IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Избирателен фалит“ - единственото решение за щатския дълг

Така или иначе ще фалираме, защо да не си изберем точно как, коментира дълговия дебат в САЩ инвестиционният директор на щатски фонд

07:57 | 02.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
„Избирателен фалит“ - единственото решение за щатския дълг

САЩ трябва да фалират вместо да отлагат неизбежното, като повишават дълговия таван, без да се опитват да разрешат финансовите си проблеми по същество, казва Дейвид Мурин, инвестиционен директор на Emergent Asset Management, цитиран от CNBC.

„Изключително изнервящо е да наблюдаваме тази бавна катастрофа. Всичко, което ни е останало, са временни решения, залагащи на допълнително увеличаване на дълга. Тези решения не вършат никаква работа. За да бъдат изкарани САЩ от сегашната парадигма, са необходими някои доста драстични мерки, тъй като Китай е по петите ни“, казва Мурин.

„Единственото решение е „немислимото“, а именно избирателен фалит. Така или иначе ще фалираме, защо да не си изберем точно как?“, допълва той.

Късно вечерта в неделя щатските законодатели се договориха за повишаване на дълговия лимит и за бюджетни съкращения, възлизащи на 2,4 трлн. долара през следващите 10 години.

В своята книга „Разчитането на кода на историята“, Мурин посочва, че изместването на центъра на икономическата и военна тежест от Запада към Изтока е неизбежно, но че все пак има достатъчно време САЩ да проектира бъдещето си в един доминиран от изтока свят.

„В най-лошия сценарий не става въпрос за икономика, а за неизбежен военен конфликт между Китай и САЩ“, казва той.

Освен ако разликата между китайския и американският брутен вътрешен продукт (БВП) не се запази малка, САЩ „рискуват същия процес, който доведе до двете световни войни“, казва Мурин.

„Ако приемем „избирателен фалит“ и така пренаредим финансовата система – въпреки че подобно решение може да ви изглежда като апокалипсис – в сравнение с потенциалните рискове то е далеч по-приемливо“.

„Докато САЩ все още имат пространство за маневриране, Вашингтон трябва да направи нещо радикално“, посочва Мурин.

Въпреки че пазарите ще приемат сегашната сделка като положителен сигнал, това е просто илюзия, предупреждава той.

„Няма да се изненадам, ако станем свидетели на бичи пазар през август, въпреки че това е просто колективна илюзия. Ако сте реалисти, ще разберете, че стагфлацията е реалност. В екстремни ситуации обаче хората са склонни да си правят илюзии“, допълва той.

„Ако се вгледате, доларът, йената и еврото не струват нищо – илюзията се получава, когато сравняваме тези валути една с друга“, казва Мурин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
georgibstoilov
преди 12 години
Истината е че търговията на капиталовия пазар е изключително виртуална. Пазарува се на базата на статистически данни, инфо от медиите евентуално данни от балансите на съответните компании. Но всяка от тези информации е само някакъв агрегиран показател за определен параметър на "продукта" капитал. Реалния пазар на стоки и услуги си има други измерения. Там нещата могат да се пипнат, да се усетят абе има некъв хуман тъч, а на борсата - цифри, а цифрите са лесно манипулируеми. С всички последствия от този факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
georgibstoilov
преди 12 години
Доколкото си спомням зад една валута седи производство на стоки и услуги. Е, при положение, че цялото производство е изнесено в Китай - как да седи нещо зад долара, йената и еврото. Май ще трябва да пазаруваме юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
interest-free
преди 12 години
Употребявайки в дългосрочен план, имаш предвид от шест месеца до година и половина! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Bobacho
преди 12 години
В дългосрочен план най-вероятно човека е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
mitkopom
преди 12 години
Авторът е малко краен в преценките си. Да не забравяме че щатски компании са собственици на повечето световно значими бизнеси. Китай има потенцал но да не отписваме Щатите толкова бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още