IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Новата рецесия не може да бъде спряна

Зайчетата свършиха, правителствата и централните банки нямат какво да извадят срещу кризата

14:14 | 08.08.11 г. 56
Автор - снимка
Създател
Рубини: Новата рецесия не може да бъде спряна

През първата половина на 2011 г. повечето развити икономики забавиха растежа си, а някои дори съвсем откровено претърпяха спад. Оптимистите заявиха, че забавянето е временно. Тази илюзия обаче отдавна е в историята, пише Нуриел Рубини, професор по икономика от университета в Ню Йорк, в коментар за Financial Times.

Дори преди паниката от миналата седмица данните за САЩ и другите развити страни говореха недвусмислено, че най-вероятно тези икономики ще изпаднат във втора тежка рецесия.

Последните данни за американската икономика не са блестящи -  създават се недостатъчно нови работни места, растежът е слаб, потреблението и индустриалното производство остават в стагнация, а пазарът на недвижими имоти все още е в депресия. Доверието на потребителите, бизнеса и инвеститорите е ниско и сега ще отслабне дори още повече.

Икономиките от периферията на еврозоната в най-добрия случай нарастват с нищожен темп.

Рискът, че Италия или Испания, а вероятно и двете, ще загубят достъп до дълговите пазари е много висок. За разлика от Гърция, Португалия и Ирландия, както Италияр така и Испания са твърде големи, за да бъдат спасявани.

Британската икономика има почти нулев растеж поради негативния ефект от мерките за ограничаване на бюджетния дефицит. Възстановяването на Япония след земетресението през март също ще се окаже временно и страната отново ще изпадне в стагнация, след като икономическите стимули пресъхнат.

Още по-лошо – водещите производствени индикатори рязко се забавят, както за развиващите се пазари като Китай, Индия и Бразилия, така и за експортно ориентирани или богати на ресурси страни като Германия и Австралия.

До миналата година глобалните лидери по всяко време можеха да извадят ново зайче от шапките си и така да понижат цената на ресурсите и да подкрепят икономическото възстановяване. Нулеви лихвени проценти, двете програми за вливане на ликвидност в САЩ, облекчаване на кредитирането, фискални стимули, ликвидни провизии за трилиони долари и спасяването на банки и финансови институции – всичко това вече е опитано. Сега обаче зайчетата свършиха.

Злощастното решение на Standard & Poor’s да понижи рейтинга на САЩ при силно волатилни пазари и икономическа слабост увеличава риска от двойна рецесия и дори още по-големи фискални дефицити. Парадоксално, щатските облигации вероятно ще останат най-слабо засегнатото инвестиционно убежище в света – бягството от рисковите активи, колапсът на фондовите пазари и надвисналата рецесия по-скоро могат да понижат доходността по щатските ДЦК, отколкото обратното.

Както в еврозоната, така и във Великобритания фискалната политика води до забавяне на икономиката. Това се случва дори в САЩ. Администрацията на отделните щати, общините, а сега и федералното правителство ограничават разходите си. От друга страна нов кръг вливане на ликвидност е политически неприемлив.

Надеждите за нов кръг вливане на ликвидност (QE) ще бъдат попарени от инфлацията, която почти във всички страни на Запад е на нива доста над заложените. Федералният резерв (Фед) вероятно ще започне трети кръг QE, но той ще бъде закъснял и с недостатъчни размери.

Миналата година QE2 в размер на 600 млрд. долара (наред с данъчни облекчения за 1 трлн. долара) допринесе за растеж от едва 3% за едно-единствено тримесечие. QE3 ще бъде доста по-скромен и ще постигне доста по-малко.

Износът също няма да помогне. Всички развити икономики искат по-слаба валута, но не могат едновременно да постигнат това. Ескалирането на напрежението на пазарите може единствено да доведе до подновяване на валутните войни. Миналата седмица Япония и Швейцария се опитаха да понижат курсовете на йената и франка. Техният пример се очаква да бъде последван и от други страни.

Така че може ли да избегнем нова рецесия? Това вероятно ще се окаже просто невъзможно.

Най-доброто, което може да се направи за момента, е страни, които не са изгубили достъп до облигационните пазари – САЩ, Великобритания, Япония и Германия, да предоставят нови краткосрочни програми за стимулиране на икономиките си, като в същото време поемат ангажимент за затягане на фискалната дисциплина в средносрочен план.

Понижаването на американския рейтинг ще ускори процеса на фискална консолидация на страната, но САЩ трябва да се ориентират към сериозно понижаване на разходите в средносрочен план, а не към незабавно орязване на бюджета, което само би влошило перспективата за растеж.

Останалите централни банки на Запад също трябва да предприемат ново вливане на ликвидност, въпреки че ефектът от подобни програми ще бъде ограничен. Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва просто да спре да повишава основния лихвен процент, а да го понижи до нула и същевременно да предприеме мащабно изкупуване на правителствени облигации, за да не позволи Италия и Испания да изгубят достъп до облигационните пазари.

Ако това се случи, ще последва наистина сериозна криза, решаването на която ще изисква удвояване или утрояване на спасителните фондове или ще доведе до преструктурирането на дългове и разпадането на еврозоната.

За финал, тъй като това е криза на платежоспособността, контролираното преструктуриране някои дългове трябва да започне още сега. Това означава преструктуриране на ипотеките на около половината от щатските домакинства, които не могат да ги обслужват, както и спасяването на изпитващи затруднения банки.

