IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Създаването на механизъм за излизане от еврозоната „вероятно е неизбежно“

Европейските лидери активно се опитват да печелят време, но времето работи срещу тях, коментира инвеститорът

14:42 | 27.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сорос: Създаването на механизъм за излизане от еврозоната „вероятно е неизбежно“

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос заяви, че създаването на механизъм, позволяващ на по-слабите икономики да напускат еврозоната, „вероятно е неизбежно“, съобщава Bloomberg.

„Не е предвидена възможност страна да напусне еврозоната, а това в сегашната ситуация вероятно е неизбежно“, казва Сорос, който е на 80 г. „На ръба сме на икономически колапс, който ще започне да кажем от Гърция, но много лесно може да се разпространи. Финансовата система остава изключително уязвима“.

Опасенията, че гръцките законодатели няма да успеят да приемат мерките за ограничаване на разходите, които биха гарантирали предоставянето на следващия транш от спасителния пакет за страната оказват натиск на международните пазари. Миналата седмица еврото се понижи до рекордно ниски стойности спрямо швейцарския франк. Гърция е една от трите страни членки на еврозоната, които са потърсили международна помощ заради дълговата криза.

„Мисля, че всички сме съгласни, че кризата в Европа „е фокусирана върху еврото“, казва Сорос. „Това е финансова криза, която все още е в процес на развитие. Тя е предвидима. Повечето хора разбират, че тя все още се развива. Европейските лидери активно се опитват да печелят време. Въпреки това времето работи срещу тях“, казва той.

Еврото е създадено през 1999 г. от 11 страни – Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Люксембург, Финландия, Австрия, Португалия, Испания и Ирландия. Гърция беше 12-тата страна, която се присъедини към валутния съюз през 2001 г., докато Естония е най-новият член на еврозоната, присъединил се през януари.

Сорос е председател на Soros Fund Management LLC, управляващ активи за около 28 млрд. долара. Той е известен с това, че през 1992 г. спечелва 1 млрд. долара, като залага срещу британската лира.

Пред Световния икономически форум в Давос на 26-ти януари Сорос изрази опасения, че валутният съюз ще се разпадне. Той заяви, че европейските лидери трябва да решат проблема с движещата се на две скорости европейска икономика или да рискуват колапса на еврото. Инвеститорът все пак допълва, че това е малко вероятно да се случи.

Европа трябва да потърси алтернативни стратегии за разрешаване на дълговата криза, казва Сорос.

„Оцеляването на ЕС е от жизнен интерес за всички нас“ и затова имаме нужда от „План Б“. Това може да включва общи европейски данъци, единна банкова система, гарантирана от европейските институции, или такса за финансови транзакции, посочва Сорос.

„Трябва ни план Б, а в момента план Б не съществува“, казва Сорос. „Вместо това властите се придържат към статуквото и не признават, че съществуват фундаментални пропуски, които трябва да бъдат разрешени“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Никой не иска да вади гърците от еврозоната. Ако те излетят от там, ще се върнат към драхмата, която ще девалвира. В резултат на това, те въобще няма да имат възможност да си върнат колосалните дългове на Германия и Франция. За да не останат извозени Германия и Франция, а те определено няма да го допуснат, ще оставят Гърция в еврозоната да я финансира ЕЦБ. С други думи, Германците и Французите ще си взимат парите с големите лихви от ЕЦБ през Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
kuzmenko
преди 12 години
Каква е тази обща европейска валута???Щом ЕС не може да я усигори за всичките си членове!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Обща валута без обща държавност, каквито и договори и пактове за стабилност да има, е като хомосексуален брак . Така че или еврозоната ще се разпадне или трябва да се тръгне ускорено към по дълбоко интегриране и дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още