IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще крие самолетите F-16 в хангари под земята

Танковете не могат да бъдат спрени само с дронове и артилерия, предупреди украински анализатор

07:48 | 30.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бункери и хранилища под земята ще бъдат част от инфраструктурата за защита на западните самолети F-16, които Украйна очаква в следващите месеци, съобщи говорителят на ВВС на Украйна Иля Йевлаш, цитиран от Business Insider. Според AP вероятно Киев ще съхранява своите самолети в западни бази. Business Insider отбелязва, че коментарите на украинските ВВС подсказват, че част от тях вероятно все пак ще бъдат разположени в Украйна.

Изданието отбелязва, че самолетите обикновено са най-уязвими именно в своите бази и обикновено там са съсредоточени системите за противовъздушна отбрана.

В последните дни обаче дронове нанесоха успешни удари по база на руските ВВС в Краснодарск, при което беше поразена инфраструктура и вероятно има нанесени щети и по самолетите там.

На Украйна недостигат и системи за ПВО и преди ден украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на брифиниг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че има осигурени ракетите за Patriot, но преговорите за батареи и установки от системата са все още в начални фази въпреки заявленията на западните съюзници.

Американски военни пилоти коментираха преди дни, че F-16 са изправени пред своята най-опасна мисия в Украйна. Те ще се изправят пред руската система за въздушна отбрана и ракети "въздух-въздух" с далечен обсег на действие.

Украйна очаква самолетите от четири държави - Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия. Вероятно първите ще бъдат в украински ръце през лятото.

САЩ са купили стари и неизползваеми самолети от съветско време от Казахстан?

Според публикация в "Киев Пост" САЩ чрез подставени лица са купили 81 стари и неизползваеми самолети от съветско време на търг в Казахстан за под 20 хил. долара за самолет. Те могат да бъдат използвани за резервни части или за примамки на летищата. Казхстан по-късно заяви, че информацията не отговаря на истината и в търга е можело да участват само фирми с казахстански сертификати. От Пентагона отказаха коментар пред Business Insider.

Само дронове и артилерия не са достатъчни

Само дронове и артилерия не са достатъчни за спирането на бронираната техника на руснаците, пише украинският военен анализатор Олександър Коваленко в Telegram. Той коментира появата на новата антидрон защитата на танковете на Русия - метални коруби, които ефективно спират атаките с дронове. На фона на липсващата артилерия в момента танковете успяват да пресекат фронтови линии.

Защо там не ги спират минни полета или противотанкови комплекси, пита Коваленко и критикува заявленията за производството на 1 млн. дронове камикадзе, но без производството на традиционните оръжия за борба с бронираната техника.

Новите американски бомби GLSDB изглежда са неефективни в Украйна

Новите разработки на далекобойни управляеми бомби GLSDB, зад които стоят американската Boeing и шведската Saab, изглежда са неефективни на бойното поле в Украйна, пише украинското издание Defence Express. То се позовава на коментар на американския зам.-министър на отбраната Бил Лаплант по време на дискусия, организирана от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Лаплант не назовава името на боеприпаса, но го описва достатъчно точно - преработена бомба "въздух-земя" с голям обсег на действие. Оказва се, че бомбите просто не сработват на бойното поле в Украйна и една от причините е "наситената на електромагнитни смущения" среда.

Тази управляема бомба беше бързо разработена, премина изпитания за безопасност и беше изпратена в началото на тази година за по-сериозните тестове на бойното поле. Според Defence Express очакванията не са се потвърдили - електомагнитните смущения я правят изключително неточна - вместо отклонение до 1-3 метра от целта, то достига 30-50 метра.

Украинското издание отбелязва още, че тези проблеми изглежда не притесняват Пентагона, но това не важи за закупилите тези бомби страни, сред които и Израел, Нидерландия, Италия и Швеция. Още шест страни са в процес по покупка на боеприпаса, пише още Defence Express и посочва като една от тях и България.

Интензивността на боевете около Бахмут се завръща

Бахмут отново е направлението с най-голяма интензивност на бойните действия, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 796-я ден от началото на пълномащабната война. Данните сочат отблъснати повече от 33 атаки около Билохоривка, Верхнокамянске, Иванивске, Слищиевка, Андриевка и Часов Яр. Руски военни кореспонденти съобщават, че в напредъка към Часов Яр са използвани танкове костенурки (с нововъведените метални обшивки, които ги пазят от дронове). Градът е сред най-желаните руски цели, но в последните дни има застой в бойните действия - двете воюващи страни опазват позициите си в Часов Яр и съседното населено място Иванивске.

В направлението Бахмут руснаците отбелязават напредък към западните части на Очеретино, съобщават руските военни кореспонденти. Под техен контрол е вече тухления завод "Алтком", който беше една от защитните точки на населеното място. Отблъснати са 24 атаки към Архахелске, Новокалинове, Очеретине, Сокил, Соловьово, Семенивка и Орливка. Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на Семенивка, след като преди ден украинският главнокомандващ ген. Олександър Сирский докладва изтеглянето на украинските части от региона.

В Новопавливка украинците са блокирали 20 опита за атаки към Хеорхиевка и Констянтинивка, както и Урожайне, където бойна авиация подкрепя руснаците.

Като цяло през изминалото денонощие има 115 директни бойни сблъсъка и 47 атаки с бойна авиация. Въздушните удари намаляват съществено спрямо предишното денонощие. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Местните власти съобщиха и за попадение на балистична ракета "Искандер М" в зона за отдих в Одеса. Има данни за четирима загинали и близо 20 ранени. Мястото е много популярно за разходки и спорт, а целта на ракетата е Дворецът на студентите в близост до морския бряг, който местните наричат "Дворецът на Хари Потър" заради необичайната за региона архитектура.

В социалните мрежи има информация за взривове в Симферопол и Джанкой в ранните часове на 30 април, но няма допълнителна информация за нанесени удари и щети. За кратко беше затворен Кримският мост, но това е стандартна процедура през последните месеци. Според украинските власти по моста вече не се превозват цистерни с горива заради опасност от възможни украински удари.

Преди съобщенията за взривове в социалните мрежи отбелязаха и активноста на американски разузнавателен самолет Boeing P-8A Poseidon, който е излетял от базата си в Сицилия и е летял над крайбрежието на Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още