IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли й на Меркел „нов Lehman“, за да спаси еврото?

Фалитът на Lehman се оказа необходим за политическото решение за спасяването на американските банки през 2008 г., CNBC вижда паралели с Европа днес

17:18 | 24.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Миналата година бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън призна, че ако през 2008 г. не беше оставил Lehman Brothers да фалира, той нямаше да спечели необходимата подкрепа за плана си за спасяването на американските банки (Troubled Asset Relief Plan, TARP) в щатския Конгрес, пише CNBC.

„Нямаше да имаме TARP без Lehman Brothers“, каза Полсън.

Идеята, че на Полсън му е била нужна криза, за да се справи с по-голяма криза, може да бъде приета от някои наблюдатели като оправдание. Тя обаче повдига някои интересни въпроси около поведението на германския канцлер Ангела Меркел и настоящата дългова криза на Стария континент.

Канцлерът е в много трудна ситуация. Под натиск от собствените си избиратели да не харчи повече обществени средства за спасяване на затънали в дългове страни като Гърция, Италия и Ирландия, Меркел е остро критикувана от тези, които вярват, че тя трябва да се съгласи с въвеждането на общи еврооблигации и така да сложи край на дълговата криза веднъж завинаги.

Преди няколко дни Меркел заяви, че еврооблигациите са грешният отговор на сегашната криза, а вчера определи подкрепата на представители на опозицията в Бундестага за общ европейски облигационен пазар като „крайно безотговорна“.

Все пак, когато слушаме реториката на германския канцлер, трябва да имаме едно наум. Твърдата й позиция срещу еврооблигациите е объркваща за глобалните пазари и политиците в Европа. Ако се приемат за чиста монета, многобройните изявления на Меркел, че за еврооблигации не може да става и дума, то те биха били достатъчни, за да убедят повечето наблюдатели, че идеята е напълно нереалистична.   

В понеделник сутринта повечето финансови издания повториха посланието на Меркел пределно ясно. И все пак не всички приеха думите й безрезервно. Deutsche Welle например не прие изказването на Меркел абсолютно буквално и поднесе новината с заглавието: „Меркел все още се колебае, пазарлъкът за еврооблигациите продължава“.

Въпреки че Меркел не може да подкрепи еврооблигациите сега, продължава публикацията, тя не изключва напълно тази идея за в бъдеще.

През последните дни наблюдаваме известна промяна в твърдата позиция на Меркел, пише CNBC. Като казва „не сега“, Меркел всъщност признава, че не може да се съгласи с идеята за еврооблигациите точно в този определен момент. Тя обаче не изключва възможността това да стане в бъдеще, когато и ако необходимата правна и политическа рамка е налице.

Приемането на тази рамка ще отнеме време. Меркел просто не е в състояние да ускори събитията поради вътрешната опозиция срещу подобно решение. Според последните проучвания на общественото мнение, 78% от гласоподавателите нямат пълно или въобще никакво доверие на начина, по който Меркел ръководи страната в условията на криза.

Меркел просто не разполага с политическия капитал, за да спечели подкрепа за въвеждането на еврооблигации и това си пролича недвусмислено след срещата на канцлера с френския президент Никола Саркози миналата седмица. Когато говорим за „реална обща икономическа политика, постигането на която преминава през редица стъпки, като започнем с овладяването на дефицитите“, вероятно става въпрос за опит за печелене на време.

Последните пазарни трусове и опасенията за банковата система в Европа подсказват, че пазарите може и да не предоставят на Меркел и колегите й особено много време.

Тук вече откриваме паралели с дилемата на Хенри Полсън

Ако бъде изправена пред сериозна криза, като например фалита на голяма европейска банка – развитие, което макар и да не е неизбежно, в никакъв случай не е невъзможно – Меркел може да бъде принудена да действа, за да спаси еврозоната.

Както в случая с Полсън през есента на 2008 г., да накараш гласоподавателите да преглътнат подобно решение може да се окаже доста по-лесно, ако кризата е наистина сериозна.

Ефектът от нова криза върху пазара и глобалната икономика не може да бъде прогнозиран. Ако все пак пазарът настоява за еврооблигации, инвеститорите трябва да свикнат с идеята, че единствено наистина катастрофално събитие би осигурило на Меркел необходимото оправдание за решителни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Но това е напълно разбираемо, след всичко, което направи Гърция срещу ЕС и всичко, което направи Германия за спасяването му Германската марка ще бъде следващата световна валута. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува, ама на теория само. Какво излезе? Който поиска му дават заеми и не си ги търсят, а дават още. А за какво ни беше на нас този ЕС ? За да угодим на някой който да се налапа ! Голяма грешка беше допусната с паричната помощ за Гърция. Имаха 300 милиарда дълг и вместо да продават активи и да си го връщат, те им отпуснаха още 100 милиарда. А имат какво да продават. Имат над 1000 острова, държавни предприятия, земи. Те нашите политици разпродадоха България и без да имаме такъв дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
САЩ са една фалирала държава. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака "с ***" ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип", или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!!В определен момент САЩ ще обявят фалит. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като, рано или късно, манипулациите с курса на долара ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови "събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Тя ще стане повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Взе ми думите от устата. Статията изкарва че Америка процъфтява, а възможността за точно обратното е доста по-вероятна ... Но ако няма писани глупости по списанията няма да има и кой да ги купува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
"тя трябва да се съгласи с въвеждането на общи еврооблигации и така да сложи край на дълговата криза веднъж завинаги"--------------Мдааа, явно на много хора им се иска Германия да гарантира и плати заемите, които те са изпораздали наляво и надясно. И от девет кладенеца вода вадят само и само да стане това. Обаче аз се чудя, като САЩ-ските облигации са общи (федерални) защо и там има проблем (не по-малък при това) с дълговете????? И после, какво значи "веднъж завинаги"? Как може някой да каже за нещо, че веднъж и завинаги ще бъде решено?! Явно това е само реторика да направи тези облигации по-приемливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
haqan
преди 12 години
как може този който призовава за стаблност да бъде хулен атези които искат само да крадат ида харчат да бъдат сочени за спасителиЕВРЕЙСКА НАГЛОСТсамо финансова дисциплина атова означава болните да фалират пазарната икономика епазарна защото се самопрочиства като негодните отпадат от пазара агодните се развиват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още