IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Опасността от разпадане на еврозоната е по-малка от преди година

Рискът от дефлация в развитите икономики също е намалял, посочва още икономистът

16:11 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Опасността от разпадане на еврозоната е по-малка от преди година

Рискът от разпадане на еврозоната е по-малък от преди година, казва икономистът Нуриел Рубини, който предрече глобалната финансова криза, цитиран от Bloomberg.

Рискът от дефлация в развитите икономики също е намалял, каза Рубини, който е председател и съосновател на базирания в Ню Йорк Roubini Global Economics LLC, на пресконференция в Шанхай днес.

На 21 юли европейските лидери договориха втори спасителен пакет за Гърция на стойност 159 млрд. евро и заздравиха спасителния механизъм за страните от еврозоната в опит да ограничат разпространението на дълговата криза. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви днес, че споразумението е солидно и изчерпателно.

Коментарите на Рубини в Китай повтарят негово изказване в Букурещ от 26 май, когато той посочи, че рисковете за финансовите пазари, включително от разпад на еврозоната, през последната година са намалели, тъй като глобалният растеж е преминал от фазата на възстановяване към фазата на „експанзия“.

Миналия месец базираният в Лондон Център за икономически и бизнес изследвания публикува доклад, според който еврозоната е на път да се разпадне, тъй като „склонността на страните членки да отпускат допълнителни спасителни пакети чувствително намалява“.

Рубини, който е професор по икономика в Нюйоркския университет, заяви също, че възстановяването на развитите икономики ще бъде „анемично“ и представено графично ще бъде по-скоро във формата на „U”, отколкото на „V”.

Тази рецесия не е „традиционна“ рецесия, тъй като е причинена от финансова криза, казва Рубини. Разходите трябва да бъдат намалени, а спестяванията да се повишават с години. Това ще е „болезнен“ процес на намаляване на задлъжнялостта.

През юли 2006 г. Рубини прогнозира „катастрофален“ глобален финансов колапс, който централните банки няма да са в състояние да предотвратят. Фалитът на Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г. доведе до най-тежката финансова криза от 1930 г.

Рубини не смята, че САЩ ще фалират, но въпреки това посочва, че фискалните проблеми на Вашингтон няма да бъдат решени още дълго време.

„Има около 8 дни до крайния срок. Реалистичният сценарий е, че споразумение ще бъде постигнато. Не мисля, че САЩ ще фалират“, казва Рубини.

Забавянето на американската икономика е хронично, а не временно, посочва още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още