IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за вътрешния дълг на САЩ отново приключиха без резултат

Днес ще се състои нов кръг, министърът на финансите Тимът Гайтнър очаква споразумение до края на седмицата

11:08 | 11.07.11 г. 2
<p>
	Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Преговорите в Белия дом относно вътрешния дълг на САЩ бяха прекратени без споразумение, съобщи ВВС.

Американският президент Барак Обама и лидерите на Конгреса се съгласиха да продължат днес преговорите, продължили 75 минути.

Обама се бори за подкрепа на бюджетни мерки, които да намалят вътрешния дълг с 4 трилиона долара.

Страната рискува да просрочи задълженията си след малко повече от 3 седмици, когато федералният бюджет ще бъде изчерпан.

8 високопоставени членове на Сената и Камарата на представителите присъстваха на необичайната неделна среща в Белия дом.

Докато вървяха преговорите, Обама бе запитан дали ще успеят „да ги приключат до 10 дни“. „Трябва“, бе краткият му отговор.

Републиканецът Джон Бонър, който е председател на Камарата на представителите, заяви в събота, че предпочита по-слабо амбициозната програма за намаляване на вътрешния дълг с 2 трлн. долара.

През миналата седмица Бонър и Обама преговаряха за намаляване на разходите и въвеждане на нови данъци, които биха намалили дефицита в американския бюджет с 4 трлн. долара през следващите 10 години.

Републиканците се противопоставят на предложенията на Обама за увеличаване на данъците, а съюзниците му от Демократическата партия вече не са толкова ентусиазирани относно предложенията му за намаляване на социалните разходи и тези за здравеопазване.

Преди вчерашната среща съветници на американския президент настояваха, че Обама ще предложи по-големи съкращения в бюджета. „Той не е човек, който бяга от тежките битки“, заяви шефът на персонала на Обама Уилям Дели.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър бе категоричен, че крайният срок за постигане на споразумението 2 август не може да бъде удължен.

Той предупреди за пореден път, че ако Конгресът не се съгласи с увеличаването на тавана на вътрешния дълг над настоящите 14,3 трлн. долара, това би имало катастрофални последици за икономиката на страната.

Икономисти вече обявиха, че без споразумение САЩ може да се върнат в рецесията, като това ще се отрази сериозно и на световната икономика.

Републиканците искат да видят ефективни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, за да се съгласят на увеличаване на тавана по дълга.

Според Гайтнър обаче те „нямат алтернатива“ на бюджетната сделка с Белия дом. Той ги призова да не бягат от усилията за постигане на обширно споразумение за намаляването на дълга.

Администрацията на Обама иска „най-голямото възможно споразумение“ за намаляването на дълга, посочи министърът.

Споразумението за вдигане на тавана на дълга „трябва да бъде постигнато през следващата седмица“, заяви вчера той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Няма страшно, те доларите сигурно вече са напечатани.И да приемат и да не приемат, "чрез сложни счетоводни манипулации" ще извадят от черния цилиндър(фокус-мокус) поредната пачка =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър бе категоричен, че крайният срок за постигане на споразумението 2 август не може да бъде удължен.20 дена остава до фалита реитинговите агенций къде сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още