IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел отхвърли исканията за допълнителни гаранции при финансова помощ

Канцлерът иска допълнителни правомощия за Европейския съд в Люксембург срещу нарушителите на договора за ограниченията по дълга и дефицитите

10:36 | 24.08.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли исканията Гърция да осигури допълнителни гаранции за спешните заеми, отпускани й от държавите от еврозоната, съобщи Bloomberg.

Пред депутатите от водения от нея християндемократичен блок Меркел каза, че призивът на министъра на труда Урсула фон дер Лайен страните да предоставят злато като гаранция срещу финансовата помощ „не е добър в момента“, посочи говорителят на парламентарната група Улрих Шарлак.

Разногласията по върховете на най-голямата европейска икономика увеличават рисковете пред втория спасителен пакет за Гърция, след като финландското правителство обяви на 16 август, че е постигнало споразумение за допълнителни гаранции, за да се подсигури, че неговият принос към помощта ще бъде върнат. Тогава Австрия и Холандия призоваха за подобни споразумения, последвани от Словакия и Словения.

„Очакваме останалите членове на еврозоната в края на краищата да отхвърлят финландско-гръцкото споразумение“, съобщиха от международната рейтингова агенция Moody’s. “Но посланието, изпратено с призивите за подобни споразумения, потвърждава, че Европа е в противоречие за самото решение за осигуряване на финансова подкрепа за своите членове, а не просто за нейния размер“, добавят от агенцията.

Меркел е заявила пред депутатите, че ще осигури мнозинство за одобряването на постигнатите на 21 юли  споразумения за Европейския инструмент за финансова стабилност, съобщи лидерът на парламентарната група Фолкер Каудер. „Ние няма да продължим обсъждането, започнало от финландците“, добави той.

Финландия е готова да коригира спогодбата си с Гърция за допълнителни гаранции, след като няколко държави членки на еврозоната разкритикуваха скандинавската държава за постигането на двустранно споразумение, което да защити нейното участие, заяви на 22 август финландският премиер Юрки Катайнен.

„Това е работещо техническо решение, но ако този специфичен модел не е възможен, ще трябва да се опитаме да открием друг“, посочи той.

Според Шарлак Меркел е подчертала необходимостта за въвеждане на строги условия за държавите, които получават финансова помощ, като предложението й е да бъдат предоставени правомощия на Европейския съд в Люксембург по отношение на нарушенията на договора, който предвижда ограничения по дълга и дефицитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
VesselinTHRK
преди 12 години
Студените води (със сигурност няма да са чаши, а цели цунамита), които предизвика Гърция ще залеят Стария континент съвсем скоро - Еврозоната и Европейският съюз трупат дългове от всичко, а всички тези спасителни операции за закъсалите страни - са чисто и просто нови дългове. Моля се всички да разберат, че с нови дългове няма как се излезе от "старата" криза - или най-просто казано Гърция трябва да се справи сама с проблемите си (защото може да повлече италиански, френски и немски банки) - нали боговете живеят там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Значи германците не предвиждат съвсем връщане на гръцките дългове. Следователно вероятно имат договорка с гърците за нещо друго. Имам някаква идея за голяма бира, двоен коняк, чаши студена вода и щракане с пръсти, но то ще се разбере по-нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още