IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, предупреждава бившият шеф на Фед

16:25 | 17.06.11 г. 38
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Алън Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявява, че фалитът на Гърция е „почти сигурен“ и че подобно развитие може да повлече щатската икономика обратно в рецесия, съобщава Bloomberg.

„Проблемът е, че е изключително невероятно политическото решение да проработи“ така, че кризата в Гърция да бъде овладяна, казва Грийнспан. „Шансовете Гърция да не фалира са много малки“.

След като гръцкият премиер Георгиус Папандреу не успя да получи подкрепа за допълнителни мерки за затягане на фискалната дисциплина, при което опасенията, че силно задлъжнялата страна няма да успее да посрещне задълженията си нараснаха дори още повече, доходността по 2-годишните гръцки правителствени облигации за първи път в историята се повиши над 30%.

Шансовете Гърция да фалира са „толкова високи, че почти трябва да признаем, че сме в абсолютно задънена улица“, казва Грийнспан, който управляваше щатската централна банка от 1987 г. до 2006 г. Това може „да изправи някои американски банки до стената“, допълва той.

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, казва Грийнспан. Без гръцкия проблем „вероятността за рецесия в САЩ всъщност е съвсем малка“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

37
rate up comment 9 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Диагностика на криза през 2011 г. в Р. ГърцияДържава: Р. Гърция.Симптом: Държавна финансова криза.Диагноза: Болестта при стопанство на Р. Гърция е Безпределна субсидия.Причина: Продължение на държавна финансова Грешка на Джон Лоу.Условия на протичане: В Капана на парите.Съпътстващ проблем: Разрастване на Противоречие на Джон ЛоуПоследица: Доказване верността на "Принципа на Джон Лоу".Необходимо лечение: Възможно най-скорошна употреба на държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.Възможности в бъдеще:1) При пренебрежение към представено Необходимо лечение - ще настъпят нови щети за участници в стопанския живот на Р. Гърция, поради продължено развитие на криза.2) При държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза, процесите на развитие на икономическа и финансова криза в Р. Гърция ще се прекратят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравей Didkata,Не знам как г-н Лоу е инициирал тази държавна финансова грешка, но се знае нейна същност - ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
Didkata
преди 12 години
Г-н Митев, обещайте да спазвате правилата на граматиката. Горкият г-н Лоу - как ли точно е инициирал създаването на грешки :-)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Уважаеми г-н Raboti,Грешите, защото никога не съм мислил, че имам "невежи опоненти".Уважавам своите събеседници и дискутирам с уважение към тях.Винаги, когато се разкриват новости е налично обстоятелство, че други не знаят за съответна новост - в съдържанието на нашия спор наличие на "Грешка на Джон Лоу", която е особено важна причина за сегашната криза в Гърция.Това е нормално и разбираемо.Нима Вие досега знаехте за наличие на тази държавна финансова грешка? (Ваше право е да осъзнаете нейна същност и да я ползвате при преценки.)Аз нямам желание да се обръща внимание на мен.Потребно е да има внимание към истина за развитие на криза и след като се разкрие причина за тази криза - полезно е същата да се премахне.За съжаление, допускат се грешки при описание, но те не променят смисъла на представени новости.Желаем или не - за да има успех, бъдещето ще е с прилагане на държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" срещу криза.Благодаря за съвети. Те са полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Г-н Митев, като за начало е необходимо да усвоите и прилагате без пропуски граматичните правила за членуване на имената.Можете да сте доволен, че Ви обръщаме внимание и ако това е целта Ви, постигнали сте я.Как ни търпите нас, Вашите невежи опоненти, бе Митев!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте hellwitch,независимо от това дали "Искаме" или "Не желаем" съществува обективна разлика между качества на "Златни" и "Незлатни пари".Качествата на "Незлатните" ги прави по-полезни спрямо "Златните пари".Именно разликата в качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" прави стария (от време на "Златни пари") начин на държавно финансово управление непригоден при новите условия с "Незлатни пари".Запазването на този стар (от време на "Златни пари") начин на държавно финансово управление и при нови условия с "Незлатни пари" е особено важна причина за сегашна световна стопанска криза.За спасение от криза е необходимо прекратяване на сегашно непълноценно държавно финансово управление.При употреба на "Незлатни пари", за да има полезно обществено стопанско развитие е необходимо прилагане на държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Аз лично не виждам особена разлика между златото и книжните пари.Златото уж има собствена стойност ама на практика няма почти никаква полезна употреба - 65% се използва за бижута !??! Това, че е на мода от хиляди години и хората спекулативно(с нарастващо търсене без реално да го употребяват) го купуват не означава че стойността му трябва да е много повече от медта или друг добър проводник като среброто. Реално поради оскъдността му цената се поддържа висока. На времето алуминият също за известно време е бил считан за благороден метал, но се оказало че е доста разпространен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Ползвани означения при защита на теза, че проблемът за "Фалитът на Гърция" може да бъде успешно разрешен:1. Грешка на Джон Лоу означава: По инициатива на Джон Лоу създадена грешка ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.2. "Капан на парите означава: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.3. Безпределна субсидия означава: В Капана на парите държавните власти реално предоставят парична субсидия за определени бенефициенти. Същата се разпределя между тях на пазарен принцип.4. Определение на Закономерност на Безпределна субсидия: В Капана на парите, със силата на закономерност, колкото е по-голям Брутния вътрешен продукт (БВП) - толкова повече Безпределната субсидия увеличава стопански диспропорции и щети при криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте no-credit,Има много време докато се стигне до теми, които са включени в книгата. Сега на дневен ред са конкретни практични неща.Високо ценя Вашето мнение за:Закономерност на Безпределна субсидия В Капана на парите съществува Закономерност на Безпределна субсидия, според която - колкото е по-голям Брутния вътрешен продект (БВП), толкова повече Безпределната субсидия завишава стопански диспропорции и щети при криза.В съответна държава, при продължаване на Грешка на Джон Лоу се реализира независеща от воля на държавни власти последователност:- (1) колкото правителство на държава подсигурява повишение на БВП;- (2) толкова е налична по-голяма Безпределна субсидия;- (3) осъществява се развитие на по-уголемени стопански диспропорции;- и (4) съответно по-жестока криза със завишени болезнени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравей Didkata,Ваше право е за преценки.Не зная Вашето мнение Има или Няма Грешка на Джон Лоу? Какво разбирате под Презумпцията ти е грешна?Ако не сте разбрали, преценката ми е, че е правилно Незлатните да заменят Златните пари, защото са по-полезни за обществено развитие.Проблемът е, че при първата такава замяна през 1716 г. е допусната държавна финансова грешка, която е запазена досега.И пред 2011 г. държавните финансови управления работят по същия грешен начин, както е започнал през 1716 г. Джон Лоу.295 години няма промяна при платформа на съответно държавно финансово управление, която да е съобразена с качествата на Незлатни пари.Именно поради тази държавна управленска слабост се развива криза.Доказателство: Ако се премахне Грешката на Джон Лоу - ще се прекрати кризата.Hyman Minsky също допуска Грешката на Джон Лоу, като не прави разграничение при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани Златни или Незлатни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още