IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще остави гаранция в Хелзинки в замяна на спасителния план

След като Атина изпълни своите задължения към фонда EFSF, гръцката държава ще получи цялата гаранция, заедно с получените дотогава лихви

22:51 | 16.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В замяна на участието на Финландия в спасителния план за Гърция Атина ще прехвърли определена сума в сметките на финландската държава като гаранция, предаде AFP.

Тези пари и лихвите ще бъдат инвестирани в нискорискови дългосрочни ценни книжа, които ще гарантират връщането на спасителния заем. За това са се договорили днес в Хелзинки финансовият министър на Финландия Юта Урпилайнен и представители на гръцкото правителство.

Подробности по споразумението ще бъдат оповестени, след като документът получи одобрението на останалите страни от еврозоната. Според финландското финансово министерство обаче точната сума на споразумението не е твърдо уточнена, тъй като и досега не е ясно колко е финландският дял във втория спасителен пакет за Гърция, който бе приет от страните-членки на еврозоната на 21-и юли. Гърция бе спасена от фалит миналата година с заем от ЕС и Международния валутен фонд на стойност 110 млрд. евро, а сега бе договорен и втори спасителен пакет.

Новото финландско правителство обаче, което бе сформирано след дълги преговори през юни, посочи, че ще настоява за споразумение за заем с предоставяне на гаранция за връщането му като условие за участие в бъдещи спасителни планове за Гърция или други страни от еврозоната.

Веднага след като Атина изпълни своите задължения към спасителния фонд EFSF, гръцката държава ще получи цялата гаранция, заедно с получените дотогава лихви. Ако обаче Гърция не успее да изплаща заема, Финландия ще запази гаранцията. 

Решението подлежи на одобрение от финландския парламент и останалите страни от еврозоната. Финландия се наслаждава на сравнително голямо доверие на финансовите пазари и се оценява от рейтинговите агенции с най-добрата възможна оценка - AAA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
И какво точно ще оставят ? Каче със засмърдяли маслини, 2-3 чувалчета средиземноморски пясък и парче от акропола с размерите на тухла четворка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още