IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е най-силната валута за 2011 въпреки вълненията около гръцката криза

Единната валута е поскъпнала с 3% срещу деветте други най-търгувани валути, докато доларът е загубил 5%

16:00 | 09.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еврото е поскъпнало с над 12% срещу долара за последните 12 месеца. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Еврото е поскъпнало с над 12% срещу долара за последните 12 месеца. Снимка: sxc.hu

Еврото остава най-силно представящата се водеща валута през тази година, след като в края на миналата седмица лидерите на европейските страни демонстрираха решимост да запазят единството и стабилността на еврозоната.

За тази цел европейските финансови министри решиха на извънредната си среща на 6 май да преразгледат условията по спасителния пакет от 110 млрд. евро, до който Гърция получи достъп преди година, пише Bloomberg.

Заради подновените вълнения около кризата с държавните дългове на Гърция еврото поевтиня с 3,5% срещу долара през последните два дни на миналата седмица, което е най-голямата му двудневна загуба от 2008 г. насам. Повод за това даде и Европейската централна банка (ЕЦБ), която сигнализира, че няма да бърза да повишава своите лихвени проценти отново.

Междувременно немското списание Der Spiegel публикува материал, че Гърция може да се оттегли от валутния блок, което предизвика силни разпродажби на евро, а лихвените проценти по двугодишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Гърция скочиха до непосилните за страната 25%.

Еврото поевтиня с 3,3% срещу долара през миналата седмица до 1,4316 долара и с 4% срещу йената до 115,44 йени за евро, отбелязвайки най-лошия си седмичен спад за последната година.

Дори и след пораженията от миналата седмица обаче единната европейска валута остава най-добре представящата се сред водещите валути през тази година. Засилването на еврото започна в средата на януари, когато германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ще направи „каквото е необходимо в подкрепа на еврото“.

За поскъпването на еврото помогна и намекът на ЕЦБ за скорошно повишение на лихвените проценти в еврозоната, което стана факт през април и бе първото от средата на 2008 г.

Претеглените с корелацията индекси на Bloomberg показват, че еврото е поскъпнало с 3% срещу деветте други най-търгувани валути през тази година. В същото време щатският долар бележи спад от 5%, докато йената е загубила 4,3 на сто.

Анализатори от Ignis Asset Management коментират за Bloomberg, че валутният съюз ще оцелее, докато икономиките в ядрото на еврозоната остават силни. Според Стюарт Томсън от Ignis Asset Management финансовите министри на страните от еврозоната са показали решимостта си да подкрепят Гърция на извънредната си среща на 6 май - точно година, след като на страната бе даден достъп до спасителен заем от 110 млрд. евро.

Френският финансов министър Кристин Лагард заяви миналата седмица, че еврото се представя „изключително добре“ и изрази увереност, че поскъпването му няма да навреди на икономическия растеж на еврозоната. През 2007 година обаче Лагард призова ЕС да предприеме мерки за отслабване на единната валута, която тогава се търгуваше на сходни със сегашните нива.

На 4 май еврото скочи до 1,4940 долара, отбелязвайки най-силния си курс от декември 2009 г., преди да се понижи в резултат от подновените опасения за разрастване на дълговата криза в еврозоната. През юни 2010 курсът му падна до 1,1877 долара. Според Стюарт Томсън поскъпването на еврото от средата на миналата година насам се тълкува от лидерите в еврозоната като „вот на доверие към еврото“.

Немското списание Der Spiegel обяви в петък, че Гърция обмисля излизане от еврозоната и връщане към старата си валута, без обаче да посочи откъде разполага с информацията. Гръцкото финансово министерство отрече подобни спекулации малко след това, но въпреки това се наложи спешна среща на финансовите министри от еврозоната в петък. Според немското финансово министерство връщането на Гърция към драхмата ще доведе до тежка дефлация, която ще раздуе оставащия държавен дълг на страната с до 50%, посочват от Der Spiegel, цитирайки проучване на министерството.

Курсът на еврото остава почти без изменение в днешната валутна сесия и към 15:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,4362 долара. Еврото е поскъпнало с над 12% срещу долара за последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
kanartikin
преди 12 години
Би трябвало да добавят изпуснатото "зорлен" и да се чете : Еврото зорлен остава най силната валута въпреки... " каквото и да е. Цял свят се мъчи да направи по конкурентна валутата си, а ЕС се пъчи с дотираната или субсидираната си поддръжка.Не че съм против,защото са предвидими и създават условия за добра и лесна печалба, но пък е смешно да твърдят горното. Ние сме го гледали това и до падането на "желязната завеса" и лева беше най стабилната валута. И "еша" си нямаше тогава по стабилност... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Нали! Шв. Франк и Австралийския долар някой пък ги брои за валути... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още