IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Новата рецесия не може да бъде спряна

Зайчетата свършиха, правителствата и централните банки нямат какво да извадят срещу кризата

14:14 | 08.08.11 г. 56
Автор - снимка
Създател
Рубини: Новата рецесия не може да бъде спряна

През първата половина на 2011 г. повечето развити икономики забавиха растежа си, а някои дори съвсем откровено претърпяха спад. Оптимистите заявиха, че забавянето е временно. Тази илюзия обаче отдавна е в историята, пише Нуриел Рубини, професор по икономика от университета в Ню Йорк, в коментар за Financial Times.

Дори преди паниката от миналата седмица данните за САЩ и другите развити страни говореха недвусмислено, че най-вероятно тези икономики ще изпаднат във втора тежка рецесия.

Последните данни за американската икономика не са блестящи -  създават се недостатъчно нови работни места, растежът е слаб, потреблението и индустриалното производство остават в стагнация, а пазарът на недвижими имоти все още е в депресия. Доверието на потребителите, бизнеса и инвеститорите е ниско и сега ще отслабне дори още повече.

Икономиките от периферията на еврозоната в най-добрия случай нарастват с нищожен темп.

Рискът, че Италия или Испания, а вероятно и двете, ще загубят достъп до дълговите пазари е много висок. За разлика от Гърция, Португалия и Ирландия, както Италияр така и Испания са твърде големи, за да бъдат спасявани.

Британската икономика има почти нулев растеж поради негативния ефект от мерките за ограничаване на бюджетния дефицит. Възстановяването на Япония след земетресението през март също ще се окаже временно и страната отново ще изпадне в стагнация, след като икономическите стимули пресъхнат.

Още по-лошо – водещите производствени индикатори рязко се забавят, както за развиващите се пазари като Китай, Индия и Бразилия, така и за експортно ориентирани или богати на ресурси страни като Германия и Австралия.

До миналата година глобалните лидери по всяко време можеха да извадят ново зайче от шапките си и така да понижат цената на ресурсите и да подкрепят икономическото възстановяване. Нулеви лихвени проценти, двете програми за вливане на ликвидност в САЩ, облекчаване на кредитирането, фискални стимули, ликвидни провизии за трилиони долари и спасяването на банки и финансови институции – всичко това вече е опитано. Сега обаче зайчетата свършиха.

Злощастното решение на Standard & Poor’s да понижи рейтинга на САЩ при силно волатилни пазари и икономическа слабост увеличава риска от двойна рецесия и дори още по-големи фискални дефицити. Парадоксално, щатските облигации вероятно ще останат най-слабо засегнатото инвестиционно убежище в света – бягството от рисковите активи, колапсът на фондовите пазари и надвисналата рецесия по-скоро могат да понижат доходността по щатските ДЦК, отколкото обратното.

Както в еврозоната, така и във Великобритания фискалната политика води до забавяне на икономиката. Това се случва дори в САЩ. Администрацията на отделните щати, общините, а сега и федералното правителство ограничават разходите си. От друга страна нов кръг вливане на ликвидност е политически неприемлив.

Надеждите за нов кръг вливане на ликвидност (QE) ще бъдат попарени от инфлацията, която почти във всички страни на Запад е на нива доста над заложените. Федералният резерв (Фед) вероятно ще започне трети кръг QE, но той ще бъде закъснял и с недостатъчни размери.

Миналата година QE2 в размер на 600 млрд. долара (наред с данъчни облекчения за 1 трлн. долара) допринесе за растеж от едва 3% за едно-единствено тримесечие. QE3 ще бъде доста по-скромен и ще постигне доста по-малко.

Износът също няма да помогне. Всички развити икономики искат по-слаба валута, но не могат едновременно да постигнат това. Ескалирането на напрежението на пазарите може единствено да доведе до подновяване на валутните войни. Миналата седмица Япония и Швейцария се опитаха да понижат курсовете на йената и франка. Техният пример се очаква да бъде последван и от други страни.

Така че може ли да избегнем нова рецесия? Това вероятно ще се окаже просто невъзможно.

