IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма за Гърция е за 109 млрд. евро

Освен това частният принос се оценява на 37 млрд. евро, а програмата за обратно изкупуване на гръцкия държавен дълг ще бъде на стойност 12,6 млрд. евро

23:42 | 21.07.11 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията след края на срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията след края на срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната. Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от еврозоната на своята среща на високо равнище днес в Брюксел постигнаха споразумение за втория спасителен пакет за Гърция, става ясно от тяхното официално изявление след края на срещата.

„Споразумяхме се да подкрепим нова програма за Гърция и заедно с Международния валутен фонд и доброволния принос на частния сектор да покрием напълно финансовата дупка. Общото официално финансиране ще възлезе на около 109 млрд. евро“, се подсочва в документа.

Тази програма ще бъде реализирана изключително чрез понижаване на лихвите и удължаване на матуритетите, за да подобри решително поддържането и рефинансиращия профил на Гърция, се казва още там.

„Призоваваме МВФ да продължи да участва във финансирането на новата програма за Гърция. Възнамеряваме да  използваме Европейския фонд за финансова стабилност като механизъм за новите разходи“, посочват европейските лидери.

Част от конкретните решения, посочени в изявлението, са максимално удължаване на матуритетите по бъдещите кредити на EFSF за Гърция от настоящите 7,5 години до най-малко 15 и най-много 30 години с гратисен период от 10 години.

„Решихме също да удължим значително матуритетите по настоящите гръцки задължения“, се посочва още там. Приносът на частния сектор се оценява на 37 млрд. евро, а този на програмата за обратно изкупуване на дълга ще бъде 12,6 млрд. евро, което прави общо около 50 млрд. евро, става ясно от изявлението.

„За периода 2011-2019 г. общият нетен принос на частния сектор се оценява на 106 млрд. евро. Лихвите по кредитите и матуритетите, за които се споразумяхме за Гърция, ще бъдат прилагани и за Португалия и Ирландия“, подчертават лидерите на държавите от еврозоната.

 

Официалното изявление на лидерите на еврозоната можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още