Разсрочване на матуритета на дълговете на Португалия, Ирландия, Италия и Испания по модела на договореното разсрочване на част от гръцкия дълг също трябва да бъде предприето в случай, че тези страни изгубят достъп до пазарите. Нова рецесия може и да не може да бъде предотвратена, но своевременните мерки могат да предотвратят нова депресия. Това трябва да е достатъчно мотивиращо за бързи и целенасочени действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха на село всека втора къща е празна бе мили ! А кафетата в града пълни . значи мрът от глад а ? Знаеш ли че АБОРТИТЕ В БГ за ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от РАЖДАНИЯТА ???? Значи *** са най-богатите в Бг щото имат деца ?Толкова си далече от истината че си направо жалък !!!!Ама да харчиш парите на други АХ КАКВО ЖЕЛАНИЕ ИМАШ , леле ! Или да печатаме за програми а ? ама ние не сме Гърция ще ни оставят да потънем ПАК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Така ли ! Ха ха ха трейдър яко заигра хорото на НЕОЛИБЕРАЛИТЕ дето толкова плюеш ! Ами на село ВСЯКА втора къща е празна и земята е без пари бе мили !!! А кафетата в града пълни ! Значи *** от глад и немат какво да ядат ха ха ха ...а за децата да не говорим ! В БГ има ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ АБОРТИ от РАЖДАНИЯ БЕ слдаур ! Толкова си далече от реалността ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
ха ха ясно е че не разбираш нищо за това и ги пишеш тези глупости !И кой според тебе е ДЪРЖАВАТА ? Значи предлагаш КУРОМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ да раздават справедливост ! ХА ХА ХА А за либерализацията през последните 3 години направо изби рибата ! КОЯ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ БЕ ПИЧ ? Може би за това че Гърция обеви забрана за шортване ха ха ха....Или за СВОБОДНИЯТ пазар в БГ където ти е забранено да кажеш че стоката на някой е *** щото било НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ ха ха ха А за свободният пазар че бил в фантазиите на хората ТАКА Е ДОКАТО СВЕТА СЕ управлява от Кензианисти и най-важното ПАРИТЕ са ДЪЛГ няма да има свободен пазар . За силната държава пак голям смях ! Държавата НЯМА работа в икономиката ! Да енфорсва ПРАВИЛАТА и ЗАКОНИТЕ за РАВНОПОСТАВЕНОСТ ДА, но да се меси и да бута на определени субекти НЕ ! Май Бат Бойко ти е попарил бизнеса - така ми мерише , а ? Та така се палиш за държавата ! Ти на не си имал държавни поръчки преди 3 години та така се палиш сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
много неадекватно мнение - именно щото за социална политика в БГ си има църкви и благотворителни организации народа в БГ намаля рязко и мре като *** по болниците без лекарства и в мизерия . такива като тебе трябва да видят диска на Ноам Чомски - Free market fantasies - Cарitalism in the reаl wоrld
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
смях смях - държава да имало но да имало и свободен пазар - нали видя какво означава свободен пазар - либeрлизацията последните 3 години не ти ли стигна ?ако няма силна държава няма никакъв пазар - има само монополи и картели като в БГ - като оставиш свободния пазар какво ще ставе според теб - ще стане това което се случва в момента - държавата трябва да се намесва да спасява свободния пазар понеже е много свободен . свободен пазар има само в фантазиите на някои хора ама като гледам са доста - отиди на един пазар и ше видиш че всички си наговарят да продават на една цена - това ли наричаш свободен пазар ???СМЯХ . Австрийската школа има своя принос и имат добри неща но не всичко е така . Рон Пол какво ми го цитираш - Рон Пол не е икономист а политик чел твърде много австрийците и си мисли че разбира много . НЕЩО за Германия не разбрах как валутата точно и е оправила нещата като имат обща валута ама ти явно не четеш статията която постнах тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 12 години
чак пък рецесия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
It is true that liberty is not free, nor is it easy. But tyranny even varying degrees of it is much more difficult, and much more expensive. The time has come to rein in the federal government, put it on a crash diet, and let the people keep their money and their liberty. - Ron Paul
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Дааа явно си мноогоооо далече от истината !!! Според тебе значи кеш фор клънкърс спаси Германия ха ха ха ..... Германия цица от цяла Европа с подценената валута ( ако Германия беше на марки - ВИЖ ШВЕЙЦАРИЯ марката да е 1-2 за долара и щеше да видиш КОН БОБ ЯДЕ ЛИ ха ха ха ..... За Австралия абе ти наистина добре ли си ? Ами там само ресурси за Китай копат ЗА ТОВА СА ДОБРЕ !!!!Мнооогооооо си се объркал сладур мноооогооооо. Аз НЕ СЪМ МОНЕТАРИСТ ! ПРОЧЕРТИ МЪРИ РОТБАР,Лудвиг фон Мизес, Фридрих Хайек ! АМАН от кумунисти !!!! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ СВОБОДНИЯТ ПАЗАР СИМВОЛ НА СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК ! Държавата да си гледа границите, съда и полицията. За социялна политика си има ЦЪРКВИ и благотв.организации ....успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Умно. На когото се даде, обаче, дали да се облага с лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
има и други начини за вливане на ликвидност в една икономика - не само чрез кредит , друга добра опция е пускането на част фискалния резерв в обръщение - вместо да седи и да се изпарява трябваше да бъде пуснат в обръщение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още