IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Саркози искат данък върху транзакциите

Германия и Франция ще настояват и за създаване на европейско икономическо министерство

20:15 | 16.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Париж и Берлин призовават за&nbsp;залегнал в конституциите на страните от Еврозоната &bdquo;механизъм за спиране на дълговете&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Париж и Берлин призовават за залегнал в конституциите на страните от Еврозоната „механизъм за спиране на дълговете“. Снимка: Ройтерс

Германия и Франция ще пледират за това, всички членове на еврозоната да впишат в конституциите си „механизъм за спирачки на дълговете“, предаде Ройтерс. По този начин страните ще покажат по-голяма решителност за балансиране на публичните си финанси.

При спешната си среща днес в Париж германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози призоваха всички 17 правителства от еврозоната да включат промените в националните си законодателства до лятото на 2012 г.

Освен това Франция и Германия ще предложат страните от еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции през септември. Освен това през 2013 г. двете държави планират да въведат общ корпоративен данък за компании в Германия и Франция.

Освен това двамата предлагат създаването на „действително икономическо правителство“ за Ееврозоната. Тази трансгранична институция ще трябва да координира икономическите политики в рамките на съюза и ще се състои от Съвет на държавните и правителствените ръководители на 17-те страни с единна валута. Това правителство ще заседава два пъти годишно, като ръководителят ще се избира с мандат от две и половина години. Саркози и Меркел пледират първият премиер на тази новосъздадена институция да бъде Херман Ван Ромпой. Горната граница на задълженията трябва да помогне за ограничаване на дълговата криза. „Франция ще я въведе“, заяви Саркози.

Германия и Франция са решени да защитават еврото, заявиха в един тон Меркел и Саркози. Според канцлера може да се стигне до по-силно задълбочаване на интеграцията на икономическите политики в съюза. Дълговата криза не можело да се реши с едно почукване с палка.

С поглед върху пазарните спекулации Саркози заяви: „Нашата решителност да се преборим с тези феномени е непрекъсната, неизчерпаема и неограничима“. 

Френският и германският финансов министър ще изготвят общо предложение за данък върху финансовите транзакции през септември.

През есента ръководителите на държавите от еврозоната ще заседават по нови мерки за борба срещу дълговата криза. За тази цел до октомври ръководена от Ван Ромпой работна група ще събира предложения. Според Меркел целта е „да засилим еврото като наша обща валута“. „За да стане това, може да има нужда от по-силно интегриране на финансовите и икономическите политики е Еврозоната“. Германия и Франция били отговорни да покажат това първи. 

Според двете най-големи европейски икономики  средствата, с които разполага Европейският фонд за финансова стабилност, са напълно достатъчни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европейците губят вярата в еврото. Икономиката на EU вече набира скорост по наклона към пропастта . Просто не е възможно една организация с различна култура, език, икономика и интереси да успее да предприеме необходимите мерки за предовратяване на идващата катастрофа .Трябва да си луд за да вярваш във валутата на един измислен съюз'',който освен всичко си няма и централна банка! Май ще се сбъдне една от прогнозите и за разпада на ЕС. Класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Има ли по-нагли от Гърците правят стачки за да не бачкат да плащат. Когато Господ създал гръка, евреина плакал безутешно цели три дни !!! Дали банкрутът на САЩ не е подготовка за хиперинфлация. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. Така нареченият от нас "капиталипсис", т.е. апокалипсисът на капитализма започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
много ми е чудно, какво ще ти отговори въпросното лице :)) Най веро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
all_trader2,видя ли любимата ти Германия какви ги мисли и прави:"Германия и Франция ще пледират за това, всички членове на Еврозоната да впишат в конституциите си механизъм за спирачки на дълговете, предаде Ройтерс. По този начин страните ще покажат по-голяма решителност за БАЛАНСИРАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ СИ ФИНАНСИ."Нали преди 2-3 седмици питаше кой друг освен нас го прави това. Ето - сега получи ли отговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kaputov
преди 12 години
на кой свят живеят тия?Как ще стане тая работа дето я мислят?!Много добре съзнават,че уеднаквяването на данъчните системи на страните от Евро зоната няма как да се случи.Ама си приказват,надявайки се банките им да се освободят от облигациите на PIGS.Евреин и комунистка.. какво друго да измислят.Сега и още бюрократи да храним...Ще съсипят хубавото Евро,ей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още