IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият провал на глобализацията

Бедните са засегнати както от глобализацията на трудовия пазар, така и от факта, че богатите печелят от ниските данъци и дори не си правят труда да инвестират у дома, смята професор Джефри Сакс

14:44 | 18.08.11 г. 22
Автор - снимка
Създател
Големият провал на глобализацията

Провалът на икономическите стратегии и управлението са причините за почти едновременния колапс на доверието в икономиките на еврозоната и САЩ, пише в коментар за Financial Times професор Джефри Сакс от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Няма смисъл да обвиняваме рейтинговите агенции – правителствата в Европа и САЩ се оказаха неспособни да се справят с реалностите на глобалните капиталови пазари и конкуренцията от Азия, така че заслужават да понесат вината за ситуацията.

Наблюдавали сме не една финансова криза и успешният изход от всички тях неизменно е бил следствие от решения, които са едновременно смели, технически изпълними и социално отговорни. Подходът на трансатлантическите лидери не отговаря на нито едно от трите условия. САЩ и Европа дори не са се опитали да идентифицират основния проблем, а именно, че развитите страни са жертва на глобализацията.

Нискоквалифицираните работни места в производството и новите инвестиции в редица индустриални сектори на развитите страни станаха жертва на глобалната конкуренция.

Заетостта в САЩ и Европа през изминалото десетилетие се крепеше единствено на строителния сектор, раздут от ниските лихви и безотговорната дерегулация. Краят дойде със спукването на ипотечния балон. Сега пътят на възстановяването минава не през нов строителен балон, а през повишаване на квалификацията на служителите, ръст на износа и инвестиции в инфраструктура и зелени енергийни проекти.

САЩ и Европа обаче, продължават да се лутат между безпътни финансови пакети за стимулиране на потреблението и мерки за ограничаване на разходите, при липсата на каквато и да е визия за подобряване на инвестиционния климат.

Макроикономическата политика не само не успява да създаде нови работни места, но и не отговаря на основни социални ценности. Нека бъда ясен, пише Сакс – добрата социална политика не означава големи дефицити. Публичните дългове са твърде големи, както в Европа, така и в САЩ. За провеждането на социална политика обаче, е необходим коренно различен баланс между понижаването на разходите за социално осигуряване и повишаването на данъците за богатите.

Голите факти са, че глобализацията засяга тежко не само нискоквалифицираните работници, но се оказва и златна мина за супер богатите по цял свят. Те имат възможност да инвестират в нови, високодоходни проекти на развиващите се пазари. Междувременно, както Уорън Бъфет изтъкна миналата седмица, богатите успяват да убедят правителствата си да задържат ниските данъци върху корпоративната печалба и високите доходи с аргумента за глобалната данъчна конкуренция.

Данъчните убежища продължават да никнат като гъби, въпреки че политиците от време на време обещават да вземат мерки. В крайна сметка бедните понасят двоен удар – както от глобализацията на трудовия пазар, така и от факта, че богатите печелят пари от ниските данъци, които дори не си правят труда да инвестират у дома, а трупат в данъчни убежища по цял свят.

Една по-добра фискална политика в Европа и САЩ трябва да е базирана на три основни концепции. Първо, трябва да се разширят инвестициите в човешки капитал и инфраструктура. Второ, трябва да се ограничат редица прахоснически програми като заблудената военна намеса в Ирак, Афганистан и Йемен. Трето, правителствените бюджети трябва да се балансират в средносрочен план чрез повишаване на данъците върху високите доходи и печалбите на мултинационалните корпорации, които за момента са защитени от дупки в законодателството или данъчни убежища.

Инвестициите в инфраструктура не водят задължително до увеличаване на дефицитите, при условие, че новите проекти се изплащат от генерираните приходи.

Експортно ориентираният растеж е друга неизследвана възможност. Износът може да се стимулира чрез повишаване на квалификацията на служителите и нови технологии – това е още една причина, че средствата за образование не трябва да бъдат орязвани.

Също така обаче износът може да се стимулира и чрез по-добра финансова политика. Китай, който добре разбира това, всяка година осъществява в Африка инфраструктурни проекти за милиарди долари, финансирани от дългосрочни заеми, предоставени от китайските банки. САЩ и Европа на практика подариха този пазар на Китай.

Последното липсващо звено на възстановяването обаче е липсата на визия сред политическата класа. Адекватен общ отговор на кризата в Европа не може да бъде постигнат поради вътрешнополитическите борби в отделните страни – последният пример за това е пактът между Франция и Германия. От месеци съдбата на Стария континент се решава от предизборната политика в Германия и няколко малки популистки финландски партии. Европейската централна банка (ЕЦБ) е до такава степен разединена, че пренебрегва основното си задължение да стабилизира пазарите. Няма начин еврото да оцелее, ако европейските институции останат толкова слаби, бавни и разделени.

Последният спад на финансовите пазари и стагнацията, заплашваща САЩ и Европа отразяват тези проблеми. Правителствата нямат стратегия за растеж, а само сляпа надежда, че изплашените и силно задлъжнели потребители отново ще започнат да купуват къщи, които не им трябват и не могат да си позволят.