Най-доброто, което може да се направи за момента, е страни, които не са изгубили достъп до облигационните пазари – САЩ, Великобритания, Япония и Германия, да предоставят нови краткосрочни програми за стимулиране на икономиките си, като в същото време поемат ангажимент за затягане на фискалната дисциплина в средносрочен план.

Понижаването на американския рейтинг ще ускори процеса на фискална консолидация на страната, но САЩ трябва да се ориентират към сериозно понижаване на разходите в средносрочен план, а не към незабавно орязване на бюджета, което само би влошило перспективата за растеж.

Останалите централни банки на Запад също трябва да предприемат ново вливане на ликвидност, въпреки че ефектът от подобни програми ще бъде ограничен. Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва просто да спре да повишава основния лихвен процент, а да го понижи до нула и същевременно да предприеме мащабно изкупуване на правителствени облигации, за да не позволи Италия и Испания да изгубят достъп до облигационните пазари.

Ако това се случи, ще последва наистина сериозна криза, решаването на която ще изисква удвояване или утрояване на спасителните фондове или ще доведе до преструктурирането на дългове и разпадането на еврозоната.

За финал, тъй като това е криза на платежоспособността, контролираното преструктуриране някои дългове трябва да започне още сега. Това означава преструктуриране на ипотеките на около половината от щатските домакинства, които не могат да ги обслужват, както и спасяването на изпитващи затруднения банки.

