IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият провал на глобализацията

Бедните са засегнати както от глобализацията на трудовия пазар, така и от факта, че богатите печелят от ниските данъци и дори не си правят труда да инвестират у дома, смята професор Джефри Сакс

14:44 | 18.08.11 г. 22
Автор - снимка
Създател
Големият провал на глобализацията

Провалът на икономическите стратегии и управлението са причините за почти едновременния колапс на доверието в икономиките на еврозоната и САЩ, пише в коментар за Financial Times професор Джефри Сакс от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Няма смисъл да обвиняваме рейтинговите агенции – правителствата в Европа и САЩ се оказаха неспособни да се справят с реалностите на глобалните капиталови пазари и конкуренцията от Азия, така че заслужават да понесат вината за ситуацията.

Наблюдавали сме не една финансова криза и успешният изход от всички тях неизменно е бил следствие от решения, които са едновременно смели, технически изпълними и социално отговорни. Подходът на трансатлантическите лидери не отговаря на нито едно от трите условия. САЩ и Европа дори не са се опитали да идентифицират основния проблем, а именно, че развитите страни са жертва на глобализацията.

Нискоквалифицираните работни места в производството и новите инвестиции в редица индустриални сектори на развитите страни станаха жертва на глобалната конкуренция.

Заетостта в САЩ и Европа през изминалото десетилетие се крепеше единствено на строителния сектор, раздут от ниските лихви и безотговорната дерегулация. Краят дойде със спукването на ипотечния балон. Сега пътят на възстановяването минава не през нов строителен балон, а през повишаване на квалификацията на служителите, ръст на износа и инвестиции в инфраструктура и зелени енергийни проекти.

САЩ и Европа обаче, продължават да се лутат между безпътни финансови пакети за стимулиране на потреблението и мерки за ограничаване на разходите, при липсата на каквато и да е визия за подобряване на инвестиционния климат.

Макроикономическата политика не само не успява да създаде нови работни места, но и не отговаря на основни социални ценности. Нека бъда ясен, пише Сакс – добрата социална политика не означава големи дефицити. Публичните дългове са твърде големи, както в Европа, така и в САЩ. За провеждането на социална политика обаче, е необходим коренно различен баланс между понижаването на разходите за социално осигуряване и повишаването на данъците за богатите.

Голите факти са, че глобализацията засяга тежко не само нискоквалифицираните работници, но се оказва и златна мина за супер богатите по цял свят. Те имат възможност да инвестират в нови, високодоходни проекти на развиващите се пазари. Междувременно, както Уорън Бъфет изтъкна миналата седмица, богатите успяват да убедят правителствата си да задържат ниските данъци върху корпоративната печалба и високите доходи с аргумента за глобалната данъчна конкуренция.

Данъчните убежища продължават да никнат като гъби, въпреки че политиците от време на време обещават да вземат мерки. В крайна сметка бедните понасят двоен удар – както от глобализацията на трудовия пазар, така и от факта, че богатите печелят пари от ниските данъци, които дори не си правят труда да инвестират у дома, а трупат в данъчни убежища по цял свят.

Една по-добра фискална политика в Европа и САЩ трябва да е базирана на три основни концепции. Първо, трябва да се разширят инвестициите в човешки капитал и инфраструктура. Второ, трябва да се ограничат редица прахоснически програми като заблудената военна намеса в Ирак, Афганистан и Йемен. Трето, правителствените бюджети трябва да се балансират в средносрочен план чрез повишаване на данъците върху високите доходи и печалбите на мултинационалните корпорации, които за момента са защитени от дупки в законодателството или данъчни убежища.

Инвестициите в инфраструктура не водят задължително до увеличаване на дефицитите, при условие, че новите проекти се изплащат от генерираните приходи.

Експортно ориентираният растеж е друга неизследвана възможност. Износът може да се стимулира чрез повишаване на квалификацията на служителите и нови технологии – това е още една причина, че средствата за образование не трябва да бъдат орязвани.

Също така обаче износът може да се стимулира и чрез по-добра финансова политика. Китай, който добре разбира това, всяка година осъществява в Африка инфраструктурни проекти за милиарди долари, финансирани от дългосрочни заеми, предоставени от китайските банки. САЩ и Европа на практика подариха този пазар на Китай.

