IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, предупреждава бившият шеф на Фед

16:25 | 17.06.11 г. 38
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Алън Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявява, че фалитът на Гърция е „почти сигурен“ и че подобно развитие може да повлече щатската икономика обратно в рецесия, съобщава Bloomberg.

„Проблемът е, че е изключително невероятно политическото решение да проработи“ така, че кризата в Гърция да бъде овладяна, казва Грийнспан. „Шансовете Гърция да не фалира са много малки“.

След като гръцкият премиер Георгиус Папандреу не успя да получи подкрепа за допълнителни мерки за затягане на фискалната дисциплина, при което опасенията, че силно задлъжнялата страна няма да успее да посрещне задълженията си нараснаха дори още повече, доходността по 2-годишните гръцки правителствени облигации за първи път в историята се повиши над 30%.

Шансовете Гърция да фалира са „толкова високи, че почти трябва да признаем, че сме в абсолютно задънена улица“, казва Грийнспан, който управляваше щатската централна банка от 1987 г. до 2006 г. Това може „да изправи някои американски банки до стената“, допълва той.

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, казва Грийнспан. Без гръцкия проблем „вероятността за рецесия в САЩ всъщност е съвсем малка“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
Дидката, извинявай, ама да не би да си си купила и прочела книгата на Митев? Защото мисля само там е написана теорията му. За да може да си продава книгата, той много внимава да не каже в нета нещо по същество (нито за прословутата грешка на Джон Лоу нито за т.нар. Ресурс М). Всъщност, аз съм сигурен, че и в книгата му няма да има нищо интересно - просто е хванал една интригуваща фраза (за разликата между книжните и златните пари) и се опитва покрай нея да пробута някакви баналности. А съм сигурен, че в книгата му няма нищо интересно (не и фундаментално), първо защото ако имаше, то отдавна да е взето и употребено и второ, защото фундаменталния проблем на днешната икономика не е толкова държавното управление, а свръхконцентрацията на капитали (или липсата на концентрация) и начина на тяхното вкарване в икономиката (респ. невкарване когато ги няма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Didkata
преди 12 години
Митев, Прочетох ти теорията, и сори, но ми се струва доста елементарна. Презумпцията ти е грешна - отдавна паричната политика е излязла от златния стандарт, и свързаните с него икономически политики. Много неща са се случили след Лоу. Аз лично съм фен на Мински, за когото, доколкото разбирам, ти не си чувал. http://en.wikipedia.org/wiki/Hyman_Minsky
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 12 години
Аз съм за всеки който е харчел без да има да бъде оставен да фалира. леман да флира, гърция да фалира, а особенно банките нека фалират до една. Стига вече мързел и хитрини. То не са фин.продукти, то не са пропаганди, то не е лобизъм, то нямам думи с които да опиша как може 5% или 15% да произвеждат реален продукт и да хранят всички останали, който да се опитват да продават несъществуващи неща и да богатеят. Това са банкерити и борсовите тарикати и изобщо всички свързани с финансите. Да фалират не ме е жал! И според мен така трябва за да има справедливост. Значи едни тарикати харчат повече отколкото имат, излъгали хайлязина банкер да им даде назаем без да могат да го върнат. Той, банкера дал пари които не са негови. И сега тариката казва нема пари. И банкера вместо да си прибере загубата пак на хората да я прехвърли. Е как така. Значи банкер може да функционира само на печалба. И когато има печалби "икономиката казват е добре". Когато обаче са зададе загуба. Банкера крие всички пари и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравей snaky,Отговорям конкретно на Ваше питане защо смятате, че това е грешка и никой не си дал сметка за това?Не ми е известен източник, който да представя, че въведеното по инициатива на Джон Лоу ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари е преценено като грешка.Именно това държавно финансово поведение е грешка, защото заради негово наличие се развиват диспропорции и криза.Това състояние, за по кратко го означавам като Капан на парите ( http://***.cao.bg/?article=5765871&pages=1&category=1 )За съжаление и централните банки са жертви в Капана на парите и от тях не зависи за успешно излизане от криза, тъй като причината за криза не е при тях, а причината е грешка при съответно държавно финансово управление.