IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на САЩ одобри вдигането на тавана на дълга

Предстои днес законопроектът да бъде подложен на гласуване в Сената, след което ще бъде изпратен за подпис на президента

08:12 | 02.08.11 г. 3
Камарата на представителите на САЩ одобри вдигането на тавана на дълга

Камарата на представителите на САЩ одобри късно снощи законопроект за вдигане на тавана на държавния дълг и съкращаване на държавните разходи, съобщиха световните агенции.

Текстът беше приет с 269 гласа срещу 161 и днес ще бъде подложен на гласуване в Сената, след което ще бъде изпратен за подпис на президента. Днес изтича крайният срок, в който Конгресът трябва да предприеме действия, за да се избегне опасността САЩ да обявят неплатежоспособност.

Дебатите в Камарата на представителите продължиха час и половина и бяха твърде напрегнати, отбелязва ИТАР-ТАСС. Мнозина конгресмени демократи изтъкваха необходимостта за повишаване на данъците за богатите слоеве от населението и за големите корпорации.

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с над 2 трлн. долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 г.

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 млрд. долара, през втория - с 500 млрд. по искане на правителството. Третият, в размер на 1,2 до 1,5 трлн. долара, ще стане възможен при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, които препоръчва специално създадена комисия в Конгреса с участието на представители на двете партии. Става дума за двуетапно съкращаване на държавните разходи с почти 1 трлн. долара.

Очаква се гласуването в Сената да започне в 12.00 часа (16.00 по Гринуич), обяви лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Хари Рийд, цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Ivan Panov-John Pen
преди 12 години
По-добре така отколкото фалит и нова по-тежка криза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Докато има балъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
"Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с над 2 трлн. долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 г."Докога бе хора, ще ви кредитира цял свят за да можете да ставате все по-богати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още