Последното липсващо звено на възстановяването обаче е липсата на визия сред политическата класа. Адекватен общ отговор на кризата в Европа не може да бъде постигнат поради вътрешнополитическите борби в отделните страни – последният пример за това е пактът между Франция и Германия. От месеци съдбата на Стария континент се решава от предизборната политика в Германия и няколко малки популистки финландски партии. Европейската централна банка (ЕЦБ) е до такава степен разединена, че пренебрегва основното си задължение да стабилизира пазарите. Няма начин еврото да оцелее, ако европейските институции останат толкова слаби, бавни и разделени.

Последният спад на финансовите пазари и стагнацията, заплашваща САЩ и Европа отразяват тези проблеми. Правителствата нямат стратегия за растеж, а само сляпа надежда, че изплашените и силно задлъжнели потребители отново ще започнат да купуват къщи, които не им трябват и не могат да си позволят.

За съжаление тези глобални икономически тенденции ще продължат да унищожават работни места и да източват капитали. Междувременно пазарите ще продължат да се гърчат в несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте г-н Plamenov,световната новост е, че първи в света потърсих отговор на въпроса "Какво следва да е съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари"?В резултат на това изследване открих, че е налична държавна финансова "Грешка на Джон Лоу" за ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.Именно това е особено важната причина, защото при тези условия се развиват диспропорции и стопанска криза.Моля направете собствено изследване по този въпрос и кажете резултата - уверен съм, че ще съвпадне с моя.Също така - моля посочете някой в света, който досега да е правил изследване за търсене на отговор на представения въпрос?В отговор на Ваше питане - ПРАВИЛНОСТТНА в резултати на мои изследвания е, че е разкрита особено важна причина за стопанска криза.Без да се премахне тази особено важна причина не е възможно успешно предоляване на стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
eldred
преди 12 години
Самият факт, че не осъзнаваш, че цитата който си извадил подкрепя казаното от Tony показва кой какво не познава.@ss_sgpНа този ненормалник въобще не трябва да му се обръща внимание. Човека явно е със сериозни психически проблеми и е най-добре просто да бъде игнориран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
plamenov
преди 12 години
Ванка,А коя е ПРАВИЛНОСТТА в резултатите от твоите изследвания?? ти не си дал НИТО едно фактче, а си повтарящ някви глупости като развален грамофон. Но мойте думи не трябва да те спират - продължавай да забавляваш хората по форумите!! Отдава ти се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте ss_sgp,и коя според Вас е неправилността в резултати на мои изследвания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
"Икономическа теория, която изследва ефектите от намесата на държавата върху икономиката и по-точно регулирането на паричното предлагане от страна на централните банки. Монетаристите се силни опоненти на парична политика, целяща значително да увелечи паричното предлагне, защото дова води до инфлация. Застъпват идеята за умерено нарастване на паричното предлагане (до 3%) както и, че основна цел на централните банки е да се фокусират върху стабилността на ценовото равнище." Ти си отговори кой какво не познава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Tony
преди 12 години
Омразна ми да чета абсолютно неверни и глупави изводи!95% от пишещите тук така и не разбраха, че монетарната теория НЕ дава да се печатат пари. Монетарната теория НЕ дава да има бюджетни дефицити.Така, че до тук се движим по теорията на Кейнс, която е много удобна на политиците.Пари се печатат по теорията на Кейнс. Дефицити има по неговата теория.Така че истинския извод е:Кейнс умря.От сега започва да се прилага Монетарната теория. Да няма дефицити и печатане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ivaylo1
преди 12 години
Идва краят на монетарната система ,когато федералният резерв спре своите незаконни печатници за пари и светът се обърне в друга посока а именно към други енергийни източници тогава всички ние ще заживеем по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
alekio
преди 12 години
Ванка Хамериканската въхрушка не случайно премахна златният стандарт, туко така няма го върне. Дай друго предложение, че с това се изтърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ss_sgp
преди 12 години
до "Иван Митев" - човеко, как не ти умръзна да пишеш едно и също по 100 пъти. Разумният човек ако не го чуят първия-втория си прави извод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 12 години
Най-накрая някой да каже истинската причина за натрупаните дисбаланси . Рано или късно ще се стигне до митнически бариери с Китай . Само така ще се спечели време за изчистване на дифицитите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още