Разсрочване на матуритета на дълговете на Португалия, Ирландия, Италия и Испания по модела на договореното разсрочване на част от гръцкия дълг също трябва да бъде предприето в случай, че тези страни изгубят достъп до пазарите. Нова рецесия може и да не може да бъде предотвратена, но своевременните мерки могат да предотвратят нова депресия. Това трябва да е достатъчно мотивиращо за бързи и целенасочени действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 12 години
Не че ми е работа, тъй като въпроса за източника не е към мен, но...http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debtСтава въпрос за ВЪНШЕН дълг. Цифрите са страховити! Рано или късно, нещата ще си дойдат на мястото, дали чрез война или по друг начин... Каквото и да ви говорят различни "всезнайковци" и "авторитети". Факт е, че колкото икономисти и финансисти на таз земя, толкова и различни мнения по повод настоящата задаваща се криза, която ще удари с пълна сила съвсем скоро, сам по себе си говори за хаоса и неведението на всички светила, камоли родни празноглавци. Икономисти и финансисти с дългогодишен опит не са в състояние да съставят реална и трезва оценка на елементарни факти и парчета от цялостния ребус, всичко е отчайващо трагично. Финансовата световна система се превърна в едно голямо казино, скоро някой ще трябва да плати сметката за нови чипове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Най-смешната и глупава "нация" са тая сбирщина от 100 националности в Америка, само дето ръководителите им Евреи са умно-подли!!! Най-промитите мозъци са там дето не знаят къде живеят !!! И да фалират САЩ няма да е от голямо значение . САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на банда престъпници. И да фалира Ционистките бандити ще се изместят на друго място, а американския народ ще е потърпевшия. Вилнеят си кат пичове из целия свят с нищо не обезпечения долар и водят Америка към Пропаста. Това цели и Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция, и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Какво правим със стратегическите системи - ракети, подводници, авиация, разведка и т.н. И дали докато си забъркат кашицата да не спретнат и една войница за европата - тъй де, да има с какво да се забавлява, да не зяпа чуждото канче. Явно САЩ ще въртят, ще сучат и ще измислят някой голям враг, ще направят голяма война и в крайна сметка ще нулират счетоводния брояч. Никой не може да предотварти подобен сценарий! Живееш, твориш пари, след това се самоубиваш. Тук-там и филмче ще ти спретнат под американското знаме и всичко е тип-топ . Щатите отдавна са казали сбогом на здравия разум, благодарение на който една класическа капиталистическа система би работила напълно приемливо. Наакаха се от лапачество. Ще съжалявам само за свестните американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ха а бе кумунист си си ти ! И то от тези дъртите май ха ха ха...ТАКА е аз от познания по теориите на МАРКС и Кейнс нямам нужда ! ха ха ха....И стига с тази демографска криза бе мили ! Измисли некакъв друг аргумент !В БГ АБОРТИТЕ СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАЖДАНИЯТА !!! Капиш ?Или искаш да кажеш че *** са най-богатите в Бг и си позволяват деца , а ?Смешен си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
аз не ама българския народ го закъса за пореден път - понеже пак старата песен на нов глас се запя . показваш много големи пропуски в икономическите си знания - вливанета на ликвидност когато имаш отлив на такава като в БГ в момента НЯМА КАК ДА ДоВЕДЕ ДО ИНФЛАЦИЯ - добре е да си го запишеш това а не дрънкаш глупости наизуст . далече си от добри икономически познания - а с това колко е добре БГ следи демографската картинка в жалката ни държавица . явно не знаеш че вливането на малко пари не е инфалционно когато имаш свиване на паричната маса и отлив на капитали . но до тук спирам явно ти липсват познания по икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
korny9
преди 12 години
...малко ме стреснаха твойте данни, може ли да посочиш источник, защото май не са много точни? мойте данни са Швеция -39.8% и Финандия - 48.4%http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха като типичен БГ кумунист си демократ и мразиш БУШ ! Даааа така е прецака любовта на всички зелени, еколози и кумунисти Ал - ТОПЛОТО ха ха хаО забравих защитника на бедните от гетата МИЛИОНЕРА Кери ха ха ха АБЕ ТИ НЕ СИ ЛИ РАЗБРАЛ ЧЕ ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО ? ха ха ха ..За Дянков и аз не го харесвах ама се оказа пич ! МИЛИ КОЛКОТО СИ ИЗКАРАЛ ТОЛКОВА ЩЕ ХАРЧИШ ! Не да крадеш от СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА ЧРЕЗ ИНФЛАЦИЯ ! И за данаците е прав . Долу ръцете от доходите на хората и фирмите.Значи КРАЖБАТА чрез печатане на пари е оправдана за теб ? Как му викате СТИМУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ха ха ха И как според тебе 0% лихви помагат на икономиката ? Ааа като държавата загроби НЕРОДЕНИТЕ за да даде пари на некой с връзки да построи мост до НИКЪДЕ. Или искаш банките да дават пак кредити за бърлоги по Софето !Ти да не си ЗАКЪСАЛ СТРОИТЕЛ бе ? ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
в мометнта когато пуснеш правителството на САЩ на кеш даъйт такава криза ше се развихри че и ти ше се чудиш дали живееш в САЩ или *** - така е като оставяш политици и да дават акъли по икономика . Кеш дъйт трябваше да има при Буш а не да издумка всичко за войни и после да пусне аlанта на богатите като им намали данъците - now it's too lаte - Аmerica is going down big time
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
светът се бил управлявал от Кейнсианисти - бъркаш нещо - монетаризмът и неолибарлната глупост бяха водещи последните 30 години от как ония евреин Фридман измисли тия глупости за орязванена държавата и тн . именно затова сега имаш криза - Кейнсианизъм е бил преди 70-те години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
за ББ и особено Дянков си прав - не само попариха икономиката а направо я убиха с глупостите си за фискална дисциплина - БГ е единствената държава в света коато сега освен валутен ше има и фискален борд благодарение на неолибералния *** наречен финансов министър - демек няма да може да води ни монетарна ни фискална политика - ето я мечтата на НЕОЛИБЕРАЛИТЕ - да изхвърлят напълно държавата от икономиката и да настане пълна бедност ,хаос , корупция - без монетарна и без фискална политика - ами дай да я закрием тая държава по -добре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
БГ е с най-високата смъртност в Европа - статистиката е за миналата година и излезна само преди няколко дни - цъкни в Гугъл ще видиш !!! това е точно благодарение на НЕОЛИБЕРАЛНАТА ПОМИЯ И ПРОПАГАНДА кояято се води в тая жалка държава - аusterity for prosperity пропагандира тя и други подобни ЧУТОВНИ глупости . като спреш парите по време на криза това което става е да скапеш икономиката и народът да почне да емигрира ида изпуква като се самоубива - ето ти до какво води бедствието наречено неолиберализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още