IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски съд ще решава дали помощта за Гърция е законна

Конституционният съд е сезиран от депутата от Бундестага Петер Гаувайлер, който внесе преди години подобен иск и срещу Лисабонския договор

11:47 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петер Гаувайлер е изградил кариерата си чрез задаване на неудобни въпроси и оспорване на преобладаващото мнение. <em>Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons</em></p>

Петер Гаувайлер е изградил кариерата си чрез задаване на неудобни въпроси и оспорване на преобладаващото мнение. Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons

Депутатът от германския съюз на християндемократите Петер Гаувайлер не се страхува от възможността Гърция да обяви фалит. Ако неговата жалба в Конституционния съд на Германия срещу германските помощи за южноевропейската страна бъде уважена, "ще бъдат коригирани много грешни решения", заявява самият той в интервю за баварско радио, цитирано от германския бизнес ежедневник Handelsblatt.

Днес базираният в Карлсруе конституционен съд започва да гледа делото по законността на помощите за финансово затруднени страни от еврозоната, отпускани от страната.

Освен от Гаувайлер, искът е подаден и от група професори по икономика. За важността на процеса говори и фактът, че в залата присъства лично финансовият министър Волфганг Шойбле.

"Да се обяви фалит е по-добре, отколкото постоянното отлагане на обявяване в неплатежоспособност, което според нашето законодателство е наказуемо", казва Гаувайлер.

В случая на Гърция според него е необходима ясна стъпка - "германското правителство е задължено да гарантира покупателната способност на парите и трябва да предпазва населението от инфлационни въздействия, а не да ги подкрепя".

Според него отпускането на милиарди евро от германския бюджет за Гърция и други, изпаднали в икономическа криза, страни, ще насърчи инфлационния натиск. Освен това чрез подобно решение Бундестагът губел част от своята  независимост в областта на фискалната политика. Ефектите от възможния фалит на Гърция според Гаувайлер ще са минимални. 

В интервю за Süddeutsche Zeitung от преди няколко дни депутатът заяви, че ситуацията в Гърция няма да се подобри с новите пакети с помощи, защото "това не са помощи, а камъни на врата на всеки даващ се грък, но и на еврото като цяло".

Гаувайлер, както и петимата, познати като евроскептици, професори, сред които и икономистът Йоахим Старбати, обжалваха и първия пакет помощи за Гърция още през миналата година. Старбати е пословичен с критиките си срещу идеята за европейски валутен съюз и това не е първата му атака на съдебно ниво срещу еврозоната. През 1997 г. Старбати, заедно с други трима професори, подаде жалба до Конституционния съд срещу договора от Амстердам за въвеждане на еврото, но загуби. И до днес обаче той е напълно убеден, че аргументите му са верни. Според Handelsblatt, днес съдът ще започне да разглежда не само германските закони за финансовата помощ за Гърция, но ще се занимае и с бюджетните правомощия на Бундестага.

Най-вероятно конституционният съд ще постави на правителството условия, които ще затруднят отпускането на нови помощни средства, като даде например по-големи правомощия на Бундестага при одобрението за бъдещи спасителни пакети, посочва Ройтерс. Повечето наблюдатели обаче очакват, че съдиите няма да блокират това финансиране, създавайки още един проблем за валутния съюз, а окончателното решение на съда се очаква след седмици или дори след месеци.

Преди седмици парламентът в Берлин одобри участието на страната в пакета помощи за Гърция и в новия постоянен спасителен фонд - Европейски механизъм за стабилност (ESM), който се очаква да започне да действа в началото на 2013 г. През есента се очаква да бъде гласуван специален закон, който да регламентира германското участие в ESM.

В началото на май 2010 г. Бундестагът упълномощи финансовото министерство да даде заем на Гърция в размер на 22,4 млрд. евро. Две седмици по-късно последва и упълномощаване за участие в сегашния Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) с 247,6 млрд. евро. Единични гласувания на парламента, например за плащането на отделни кредити, не са предвидени.

Жалбата на 62-годишния бивш адвокат от Мюнхен Гаувайлер, изградил кариерата си чрез задаване на неудобни въпроси и оспорване на преобладаващото мнение, е негова запазена марка. Депутатът е член на Християнсоциалния съюз (ХСС) - традиционният партньор от Бавария на Християндемократическия съюз (ХСС) на канцлера Ангела Меркел, но е в известен смисъл аутсайдер, отбелязва DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още