( http://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html ) Особеното при централните банки е, че са големи богати жертви в "Капана на парите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте no-credit,Отговарям конкретно на Ваши въпроси.Съдържанието на ПАРИТЕ НЕ СА ЗЛАТО, книга първа ЗАКОНЪТ, няма общо с основните теми по които водим дискусии, така че не разбирам Ваша логика за излагане на обвинения. В книгата не се представя обосноваване на изводи от рода за държавната финансова "Грешка на Джон Лоу".Сега за съжаление спорим на тема Има или Няма Грешка на Джон Лоу в съответно държавно финансово управление?Възможни са два отговора.Според мен верният е Налична е Грешка на Джон Лоу. Съдържанието на тази финансова грешка е известна. Същата е допусната през 1716 т. и все още продължава, поради което е налична сегашната криза. Според мои опоненти те не дават отговор отговор на въпроса, но са недоволни, че е разкрита Грешката на Джон Лоу и се пише за истината.Според мен Грешката на Джон Лоу успешно може да се прекрати и да се премахне кризата чрез държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
comet
преди 12 години
НЕ ....... С ..........., ЩЕ ТЕ ................ СИ И ЩЕ ТЕ ............... ОПИТ.Ролята на царя се изпълнява от придворните му. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Г-н snaky,Очевидно е, че трудно ме разбират. Въпросът е дали някой иска да разбере същността на новото?Ако той разбере същността на представяната новост, съответния човек има три възможности (1) да се съгласи за истина, (2) да докаже, че не са верни или (3) да има поведение на мълчаливо или активно пренебрежение или отрицание на тази новост.Ако един ми докаже, че представяното от мен не е по-полезно от досегашната практика, то няма да отделям време за известната Ви новост държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.Моля да Ви корегиран. Според мои изводи, причина за развитие на диспропорции при условия на Незлатни пари не е самото печатане на пари, а причината е грешка в съответното държавно финансово управление. Тя е означена като Грешка на Джон Лоу. Ако този държавен финансов недостатък се премахне, то няма да я има сегашната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
snaky
преди 12 години
И защо смятате, че това е грешка и никой не си дал сметка за това? Грешка е когато правим нещо неосъзнато! Печатането на пари със стойността на тоалетна хартия, не е грешка, защото е напълно осъзнато от тези, които го правят! Това не е грешка, а измама! Разликата е съществена.Присъединявам се към мнението на no-credit...мирише ни на реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
snaky
преди 12 години
Г-н Митев,Аз също като останалите читатели на Инвестор не разбрах нищо от това, което говорите първия път когато го прочетох. С надежда да разбера какво имате предвид, се опитах да получа повече информация на блога ви. Проблемът е, че и там толкова разбрах! Явно съм един от многото...това би трябвало да ви подскаже нещо! После също като Didkata прочетох една статия в уикипедия и ми се разясни всичко. Проблемът е, че това което вие представяте като теория е всеизвестен факт: печатането на пари без златно или каквото и да било друго покритие предизвиква диспропорции от различно естество. ОК! Никой не би се наел да ви противоречи, ама аз специално не видях някъде да споменавате за решение на проблема! Какво представлява прословутия вече Ресурс М? Да не би това да са агрегатите М1+М2+М3? Щото на мен на това ми прилича и нищо лично, ама вече е измислено и то не решава прблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
no-credit
преди 12 години
Митев,кажи моля (ама честно), ако човек НЕ е чел книгата ти, може ли да обсъжда тези въпроси с теб?? И не смяташ ли, че ако искаш наистина да стане дискусия то трябва или да сме чели книгата или да изложиш тезите си?! Не смяташ ли, че е честно и редно да кажеш "Хора, прочетете книгата ми и ако искате да я обсъдим"? Но ти не го правиш, а просто спамиш и спамиш. Много непочтено поведение Митев! Разбирам, че си го закъсал и търсиш начини да си рекламираш творението, но от мен да знаеш, непочтеността рано или късно се наказва!...Ама какво ли си губя времето като всичко е ясно. Повече няма да ти обръщам внимание и да ти давам поводи да повтаряш едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още