За съжаление тези глобални икономически тенденции ще продължат да унищожават работни места и да източват капитали. Междувременно пазарите ще продължат да се гърчат в несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Абе не е умряла съвсем, нали виждаш какво пишат - ръст на износа. Ам за да изнасят трябва тоз дето купува износа да има пари с които да купи. И понеже ги няма, ще му бъдат дадени в дълг :)Неизбежно е консолидирането на паричните средства в малък кръг хора които искат да печелят все повече, а за да не загубят трябва да има свежонапечатани пари. Както виждаш не са спрели да печат. Дефакто всичко се крепи на сляпата вяра в стойността на парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
точно обратното е умнико - това което умря е монетарната теория която именно казва че дефлационна криза се бори с печатане на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Още от самото измисляне на "глобализацията" беше ясно, че само проблеми ще направи. Все едно да вържеш директно всички електроцентрали и потребители в света и да се радваш, че някъде светело ярко за кратко време. А това, че всичко почва да изпушва заради късите съединения - какво ти пука... Умерената протекция - това е правилното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
За да се спаси човачеството трябва:Докато на земята съществуват пари. Трябва да се използват мъдро за спиритуални цели,за да се осигурят на всички хора прехрана, подслон и познания за вселената,а не да се инвестира в цигари, оръжия,политически шоута и футболни стадиони.Тайното световно правителство, което контролира планетата. Инвестира билиони за да държи земното населението в примитивност с цигари и примитивни спортни събития, с борби по арената от модерни гладиатори, както преди хиляди години. За да разединява земляните на нации и да произвежда подсъзнателно мисли на омраза помежду им. (футбол и тем-подобни игри също се използват за да запазят вродения боен инстинкт на населението) Докато през това време тайното световно правителство провежда тъмни проекти в подземни бази, за да ви държи като роби. Освободете планетата от болести, декадентство и егоистично невежество.Освободете планетата от военното присъствие, от религиите, суеверията, лъжите, тайните общества и политиците. Помогнете на земните хора да проумеят смисъла живота.Смисъла на живота е да се активира истинската любов в сърцето и да се развие съзнанието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ротшилд. През 1790 г. изрече думите, които остават в историята: Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава и не ме интересува кой пише законите й. Замисъла на Новото Световно правителство е посредством специално режисирани икономически кризи, в хода на които достъпните парични средства биват изземвани от оборота, трябва да се предизвиква срив в паричната система на съответната държава. В Европа е нужно тепърва да се подбужда неразбирателство между хората и народите, и най-вече расова и религиозна ненавист, за да се появят непреодолими раздори, които нито една християнска държава не ще може да превъзмогне, а и няма да може да намери поддръжка от съседните държави.Кои са тези владетели на света, които обичат да са винаги в сянка?Оказва се, че това са няколко еврейски фамилии начело с огромния Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Сакс, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери. Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание от средата на века към САЩ относно външната политика публикувано и спонсорирано от фонда на братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че ''САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила'' Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е ''Правителство над целия свя'', ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален''. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Явно, следва да се преразгледат критериите за успешна икономика. Въпросът е, как да стане това. Защото, от където и да го погледнеш, ще бъде промяна, в която, първо, трябва да мотивираш бедните духом, и да не откажеш успелите /по днешните мерки/. Определено, ще хвърчат глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
eldred
преди 12 години
тцтц, налазиха и цайгайст конспираторите копи-пействащи чужди статии и мнения от различни форуми и представящи ги за свои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Цената на златото с нов исторически рекорд 1876,75 долара за тройунция. През последните 2 седмици тенденцията е към трайно повишаване на цените на златото, като прогнозите достигат и до 5 000 долара за тройунция. Цената на златото се качва постоянно защото много страни са изплашени от слабостта на долара и го продават за да купят злато. През последната година търсенето се е увеличило много, а предлагането не. Значи икономисти от цял свят са виждали какво ще стане. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г.Но мисля че, все повече и повече хора осъзнават как срещу - Единственият Живот който живеят няма смисъл да се опитват да го приравнят към едни хартийки с финикийски знаци(мулти възпроизвеждащи се). Целта на Федералнитя Резерв е да имат по добра предвидимост на печалбите и тотален контрол върху битието на поробените люде.Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знае те назначават и президента им и всички други.САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август, фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си демек ФАЛИТ. Много трилион долари всъщност са балонджийски фиктивни пари, измислени от банките, които всъщност нямат толкова истински пари, колкото дават на кредити. Така САЩ и тяхната измисленабанкова система са си зле, дефицита им расте и продължават да потъват, а покрай тях и световната икономика, което неминуемо ще доведе до нови сривове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте the_evil_lord_Darth_,моето становище съвпада с Вашето, че е налична "разлика между златни и незлатни пари".Именно тази качествена разлика изисква при употреба на "Незлатни пари" да се ползва подобрено (спрямо времето със "Златни пари") държавно финансово управление, за да не се развиват диспропорции и стопанска криза.При сегашната държавна финансова грешка, заради което се развива стопанската криза не се прави тази необходима разлика при съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари". За съжаление все още, за някои правенето на разлика при съответно държавно финансово управление според качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" е "ненормално икономическо мислене". За тях е "нормално държавно финансово поведение" независимо от "Незлатни" или "Златни пари" да се запазва старото от времето на "Златни пари" държавно финансово управление, което състояние може да се определи като "Грешка на Джон Лоу".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Мнението ми на ламер е , че те можеха да си позволят да застрелят Златния стандарт...пардом Кенеди и да пуснат печатницата. Бяха МНОГО по-силни...във всичко ! Доларът и глобализацията превзеха света ! Сега имат проблеми...заслабнали са тук...там...а целият свят ги мрази. Когато империята заслабне...казват че идвали варварите...Това ми е скромното ламерско мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още