IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства цената за финансиране на испанския и италианския дълг

Днес доходността по 10-годишните испански и италиански ДЦК се доближи до границата от 7%, която накара Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят финансова помощ

16:44 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нараства цената за финансиране на испанския и италианския дълг

Цената за финансиране за Италия и Испания във вторник достигна нови рекордни от създаването на еврозоната нива, след като европейската дългова криза отново попадна в фокуса на инвеститорите, пише Financial Times.

Днес доходността по десетгодишните испански ДЦК достигна 6,46%, а тази на италианските 6,26% - стойности, доближаващи границата от 7%, която накара Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят финансова помощ, тъй като инвеститорите приемат подобни нива за неустойчиви.

Премиите, които Мадрид и Рим плащат, за да убедят инвеститорите да предпочетат техните облигации пред германските бонове достигнаха 400 и 381 базисни пункта съответно, доближавайки нива, които могат да задействат серия от кол-опции в най-голямата клирингова къща в Европа, LCH.Clearnet.

Покачването на доходността по италианските и испанските облигации изнервя банкерите, работещи със страните от периферията на еврозоната. „Тези спредове не са устойчиви“, казва високопоставен представител на голяма европейска банка.

Инвеститорите се опасяват, че европейският спасителен механизъм – Европейският пакт за финансова стабилност, не разполага с достатъчни средства, за да помогне на Италия и Испания – третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната.

Пазарите са изнервени и от забавянето на прилагането на последния спасителен план за Гърция поради лятната ваканция на много европейски парламенти, чието одобрение е необходимо за много от най-важните мерки.

Страховете рефлектираха в бум на търсене на считаните за инвестиционни убежища щатски и германски облигации, чиято доходност падна до рекордно ниски за годината нива. Днес доходността по 10-годишните германски облигации падна до 2,42%.

Според банкери и анализатори пазарният натиск върху Италия и Испания едва ли ще отслабне до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още