IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските и италианските облигации поскъпнаха в очакване на интервенция от ЕС

Поскъпването е следствие на очакванията, че нещо ще бъде направено, коментират анализатори

17:21 | 03.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските и италианските облигации поскъпнаха в очакване на интервенция от ЕС

Испанските и италианските ДЦК поскъпнаха за първи път от 6 дни, след като Швейцарската централна банка понижи основните си лихвени проценти, с което предизвика спекулации, че европейските политици може също да предприемат действия за облекчаване на стреса на финансовите пазари, пише Bloomberg.

Германските облигации поевтиняха на фона на срещата на италианския финансов министър Джулио Тремонти с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, на която беше обсъдена ситуацията в Италия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще вземе решение за основния си лихвен процент в четвъртък. Европейската комисия (ЕК) ще излезе с декларация за „ситуацията на финансовите пазари“ по-късно днес.

„Поскъпването е следствие на очакванията, че нещо ще бъде направено“, казва Стивън Мейджър, директор на изследователския отдел на HSBC Holdings Plc в Лондон. „Това, че срещата на ЕЦБ е утре и фактът, че Тремонти се среща с Юнкер“ дава усещането, че „нещата се ускоряват“.

Днес по обед доходността по 10-годишните италиански ДЦК в Лондон падна с 7 базисни пункта до 6,06%.

Спредът между 10-годишните италиански облигации и еквивалентните германски ДЦК се понижи с 9 базисни пункта до 362 пункта. Доходността по 10-годишните испански ДЦК изгуби 9 базисни пункта до 6,19%, докато спредът между испанските и германските облигации се понижи с 11 базисни пункта до 375 пункта.

Доходността по 10-годишните германски облигации се понижи с 2 базисни пункта до 2,44%, неутрализирайки сутрешния ръст. Причина за понижаването на лихвите по германските бонове беше доклад с данни за възстановяване на европейските продажби на едро през юни.

Еврото поскъпна с 0,8% до 1,43 долара, преодолявайки тенденцията на спад, след като SNB понижи основния си лихвен процент „колкото е възможно по-близко до нулата“ от 0,25% и обяви, че ще увеличи предлагането на франкове на валутните пазари в опит да свали цената на „масивно надценения“ швейцарски франк.

Италианският финансов министър Тремонти обяви днес, че е имал „плодотворни“ разговори с Юнкер, който председателства групата на финансовите министри от еврозоната.

От началото на юли доходността по 10-годишните италиански ДЦК е нараснала с повече от 110 базисни пункта поради опасенията на инвеститорите, че средиземноморската страна не е изолирана от дълговите проблеми в периферията на еврозоната.

Юнкер заяви пред репортери, че е обсъдил с италианския финансов министър „всички проблеми, пред които е изправена еврозоната“.

Доходността по италианските и испанските облигации се понижи и след като финландския премиер Юрки Катайнен заяви, че цената за финансирането за дълговете на двете страни е „изключително обезпокояваща“.

Европа се намира в „опасно“ положение и всички правителства на страните от еврозоната трябва да действат заедно, за да предотвратят допълнителното нарастване на дълговите нива, посочва Катайнен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още