IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски анализатори: Италия ще фалира, но на Испания може „да й се размине“

Италия няма да избегне фалит, освен ако икономиката й не се ускори чувствително, а това е изключително слабо вероятно, се казва в изследване на CEBR

12:49 | 04.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Британски анализатори: Италия ще фалира, но на Испания може „да й се размине“

Тежко задлъжнялата Италия вероятно ще фалира, но на Испания може да й се размине, посочва британският Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR), цитиран от BBC.

Анализаторите представят „добър“ и „лош“ икономически сценарий за двете страни, изпитващи затруднения с финансирането на задълженията си.

Според CEBR Италия няма да избегне фалит, освен ако икономиката й не се ускори чувствително – изключително слабо вероятен сценарий. Въпреки това “съществува реален шанс Испания да избегне фалита“, се казва в изследването.

Въпреки че Италия има стегнат бюджет и е поела ангажимент да елиминира дефицита си до 2014 г., икономиката й се нуждае от чувствително ускоряване.

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с едва 0,1% през първото тримесечие на 2011 г. и очакванията са растежът да остане анемичен до края на годината.

В сряда италианският премиер Силвио Берлускони направи обръщение пред италианския парламент, в което подчерта, че икономиката на страната е „силна“, а италианските банки са „платежоспособни“.

Много икономисти обаче вярват, че третата по големина икономика в еврозоната рискува да бъде погълната от дълговата криза.

От CEBR са изчислили, че ако доходността по италианските ДЦК остане над сегашните 6%, а растежът е все така слаб, италианският дълг ще нарасне до 150% от БВП на страната през 2017 г. от 128% сега.

„Дори ако цената за финансирането на италианския дълг падне отново до 4%, икономическият ръст е толкова анемичен, че през 2018 г. съотношението дълг към БВП ще е 123%“, казва Даф Макуилямс, изпълнителен директор на центъра.

Условията в Испания са по-добри, тъй като испанският дълг е много по-нисък. Дори при „лош“ сценарий дълговото съотношение на Мадрид няма да надхвърли 75% от БВП.

„Съществува реален шанс Испания да избегне фалит и преструктуриране на дълга си“, каза Макуилямс.

„Реалистично погледнато, Италия е обречена да фалира, но на Испания просто може да и се размине“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
lio58
преди 12 години
Подкрепям тезата ти. Дай някой линк към съмишленици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Страните от еврозоната ще фалират рано или късно. САЩ също. Причината е свободното движение на стоки и капитали, което облагодетелства страните с развиващи се икономики и по нисък стандарт. Просто върви процес на изравняване на стандартите както се изравняват нивата в скачени съдове. Ако отначало се изнасяха трудоемки и мръсни производства, и това се компенсираше с развитие на нови технологии и продукти , с ръст на производителността, с развитието на инфраструктурата и човешкият потенциал, новите икономики станаха място на растеж, а старите забоксуваха. Наивен е оптимизмът на Бил Гейтс, че с технологични пробиви американската икономика ще се изправи на крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още