IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако САЩ искат данъци като през 50-те, трябва да харчат като през 50-те

Проблемът е, че през 50-те години на миналия век дефицитът на федералното правителство е бил около 1% от БВП, а през 2010 г. е над 10%, коментира анализатор на UBS

11:47 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ако САЩ искат данъци като през 50-те, трябва да харчат като през 50-те

На фона на дебата за вдигането на дълговия таван в САЩ анализатор на UBS коментира в интервю за CNBC, че ако Америка иска да има данъци като през 50-те години на миналия век, то ще трябва чувствително да ограничи разходите си.

„През 2009 г. и 2010 г. приходите от данъци на федералното правителство бяха малко под 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната“, казва Пол Донован, икономист на UBS в Лондон.

„Определено политическият фокус в момента е върху федералните приходи, а за последните две години те са на най-ниските си нива от 1950 г.“, казва той.

Проблемът е, че през 50-те години дефицитът на федералното правителство е бил около 1% от БВП, а през 2010 г. е 10,6%, посочва Донован.

„През последните 6 десетилетия разходите по някои федерални програми останаха умерени. Разходите по други обаче не се оказаха толкова умерени“, казва той.

„Въпреки че страната току-що беше приключила една война (Втората световна) и се впускаше в нов конфликт (този в Корея), разходите за отбрана през 1950 г. бяха едва 4% от БВП – по-малко от 4,7% през 2010 г.“, посочва Донован. „Това означава, че ако САЩ орежат с около две трети бюджета за военноморските си сили, това ще върне разходите за отбрана на нивата им от 1950 г.“

Социалното осигуряване, здравеопазването и цената за финансирането на държавния дълг рязко са нараснали. Всъщност в случая със здравеопазването разходите са се удвоили, казва Донован.

„Това означава, че ако Америка иска да има данъци като през 50-те години, тогава ще трябва да направи сериозен опит да ограничи разходите си“, допълва той.

„Разходите за отбрана, социално осигуряване и здравеопазване в САЩ през 2010 г. не съответстват на приходите от данъци в стил 50-те години на XX век, които федералното правителство събира“, казва Донован. Единствената друга опция, разбира се, са по-високите данъци – нещо, което Републиканската партия не е в настроение да приеме, допълва той.

САЩ имат третите най-ниски приходи от данъци като процент от БВП сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посочва Донован.

В ОИСР членуват 34 главно западни развити икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още