IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за финансово подпомагане на Гърция от Германия е законно

Гласуването на бъдещи спасителни пакети обаче ще трябва да получава одобрението на парламентарната бюджетна комисия

12:16 | 07.09.11 г.
<p>
	Председателят на германския Конституционен съд Андреас Фоскуле при обявяването на решението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на германския Конституционен съд Андреас Фоскуле при обявяването на решението. Снимка: Ройтерс

Германският Конституционен съд днес призна за законно решението за оказване на финансова помощ на Гърция, съобщи председателят на правната институция, цитиран от РИА Новости.

Германски граждани бяха подали иск в съда за признаване за незаконно решението на правителството за участие в кредитната подкрепа за Гърция от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 110 млрд. евро, съгласувана през май 2010 г., с мотива, че то противоречи както на конституцията на страната, така и на договорите на ЕС.

Според ищците германското участие в програмата нарушава границите на допустимата интеграция в ЕС, което Конституционният съд на страната е установил в решението си по жалба за ратифицирането на Лисабонския договор.

По-рано съдът отложи още 13 подобни иска, аргументирайки се, че те ще бъдат решени в зависимост от решението по първия иск.

В отговор 55 германски компании, които бяха ищци по един от тях, подадоха жалба в Европейския съд за човешките права. Освен това те поискаха отвод на съдията Удо ди Фабио, обвинявайки го в пристрастност, като цитираха многобройни негови изказвания пред медиите.

В решението на съда обаче се посочва, че парламентът на страната трябва да има повече тежест при вземането на решения за бъдещи спасителни програми, посочи Ройтерс.

Според съдиите германското правителство в бъдеще ще трябва да получава одобрението на парламентарната бюджетна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още