IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски лихви и по-дълги периоди за плащане ще спасяват Гърция

Европейските лидери са на път да стигнат до спасително решение за закъсалата южноевропейска страна

17:07 | 21.07.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Никола Саркози договаряха цяла нощ в Берлин единна позиция за втория спасителен план за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Никола Саркози договаряха цяла нощ в Берлин единна позиция за втория спасителен план за Гърция. Снимка: Ройтерс

Срещата на лидерите на страните от еврозоната може би ще приключи с успех. Водещите европейски икономики ще спасят Гърция с микс от по-ниски лихви, по-дълги периоди за изплащане на заемите и участие на финансовия сектор, пише Ройтерс.

Същевременно проектът на заключителния документ от срещата предвижда и значително разширяване на правомощията на  Европейския инструмент за финансова стабилност (Financial Stability Facility - EFSF).

В документа, който все още не е окончателен, се предвижда увеличаване на времето за изплащане на кредити, предоставени от EFSF, от сегашните 7,5 години до поне 15 години. Освен това спасителният чадър може да бъде задействан не само по време на разразили се кризи, но и превантивно. Фондът ще може да засилва капиталовата база на финансовите институции чрез кредити за правителствата. Това може да включва и възможността да се предоставя капитал на страни от еврозоната, с който те да могат да изкупуват обратно свои облигации. Освен това се предвижда фондът да е самостоятелно функциониращ и на вторичните пазари, тоест да може да купува облигации.

Същевременно се предлага понижаване до 3,5% на годишната лихва по кредитите, отпуснати на Гърция от европейските стабилизационни фондове и механизми, чиято роля в програмите за подпомагане на Атина ще се разширява. 

За участието на частния сектор в спасяването на Гърция все още се спрягат три сценария - обратно изкупуване на облигации, удължаване на срока за погасяване на кредитите, както и обмяна на облигации. Не е ясно дали в края на срещата ще трябва да се избере само един от тези варианти. Участници в преговорите са на мнение, че накрая ще бъде избран един от вариантите - или обмяна на дълга, или банков данък. Берлин се противопоставя на варианта с данъка, за който неофициално се твърди, че ще е в размер на 0,0025% от активите на банките в еврозоната и ще събере по 10 млрд. евро в следващите 5 години, които ще се използват за спасяването на Гърция.

Срещата на върха бе предшествана от продължила близо 7 часа среднощна среща на лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Сарокози в Берлин, към която се е присъединил и управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. На нея двамата европейски лидери са се договорили за обща позиция за евентуален втори помощен пакет за Гърция.

Според Financial Times на снощната среща в Берлин вероятно е обсъждан план за нови 71 млрд. евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ плюс около 50 млрд. евро, събрани чрез облагане на банки в еврозоната. С тези над 100 млрд. евро ще се изкупят около 20% от 350-те милиарда евро гръцки дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
Хайде сега да кажат кога фонда ще започне да емитира и собственни облигации и да се свършва театрото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Както се и очакваше! Очевидно залогът е много по-голям от 400 млрд. еврака! За Франция и Германия далаверата от еврозоната и изобщо от ЕС е единия известен аргумент, но май има и още по-силен, и той е откъм полето на янките. Освен спокойствието за финансовите пазари, явно някой много иска да види възможно най-скоро целия европейски континент под обща юрисдикция и такива дребни бодилчета като Гърция не могат да бъдат оставени да застрашат каузата на пълна федерализация. Даже тази криза може да се окаже съвсем навреме желан катализатор за още по-експедитивно и безкомпромисно концентриране на икономическата власт в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
finansa
преди 12 години
Бреееййй,още малко ще кажете,че и жените им са по-хубави бре...Ама стига с тия комплекси!!!Добре го е казал global_dj.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
абе бате ти 4уваш ли се кви ги дрънкаш?ти сляп ли си къв си?нима на геноцида викаш хубав живот и нарастване на населението?у4ени от бан ви казват 4е народа из4езва а ти говориш 4е не е така...не съм 4ерноглед реалист съм за съжаление това е така в действителносттта, 4овек от хубаво не бяга сам се замисли защо хората искат да се махнат от тука, но ти или си татино син4е или си расъл в саксия или се друсаш и ти е се тая защото не живееш в действителноста като съдя от ника ти се друсаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
global_dj
преди 12 години
Като те чета "умния" коментар и си казвам: "Виж какъв виден икономист е този, който ми пише!?"Спам ти е цялата глава, така че не ми давай ти съвети какво да правя. Нетрезвени и измислени мнения като твоите им се подиграваме по цели дни! Някои хора май наистина ще се окажат прави, че в България "няма качествен материал". Доказателства - под път и над път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
all_trader2
преди 12 години
от кога 20 годишни разбират от икономика ? стига спам ходи си играй с децата някъде момченце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
global_dj
преди 12 години
Стига си писал глупости! Като е геноцид се махай! Роби викай на на някои други народи, престани с едно и също мнение да запълваш редовете си навсякъде! Поредният черноглед, който вижда не по-напред от носа си! Уви, но такива като теб са много! Отивай в Гърция ти да гледаш някоя баба или дядо на някой незаконно забогатял грък. *** им поработи в тяхната сива икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
боколандия да му мисли 4е такова нещо европейците за нас няма да направят много коментари из4етох злобни коментарии за гърците 4е са штели да фалират и да дойдат тук да работят но уви дори сега пак ние ше им се молим да им гледаме бабите за къс4е хлеб и диня просто такава е ситуацита тук масов геноцид.пък и защо им завиждате и злорадствате на гърците?та те си отстояват правата не са роби като тукашните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още