IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще завърти ли Фед отново печатницата за пари, докато щатската икономика потъва?

Растежът на корпоративните печалби отразява съкращаването на работни места – политика, която от своя страна влияе негативно на потреблението, коментират анализатори

14:27 | 02.08.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Ще завърти ли Фед отново печатницата за пари, докато щатската икономика потъва?

След драмата с дълговия таван, която благополучно отмина, инвеститорите отново се фокусират върху рязкото забавяне на американската икономика, след като ревизията на историческите оценки за растежа разкри колко слабо всъщност е било възстановяването, пише CNBC.

Оценките за растежа от 2003 г. насам бяха ревизирани чрез нова методология за калкулиране на брутния вътрешен продукт (БВП), а пониженията се оказаха особено чувствителни за периода 2008 г. - 2010 г. В понеделник данни за производствения индекс на Института за управление на предлагането (ISM) също допринесоха за мрачното настроение, след като се оказа, че показателят е нараснал с по-бавен темп от очаквания.

Останалото без изменение частно потребление и по-ниското потребление от страна на държавата е причина за тази слабост, казва Девина Мехра, главен стратег на First Global.

„Най-лошият аспект на ревизиите е, че щатската икономика все още не се е възстановила до нивата на БВП от преди кризата“, казва Мехра.

Според стратега все по-сериозната икономическата слабост на САЩ повдига въпроса доколко е уместно гласуваното съкращение на бюджетните разходи и подкрепя доводите за допълнително вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв (Фед).

„От старта на втория кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE2), ние сме убедени, че QE3 е възможност. Разочароващите данни за пазара на труда от последните два месеца и публикуваните слаби данни за растежа на БВП ще принудят Фед да отложи всички планове за затягане на валутната политика и вместо това да се фокусира върху укрепването на възстановяването“, казва Мехра.

„Орязването на правителствените разходи стартира и вече се отразява на икономическия растеж. С по-нататъшното съкращаване на разходите или Фед ще предприеме QE3 по-рано от очакваното - нещо, което частично ще неутрализира фискалното затягане, или вероятността щатската икономика отново да изпадне в рецесия няма да може напълно да бъде изключена“, казва Мехра.

Прогнозата, че икономическата слабост ще накара Фед отново да започне да печата пари се споделя и от други анализатори.

„Възстановяването на щатската икономика е поставено под въпрос и говори за нарастващ риск от QE3“, казва Алън вон Мехрен, главен икономист на Danske Bank.

Той все пак е уверен, че през втората половина на годината ще наблюдаваме значително ускоряване на растежа въпреки прогнозите на други анализатори за труден финал на 2011 г.

„Продължаваме да очакваме възстановяване на растежа през втората половина на годината поради по-ниските цени на петрола и понижаващата се несигурност около дълговия таван“, заявява Мехрен.

„Все пак възстановяването вероятно ще е в границите 2,5% - 3% в сравнение с първоначалните очаквания за ръст от 3,5%. Ние също така очакваме индексът ISM скоро да достигне дъното и да се задържи на около 55 пункта през есента“, посочва той.

Корпоративните печалби бяха доста силни въпреки икономическата слабост. Стивън Луис, главен икономист на Monument Securities в Лондон, обаче прогнозира, че това скоро ще се промени.

„Растежът на печалбите до голяма степен отразяваше съкращаването на работни места и стриктния контрол върху заплатите - политика, която от своя страна влияе негативно на потреблението“, казва той.

Тенденцията за добри корпоративни печалби вероятно е към своя край, а това може сериозно да понижи акциите, коментира Луис.

„През 2010 г. възходящата крива на съотношението на корпоративните печалби към номиналния БВП на страната стана плоска, което означава, че пренасочването на приходи от служителите към корпорациите е достигнало до максималните си нива, при които растежът на корпоративните печалби би останал незасегнат“, допълва той.

„Доста вероятно е, че от този момент икономическа слабост ще се окаже бариера пред корпоративните печалби“, казва Луис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте madcow,защо Ви дразни написана истина?Не е нужно да четете публикация на чужд труд, защото можете сами да направите изследвания на тема "Какво следва да бъде съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари"?Уверен съм, че ще получите същите резултати, които аз постигнах.Този който се запознава с публикуваните изводи икономисва време, защото на мен ми трябваха тридесет години труд, за да стигна до тях, но за първи път в света получих верен отговор на този изключително важен въпрос.Наистина ще е полезно, ако откриете мои неволни грешки, но в крайна сметка за всеки е най полезно да знаете истината за "Какво следва да бъде съответно държавно финансово управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари", защото без съобразяване с тази истина не е възможно спасение от сегашната стопанска криза.С уважение, Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте no-credit,знаете, че Ви уважавам, защото сте добросъвестен и добронамерен в критиките си.Вие нямате вина, чи този който Ви е учил не Ви е представил истина за това "Какво следва да бъде съответно държавно финансова управление, според ползвани "Златни" или "Незлатни пари"?Уверявам Ви, че това, което зависи от мен го правя и никой не е ограничен от достъп до резултати от мои изследвания, но съответните финансови управления са автономни държавни институции със съответна отговорност за свои действия и бездействия.С уважение, Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Боко, 'що ти не им го намалиш? На онези от S&P може и да им се стъжни сега но, ти, нали си велик, теб не могат те бутна, пич ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Щеше ми се рейтинговите агенции да намалят рейтинга на САЩ на колониален завоевател от типа османците през 14-ти век под предтекста, че са глобално ченге.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Давай Митев продължавай да СПАМИШ ..... забрави да напишеш на кой е кръстена грешката.......:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Тоя Иван Митев не спира да спами. Мяза ми на някакъв преподавател от Пернишкия Университет с чувство за липса на внимание. От друга страна ... всякакви хора има.ФЕД си печата пари от край време. Получава стоки и услуги срещу обикновенни хартийки. Голяма работа, че 1лв ще стана 2 долара. ФЕД и държави като Германия и Франция, които държат печатницата в ЕЦБ никога гладни няма да останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Иване, ако продължиш да спамиш ще ме накараш да си купя книгата, и после на всяка твоя реплика ще копи-пействам глупостите ти от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Отдавна му разправяме на Иван Митев да жертва две-три копия от книгата си, да ги прати на ФЕД, ЕЦБ, Обама, Меркел и ко. и да избави света от кризата. Но той е горд и не го прави. И в резултат, така и ще си погине света за едната Иванова гордост... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
Може би скоро ще доживеем мечтата на Бай Тошо : 2 долара за левче :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
Иване, развиваш теории, предлагаш решения а господата от ФЕД си печатат парички и изобщо не им дреме за разни системи и модели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още