IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, предупреждава бившият шеф на Фед

16:25 | 17.06.11 г. 38
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Фалитът на Гърция е „почти сигурен“

Алън Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявява, че фалитът на Гърция е „почти сигурен“ и че подобно развитие може да повлече щатската икономика обратно в рецесия, съобщава Bloomberg.

„Проблемът е, че е изключително невероятно политическото решение да проработи“ така, че кризата в Гърция да бъде овладяна, казва Грийнспан. „Шансовете Гърция да не фалира са много малки“.

След като гръцкият премиер Георгиус Папандреу не успя да получи подкрепа за допълнителни мерки за затягане на фискалната дисциплина, при което опасенията, че силно задлъжнялата страна няма да успее да посрещне задълженията си нараснаха дори още повече, доходността по 2-годишните гръцки правителствени облигации за първи път в историята се повиши над 30%.

Шансовете Гърция да фалира са „толкова високи, че почти трябва да признаем, че сме в абсолютно задънена улица“, казва Грийнспан, който управляваше щатската централна банка от 1987 г. до 2006 г. Това може „да изправи някои американски банки до стената“, допълва той.

Дълговата криза в Гърция има потенциала да върне американската икономика обратно в рецесия, казва Грийнспан. Без гръцкия проблем „вероятността за рецесия в САЩ всъщност е съвсем малка“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
no-credit
преди 12 години
Митев,стига си спамил форума! Разбрахме, че искаш да си правиш реклама на книгата, но форума не е място за това. Призовавам *** да спре достъпа на Иван Митев до форума защото ни губи времето да четем едно и също нещо!П.П.Митев, призовах те да изпратиш няколко копия от твоята "велика" книга на съответните правителства, да ги светнеш за "епохалната" грешка, която правят и да избавиш света от кризата. Направи ли го?? :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
До Didkata,При представяне на всяка новост има трудности.Кое е сложното при изразяване за да се разкрие новост при процес, който досега никой в света не е анализирал и са необходими конкретни означения за да се представят резултати от анализи.Когато сте учили в УНСС някой да Ви е казвал, че при прилагане на държавно финансово управление трябва да се прави разграничение, според ползвани Златни или Незлатни пари?Не са Ви казвали, защото и сега в УНСС продължават да преподават без да имат предвид наличие на Грешка на Джон Лоу и студентите в УНСС завършват със знания от Джон Лоу към начало на XVIII век.Според Вас: Съществува ли или Няма Грешка на Джон Лоу в държавното финансово управление на Р. Гърция?За мен верният отговор е: В началото на XXI век, при съответни държавни финансово управления продължава да е налична Грешка на Джон Лоу, която е особено важна причина за развитие на стопански диспропорции и криза. Същата следва да се прекрати, за да се премахне криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Lemon's
преди 12 години
естествено, че ще запеят фалира ли Гърция долара отива в космоса спрямо еврото, кой ще купува в този случай американските стоки и облигацйи. Износът им замира и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 12 години
Грийнспан и Обама в хор запяха за това как Гърция ще бутне USA.Много, ама много, плоско оправдание !По стара политическа традиция, когато си се провалил, търсиш външни виновници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Didkata
преди 12 години
Г-н Митев,Като ви четох обясненията, имах чуството, че съм се върнала преди години в УНСС - много термини, никаква логика, тотална неспособност за изразяване. Мисля, че страдате от традиционната за българските "учени" болест - смятате, че сложността на изразяване е еквивалентна на оригиналност на мисълта. Повярвайте ми, не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Bill-bg
преди 12 години
Щом една пиклива Гърция може да върне щатската икономика в рецесия, егати и великата икономика..... да вземат да наливат още пари тогава, пък то ще им се оправи икономиката.... Абсолютно манипулативно изказване на Грийнспан, ако е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Иван Митев
преди 12 години
АУТОПСИЯ НА ПРОВАЛ ПРИ ГРЪЦКО ПРАВИТЕЛСТВОВ Р. Гърция, премиерът-социалист Папандреу е с нови промени в правителство.Коя е причината за банкрутиране на поредно гръцко правителство?...Причината за провала е - гръцкото правителство през м. юни 2011 г. е с политическо самоубийство чрез детска болест на пазара Безпределна субсидия, заради своя държавна финансова грешка.Тази държавна финансова непълноценност е особено важната причина за подсигуряване развитие на диспропорции и за развиващата се финансово-икономическа криза....Иван Митев - икономистhttp://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_17.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още