IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия, Словения, Австрия и Словакия също поискаха гаранции от Гърция

Във вторник Атина прие да депозира няколко стотин милиона евро по сметка на финландската държава, които да гарантират вноската на Финландия за втория спасителен пакет за Гърция

20:42 | 18.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Няколко страни от еврозоната също поискаха гаранции, подобни на договорените по-рано тази седмица между Гърция и Финландия, съобщава Асошиейтед прес.

Холандия, Словения, Австрия и Словакия заявиха, че също настояват да получат гаранции от Атина.

Подобни споразумения биха намалили ефекта от европейския спасителен план, тъй като ще принудят Гърция да похарчи част от получените средства за гаранции вместо за обслужване на държавния си дълг, изплащане на заплати и покриване на други финансови задължения, отбелязва АП.

Във вторник Атина прие да депозира няколко стотин милиона евро по сметка на финландската държава, като депозитът и лихвите по него ще бъдат достатъчни за пълното гарантиране на вноската на Финландия за втория спасителен пакет за Гърция.

Финландия поиска гаранцията, за да получи одобрението на парламента за участието си в спасителния кредит.

Министърът на финансите на Естония Юрген Лиги остро разкритикува споразумението между Атина и Хелзинки, определяйки го като "отклонение от общата политика на еврозоната".

Финландия би трябвало да държи останалите страни от еврозоната в течение за плановете си, заяви Лиги в интервю за агенция Балтик нюз сървис.

Представител на Европейския съюз предупреди, че финландско-гръцката договореност "създава асиметрия в подкрепата, предоставена на Гърция, и открива пътя" за специални
изисквания и от други страни.

От политическа гледна точка не е надеждно да се предоставят гаранции на една страната, а на другите - не, заяви Харалд Вайглайн, говорител на министерството на финансите на Австрия.

Словения в момента преговаря за "евентуални гаранции" и се стреми те да покрият цялата сума, която страната трябва да отпусне за Гърция, заяви говорителка на словенското финансово министерство.

Словакия също настоява за гаранции, като планът е бил първо Финландия да договори условията си, а останалите държави да действат, след като Хелзинки сключи споразумението, заяви Радо Бато, говорител на словашкото правителство.

Холандия винаги е "сигнализирала при дискусиите в Брюксел, че ако Финландия получи гаранции, то тя също ще поиска", посочи Нилс Редекер, говорител на холандското министерство на финансите.

Австрия, Холандия, Словакия и Финландия ще дадат едва около 11% от средствата по втория спасителен план за Атина на обща стойност 109 млрд. евро (153,5 млрд. долара), допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Словения и особено Словакия, вън от ЕС. Като не искат, да не са влизали в съюза и в Еврозоната. Особено словаците в които ЕС наля суам нещо, и които живеят благодарение на това че границите са отворени и работят в Австрия и те тръгнали да надигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още