IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Ситуацията с дълговете на САЩ е плашеща

Бившият ръководител на Федералния резерв се обявява в подкрепа на данъците, което противоречи на цялостната му философия

16:42 | 03.06.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алън Грийнспан. <em>Снимка: tl8745a, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Алън Грийнспан. Снимка: tl8745a, лиценз: Creative Commons

Дълговите проблеми и дефицитът на САЩ са толкова сериозни, че бившият ръководител на Федералния резерв Алън Грийнспан се намира в ситуация да предлага увеличение на данъците до най-високите им нива за последното десетилетие.

Самият Грийнспан описва себе си като привърженик на свободната икономика и възможно най-малката правителствена намеса в нея. В интервю за CNBC обаче той посочва, че е необходимо САЩ да се върнат в позицията си от 90-те години и да увеличат данъците, за да може да решат проблемите си.

Това, според Грийнспан, е сигнал за сериозността на проблемите.

„Фактът, че аз се обявявам в подкрепа на връщането на данъчната система от времето на Клинтън, е показателен индикатор за това, колко съм уплашен от проблемите с дълга и техния размер“, посочва Грийнспан.

Пределните нива на данъците паднаха значително в началото на новия век по времето на Джордж Буш, който въведе значителни данъчни отстъпки, станали впоследствие повод за сериозни дебати в американския Конгрес.

Особено активни те бяха по отношение на американците с доход над 200 хил. долара, които получават най-големите отстъпки.

Бившият шеф на Фед се обявява в подкрепа на съкращаването на разходите, което трябва да намали бюджетния дефицит на правителството. Това обаче изисква честност към хората, които ясно трябва да разберат, че САЩ не могат да не предприемат промени в системите на социално осигуряване и здравеопазване заради огромните дългове.

„Не става дума за това да кажем какво избираме да правим и какво – не. Просто нямаме физически ресурс. Правителството казва на хората, че медицинското обслужване е осигурено, но това не е така. Без ресурси нищо не може да се гарантира“, категоричен е специалистът.

Към момента Конгресът няма друг избор, освен да вдигне тавана на задлъжнялост. В противен случай Америка е изправена пред катастрофата да не може да обслужва дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
САЩ ще фалират. Няма значение какви данъци и какви философии ще прилагат. Причината е по дълбока от някакви финансови грешки и всъщност проста. Те се опитват да живеят не според чергата си и да играят ролята на световен лидер и полицай като харчат почти колкото всички останали страни взети заедно за военни нужди. Другата причина е конкуренцията на развиващите се икономики, където стандарта и труда са по евтини, което води до изтичане на капитали към тези страни с растеж. Това няма да се промени следващите 20-30 години докато стандартите не се поизравнят. Всички развити икономики със застаряващо население имат подобни проблеми, но САЩ просто не се съобразяват с реалността и вероятно ще платят голяма цена за това. Въпрос на време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
smallmouse
преди 12 години
Изворът на злото е ФЕД и подобните на нея централни частни банки. Откакто тази престъпна частна банка е създадена предизвика 3 големи финансови катастрофи.ФЕД води американската а и световната икономика към дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
така е това няма как да се случи.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Точно Грийспан и Буш са виновни !! Когато умни хора го предупреждаваха през 2004 , че ниски лихви за дълго време са пагубни, той се зъбеше, че инфлацията е ниска и под контрол, а също и че балон в пазара на недвижими имоти в САЩ е невъзможен - вероятни са регионални корекции, но не и повсеместен крах. Сега дрънка, защото вече не е на власт и може да си го позволи. Грийнспан е престъпник, който заедно с Джордж Буш-младши трябва да бъде изправен пред американския народ и да му се потърси отговорност за бездната, в която изпрати американската икономика. Всички знаят какво трябва да се направи сега - незабавно спиране на всякакви QE, вдигане на лихвите на 3% от раз, вдигане на данъците, особено за богатите, драстично орязване на военните разходи и забрана на фирми като Мател, Епъл и Дел да сглобяват играчките си в Китай.Гарантирам, че до 10 дена петролът ще е 40$, златото - под 700$, а еврото - около 1.05$Но точно това НЯМА да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Алън Грийнспан няма пряка вина за криза.Неговите "действия" и "бездействия" само влияят за отлагане на криза за късно време, но не могат да я прекратят.Той също е жертва на "Капана на парите", но за разлика от други е по-богат и по-известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Алънчо Грийнспан - в Америка му викат The Bubble Meister . Направи големи грешки докато беше във ФЕД - сегашната криза в Америка със сигурност е виновен той а не Хеликоптер Бен . като се тръгне от данъчните облекчения за най-богатите и се стигне до ниските лихви които държеше за да се надуе нов балон - този път на имотите . сега щял да качва данъци по-време на криза ..... а понеже е застъпник на " свободния пазар " и не правителствена намеса за това *** така жестоко икономиката на Щатите - щото свободен пазар толкова и същуествува .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
В сатията няма дума за излизане от "Капана на парите".Присъствието в "Капана на парите" за "малко време" е "лекарство", тъй като се консумира примамка "Полезност на "Незлатни", спрямо "Златни пари".Животът в "Капана на парите" за "достатъчно време" е "отрова", защото се понасят щети от налични диспропорции и криза.С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви.Правителството на президента Обама (подобно на предходни) е самообречено на политически провал.ФЕД също е жертва в кризата и не може да помогне.Успешното спасение за САЩ е прилагане на подобрено с "Модел Ресурси М" държавно финансова управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Мдааа, забележително - и нито дума за (намаляване на) огромните военни разходи. Които са и най-безполезни за икономиката. Но пък типично по американски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Вижте Конгреса ще вдигне тавана на дълговете през август Но преди това всеки ще вземе от това което иска Е не всичкото Демократите ще отстъпят и разходите ще бъдат отрязани -не толкова колкото искат републиканците но ще бъде рязано Републиканците също ще отстъпят Данъците ще бъдат увеличени но не толкова драстично колкото искат демократите Бюджета ще бъде балансиран но американците ги чакат тежки времена -пот и сълзи Но американците ще се оправят Те са богата страна и скоро икономиката им ще заработи на високи обороти Освен това ги управляват умни хора и имат страхотни правила Нашата е по тежка На нас ще ни трябва по-вече време да се оправим Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още