IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жак Делор: Европа и еврото са на ръба на пропастта

Изборът е между по-тясно икономическо сътрудничество или предоставяне на допълнителни пълномощия на ЕС, смята бившият председател на ЕК

13:09 | 18.08.11 г. 3
Жак Делор: Европа и еврото са на ръба на пропастта

Европа и еврото са на ръба на пропастта, предупреди един от инициаторите за създаването на европейския общ пазар и бивш председател на Европейската комисия Жак Делор в интервю за белгийския вестник Le Soir и швейцарския Le Temps, цитирано от РИА „Новости“.

86-годишният Делор смята, че срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози във вторник не е довела до реални решения за извеждането на еврозоната от дълговата криза.

„Да отворим очи – еврото и Европа са на ръба на пропастта. И за да не паднат, според мен изборът е прост: или държавите членки ще се съгласят на по-тясно икономическо сътрудничество, което аз винаги съм искал, или ще предоставят допълнителни пълномощия на съюза“, посочва той, визирайки Европейския съюз.

Според него вторият от двата варианта е бил отхвърлен от мнозинството от 27-те държави членки и остава първият.

Делор смята също, че отказът от по-тясно икономическо сътрудничество заплашва общността с разпадане.

След срещата си във вторник Меркел и Саркози предложиха да бъде създадено общо икономическо правителство за държавите членки на еврозоната, ръководено от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Освен това те предлагат и допълнителен данък върху финансовите транзакции, но обявиха, че смятат за прибързана идеята за въвеждането на облигации, общи за държавите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте FINTA,При мои изследвания открих особено важната причина за стопанска криза през 2011 г. и тя е катастрофална държавна финансова Грешка на Джон Лоу (Ползване на "Незлатни пари" при запазен непригоден за техни качества начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари").Също, известно е и възможното преодоляване на сегашната стопанска криза чрез подобрено с Модел Ресурси М държавно финансово управление.При запазване на вече известната Грешка на Джон Лоу не зная за индикатори, които да определят начало на стихийно развитие на криза, т. е. няма обективна база за определяне разстояние до пропастта.Стопанската ситуация в Европа е подобна на тази в България през лятото на 1996 г.При съхраняване на Грешката на Джон Лоу се знае, че кризата набира потенциална сила и е необходимо само достатъчно време за да ескалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Според мен еврото в момента е две-три крачки по-далеч от пропастта, от колкото преди 2-3 месеца. Или си мълчат, щото всички са отпуска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
В интерес на истината следва да се знае, че "Европа и еврото са на ръба на пропастта", заради наличие на елементарна държавна финансова грешка, която може да бъде прекратена и сегашната стопанска криза преодоляна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още