IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s постави Испания под наблюдение с вероятност да понижи рейтинга й

Агенцията посочва проблемите с финансирането на бюджетите на регионалните правителства, като евентуалното понижение ще бъде ограничено до една степен

10:43 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s постави Испания под наблюдение с вероятност да понижи рейтинга й

Moody’s постави под наблюдение испанския кредитен рейтинг с вероятност да го понижи поради проблемите с финансирането на бюджетите на регионалните правителства, пише Bloomberg.

Moody’s преразглежда рейтинга на страната, който за момента е Aa2. Понижението вероятно ще бъде „ограничено до една степен“, се казва в изявление на агенцията. Еврото отслабна спрямо долара и швейцарския франк.

„Тази новина е удар върху европейските усилия за предотвратяване на разпространението на дълговата криза извън по-малките страни като Гърция и Португалия“, казва Корнелиус Пърс, стратег на UniCredit SpA в Мюнхен. „Понижението на рейтингите или всяка подобна заплаха в никакъв случай не укрепва доверието на инвеститорите“.

Испания, четвъртата по-големина икономика в еврозоната, се опитва да овладее нарастването на цената за финансирането на дълга си и да убеди инвеститорите, че не се намира на същия път като Гърция, Ирландия и Португалия.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, който ще трябва отново да спечели доверието на избирателите преди парламентарните избори следващия март, прилага едни от най-сериозните бюджетни съкращения за последните три десетилетия и в същото време иска от засегнатите от колапса на сектора на недвижимите имоти банки да се рекапитализират.

Преразглеждането на рейтинга на страната произтича от „предизвикателствата, пред които е изправено правителството при консолидацията на фискалния си баланс, както и от проблемите с регионалните бюджети“, казва Барт Остервалт, управляващ директор в  Moody’s.

Тази сутрин в Лондон еврото се понижи с 0,3% до 1,4293 долара и с 0,4% до 1,1438 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още