IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ увеличава тройно печалбата за първото тримесечие заради дивидента от БНЕБ

Акциите на оператора почти удвояват цената си в последната година

18:41 | 30.04.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Българската фондова борса (БФБ) увеличава печалбата през първото тримесечие на годината заради по-големия дивидент от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и ръста на приходите от дейността.

Без дивидента обаче борсата щеше да излезе на загуба от почти 200 хил. лева, според данните от индивидуалния отчет на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Приходите от дейността на БФБ-София възлизат на 941 хил. лева за периода януари-март при 753 хил. лева за януари-март 2023 г., или се увеличават с близо 25% на годишна база.

Дивидентът от БНЕБ за тримесечието е в размер на малко над 1,7 млн. лева при 710 хил. лева по същото време на миналата година, като нараства над два пъти. Има и отчетени приходи от лихви за 17 хил. лева при 14 хил. лева година по-рано, или с 21% повече на годишна база.

Общите разходи на борсата се увеличават с 10% до 1,146 млн. лева през първото тримесечие в сравнение с 1,058 млн. лева година по-рано. Увеличението се определя от разходите за външни услуги и персонал.

Така борсата приключва първото тримесечие с печалба в размер на малко над 1,5 млн. лева при 419 хил. лева година по-рано, или над три пъти повече на годишна база.

Оборот, сделки и активност на БФБ през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2024 г. оборотът на пазарите, организирани от БФБ, е в размер на почти 193,4 млн. лева, като се увеличава със 114% спрямо първото тримесечие на 2023 г. Ръстът се дължи на увеличението на оборота на алтернативен пазар BaSE с 310%, както и на основен пазар BSE с над 170%.

Секторът с най-голям принос за оборота е „Финансови и застрахователни дейности“ с над 84,1 млн. лева, или 62% от общия оборот за тримесечието.

На борсата са сключени общо 22 653 сделки за отчетния период, което представлява ръст от 40% спрямо първото тримесечие на 2023 г.

Емисиите с най-голям брой сделки за тримесечието са „Шелли груп“, ПИБ, „Софарма“, „Доверие Обединен Холдинг“, „Петрол“, „Химимпорт“, БФБ-София, „Адванс Терафонд“, „Агрия Груп Холдинг“ и „Дронамикс Кепитъл“.

Към края на март общата пазарна капитализация на пазарите, организирани от БФБ-София, надвишава 16,2 млрд. лева, което е с 5% повече в сравнение с последното тримесечие на 2023 г.

През отчетното тримесечие всички индекси на БФБ реализират ръстове, като основният индекс SOFIX добавя 5%, или 38,6 пункта.

Акциите на БФБ почти удвояват цената си в последната година, а пазарната капитализация надвишава 100 млн. лева.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още