IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ отказва ваканция, за да завърши преговорите за тавана на дълга

Сенаторите подеха призива на президента Барак Обама преговорите да продължат, за да се избегне просрочването по задължения в началото на август

10:43 | 30.06.11 г.
<p>
	Снимка:sxc.hu</p>

Снимка:sxc.hu

Сенатът на САЩ няма да излезе във ваканция, подемайки призива на президента на страната Барак Обама да бъдат продължени преговорите по въпроса за увеличаване на тавана на държавния дълг и намаляване на бюджетния дефицит, заяви сенаторът от Демократическата партия Франк Лоутънбърг, цитиран от РИА „Новости“.

„Ще работим и следващата седмица, ще се опитаме да приключим работата и да направим всичко необходимо“, каза Лоутънбърг.

На 16 май САЩ достигнаха тавана от 14,3 трилиона долара, който бе гласуван от Конгреса през миналата година. Сега законодателите и президентската администрация разполагат с няколко седмици, за да избегнат просрочието по задължения, чийто падеж настъпва на 4 август, ако не бъде гласувано повишаване на тавана на дълга.

Представителите на Републиканската партия отказват да разглеждат въпроса с аргумента, че президентската администрация трябва да представи заедно с него и план за намаляване на разходите в управлението.

Предложението на Белия дом е за увеличаване на ограничението с 2,4 трлн. долара.

Вчера и Международният валутен фонд призова САЩ за незабавно вдигане на тавана на дълга, а Обама заяви на пресконференция, че ако преговорите продължат да буксуват, Конгресът ще трябва да отмени почивката си, свързана с националния празник на САЩ 4 юли.

Той предупреди, че ако решението за увеличаване на тавана на дълга не бъде взето до 2 август, това ще застраши страната с непредсказуеми сериозни последици.

Таван по вътрешния дълг съществува само в САЩ. За първи път американският Конгрес определя максималното ниво на задълженията през 1917 г. и оттогава постоянно го повишава. От 2000 г. до момента то е било увеличавано 10 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още