IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за Гърция няма да разреши дългосрочните проблеми в еврозоната

То вероятно ще сработи, но дали ще може да се направи същото за Португалия, Испания, Ирландия и Италия, пита се британски инвеститор

13:21 | 22.07.11 г. 3
Споразумението за Гърция няма да разреши дългосрочните проблеми в еврозоната

Новият спасителен план за Гърция няма да разреши дългосрочните проблеми в еврозоната, заявяват анализатори и инвеститори, цитирани от CNBC.

Вчера лидерите на държавите от еврозоната начело с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел най-накрая одобриха нов спасителен план за Гърция.

Новият план, който дава по-голяма власт на Европейския инструмент за финансова стабилност (European Financial Stability Facility – EFSF), може да тласне балканската държава към фалит по част от дълга й.

„Наблюдавайки всичко това, си представих дете, опитващо се да спре вълната, устремена към пясъчния му замък на плажа, а още една лопата пясък няма да спре следващата прииждаща вълна“, казва Джон Моултън, председател на борда на директорите на Better Capital и известен британски инвеститор.

„Всичко звучи много добре и те вероятно могат да го направят за Гърция, но дали биха могли да сторят същото за Португалия, Испания, Ирландия и Италия?“, пита Моултън.

Споразумението бе постигнато след месеци на притеснения на пазарите, че проблемите в по-малките европейски икономики като Гърция биха могли да се разпространят към по-големите.

Ключовите елементи в спасителния пакет са намаляване на разходите по заемите за всички, използващи EFSF и предоставяне на възможност за осигуряване на кредитни линии без формално искане за преструктуриране.

„Ако погледнете на еврозоната като на една държава, финансите вече изглеждат притеснителни, за да ги оценявате умерено. По този начин нещата ще тръгнат още по-зле“, твърди Моултън.

„Това означава, че еврозоната е принудена да осъществи по-голяма финансова интеграция и строг мениджмънт, или това ще я разцепи“, добавя той.

Банките в доминиращи европейски икономики като германската също имат експозиции в гръцки държавни дългови книжа, така че евентуален фалит на Гърция може да нанесе щети на мнозина извън нейните граници.

„Най-накрая те започнаха да действат активно, вместо просто да реагират“, заяви Валентайн ван Нювенхойцен, старши икономист в ING Investment Management.

След излизането на новините за плана европейските акции и еврото отскочиха рязко нагоре.

„Това е облекчаващ скок, но не и масов“, твърди Ван Нювенхойцен. „В краткосрочен план пазарът ще продължи да хвали еврото и да го тика нагоре“, добави той.

Но според Петер Розенщрайх, старши пазарен анализатор в Advanced Currency Markets в Цюрих, общата европейска валута отново може да бъде поставена под напрежение.

„Краткосрочните и средносрочните перспективи пред еврото са достатъчно мрачни, тъй като остават вградените в него проблеми, с които никой не се захваща“, заяви Розенщрайх.

Последните проблеми в еврозоната наведоха на въпроса дали единната европейска валута може да оцелее в кризата.

Относително силното евро „спъва възстановяването“, тъй като износът от Европа остава скъп, смята Ван Нювенхойцен.

„Еврото бе въведено без необходимата политическа воля, която да гарантира, че държавите-членки работят. Докато не го направят, еврото винаги ще бъде нестабилно“, убеден е Моултън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
al64ad
преди 12 години
Фитч-"ограничен дефолт на Гърция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Fiscalist
преди 12 години
Британските инвеститори са едни от най-тъпите хора на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivo0101
преди 12 години
Непрекъснато слушаме как еврото била нестабилна валута, а в същото време виждаме как то непрекъснато увеличава стойността си спрямо долара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още