровини в Рубли ......защо ли...???Изводите си ги направете сами! Бъдете готови за най-лошото! И после следват Чиповете така наречния електронен концлагер, парите няма да ги има....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
40% от ЕВРОПЕЙЦИТЕ са ЛУДИ.....!!!!????.....Това е СТАТИСТИКА- на практика всеки ВТОРИ е с психическо отклонение или разтройство......????!!!!!.....До скоро се отнасях с насмешка на подобни КОНСТАТАЦИИ -на последък обаче когато шофирам или съм сред повече хора в магазин например все повече се убеждавам ,че сме заобиколени от ТИХИ ЛУДИ.......!!!!!????.....Явно стреса и динамиката си дават своето отражение .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още