IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната пропаст на Гърция заплашва да погълне Европа

Еврото ще се разпадне – не тази седмица, но вероятно през 2013 г., прогнозират британски изследователи

16:04 | 23.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите в Атина, Снимка: Ройтерс</p>

Протестите в Атина, Снимка: Ройтерс

Георгиос Папандреу е вперил поглед в дупката от 20 млрд. евро в бюджета на страната си. Често се случва на новоизбраните лидери да установят, че не разполагат с достатъчно пари, за да платят за предизборните си обещания.

Когато правителството в Атина осъзна бюджетната катастрофа, пред която е изправено, дни след като пое управлението през октомври 2009 г., европейските столици все още нищо не подозираха, пише Bloomberg.

„Не преувеличавайте проблема“, каза през есента на 2009 г. германският канцлер Ангела Меркел. „Дефицити има и в други части на света“.

Тази първоначална реакция беше предвестник на провала на европейските политици да овладеят кризата, която навлиза в 21-вия си месец и кара световната общност да тръпне пред перспективата за ново финансово цунами, при все, че ефектите от току-що отминалото все още не са напълно отшумели.

На 7 юни американският президент Барак Обама каза на Меркел, че е нейна работа да спре „неконтролируемия водовъртеж на фалита“. На 14 юни китайската централна банка предупреди за „много сериозен риск“, зараждащ се в Европа.

„Ситуацията е доста неприятна“, казва Пол де Гре, професор по икономика в Католическия университет в Льовен, Белгия. „Най-благоприятният сценарий ще е да успеем да закрепим положението за следващите 6 месеца. Другият сценарий е нещата да излязат извън контрол.“

Помощта от 256 млрд. евро за Гърция, Ирландия и Португалия не постигна нищо повече от това да спечели време, като отложи фалитите, казва Андрю Болс, директор за Европа на Pacific Investment Management Co. Цената за застраховането на дълговете на 25 големи банки и застрахователи се е повишила до 162 базисни пункта от 120 пункта на 8 април, показват данни на JPMorgan Chase & Co.

Застраховката срещу фалит на Гърция – най-скъпата в света – показва, че шансът страната да бъде принудена да преструктурира дълга си е 75%.

Положението е доста безнадеждно

„Ако просто погледнете икономическите данни, положението за Гърция изглежда доста безнадеждно. Данните биха ви накарали да си мислите, че фалитът вече се е случил“, казва Болс.

„Ако можете да поставите Гърция, Ирландия и Португалия под карантина, да извадите тези страни от пазара, докато реформират икономиките си, тогава ще спечелите време за Испания и банковия сектор и ще им дадете шанс да се рекапитализират.

Тази вечер и утре на среща в Брюксел европейските лидери отново ще обсъждат гръцката дилема, прецизирайки размера на новите заеми за Атина и как да накарат притежателите на гръцки дълг да се включат в спасителния план.

Три месеца след прокламирането на „цялостно решение“ на кризата никой не си прави илюзията, че на срещата може да бъде постигнато трайно решение.

Умората от реформите

„Реформите са трудни“, каза еврокомисарят по монетарните въпроси Оли Рен на 20 юни. „Умората от реформите е видима по улиците на Атина, Мадрид и другаде, както е видна и в някои от страните от еврозоната, които поемат основната тежест при осигуряването на спасителните заеми“.

Миналата седмица полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите срещу мерките за затягане на коланите. Демонстрациите пред гръцкия парламент продължават вече 4 седмици, а гърците заклеймяват Папандреу като служител на годината на Международния валутен фонд (МВФ).

Ново разделение започва да се проявява между богатия, воден от износа и фискалната дисциплиниран европейски север и бедния юг, който страда от недостатъчен икономически растеж, се казва в изследване на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

„Еврото ще се разпадне – не тази седмица, но вероятно през 2013 г.“, посочва CEBR в публикация от 20 юни. Базираната в Лондон организация прогнозира, че първа еврозоната ще напусне Гърция, която ще предпочете растеж и създаване на нови работни места пред наложени от Европа мерки за ограничаване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 32 rate down comment 8
rebel8
преди 12 години
Склонността на гърците да протестират за всичко, което не им изнася, сега ще им изиграе лоша шега в дългосрочен план. Те ще си фалират, кредитите към тях ще секнат в един момент и тогава коланите ще се затегнат от самосебе си и то много по-жестоко, отколкото ако си ги затегнат сами. Неприятното е, че ако гърция фалира и излезе от еврозоната, това ще повиши значително усещането за риск за Португалия, Испания, Ирландия и др. тяхното финансиране ще се оскъпи зверски и висчко това ще доведе до още години несигурност и проблеми за икономиката на Европа. Единият сценарий според мен е всички тези държави да излязат от еврозоната в един момент и зад еврото да остане само севера с конкурентноспособна и стабилна икономика. Така еврото ще се обезценява известно време и след като това разделение се случи, ще започне да се засилва отново. Другият сценарий е по-големите периферни страни да използват времето на агония на Гърция наистина да реструктурират икономиките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 8
mitkopom
преди 12 години
Г-н Митев иска да каже с мноого сложни и неразбираеми изречения е че Гърците папаха повече отколкото произвеждаха и ся няма с какво да си платят. Моето предположение, че след като обяваят фалит ще бъдат изритани от еврозоната, ще си върнат драхмата и ще имат период на хипер инфлация.Защо не след 10 години да видим гъркини в нашите домове да гледат нашите възрастни родители/деца :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 13
Lucifer
преди 12 години
Митев, насекомо досадно, скрий се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 19
Иван Митев
преди 12 години
@ Mr_crash,на какво се дължи тази злоба към икономическа истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 27
Mr_crash
преди 12 години
Иванеее Иване, да те ... кой те хване! Тва ти ли го писа, или някой интернет преводач?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 24
Иван Митев
преди 12 години
Истината за стопанска ситуация в Р. Гърция е известна.Р. Гърция е със стопанска криза заради своя собствена държавна финансова грешка, която продължава със съгласие на ръководители на Европейския съюз.Същността на държавната непълноценност е разкрита е тя е Ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.Разбираемо е - за се се премахне стопанска криза е необходимо прекратяване на тази държавна финансова непълноценност.Начинът за успешно преодоляване на сегашни стопански трудности се знае и той е чрез държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.При пренебрежение към употреба на Модел Ресурси М - ще настъпят нови щети за участници в стопански живот на Р. Гърция, поради продължено развитие на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още