IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли е началото на края на еврото?

Дори обратно изкупуване на гръцки държавен дълг едва ли ще спаси еврозоната от разпространение на кризата, твърди анализатор пред CNBC

12:50 | 13.07.11 г. 6
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Представител на Европейския съюз заяви пред CNBC във вторник, че е възможна среща в петък, защото европейските политици имат ново усещане за неотложност, след като пазарите се прицелиха в Италия.

Британският финансов министър Джордж Озбърн призова за „решително действие“ след резкия скок на доходността по италианските дългови книжа, който повиши страховете за разпространяване на „заразата“ от Гърция към третата по големина икономика в еврозоната.

Всеки може сам да предполага какво още може да бъде направено на срещата на високо равнище на ръководителите на държавите членки на ЕС, се посочва в коментар на CNBC.

Толкова много планове бяха предложени, обсъдени и впоследствие определени като неработещи или политически неприемливи, че инвеститорите могат да бъдат извинени, че приемат с резерви това ново чувство на неотложност.

Би могло да се постигне споразумение, включващо известно страдание за частните инвеститори, но досегашният опит показва, че европейските политици ще се мъчат да постигнат споразумение, което всъщност няма да остави и най-малка следа в пясъците на дълговата криза на еврозоната.

Мнозина обвиняват най-вече тяхната нерешителност, за да се стигне до настоящата ситуация.

„Продължаващата неспособност на европейските политици да се споразумеят за нов спасителен финансов пакет за Гърция и увеличаващите се признаци, че по-големи икономики като испанската и италианската навлизат все по-дълбоко в кризата, може да отбележат началото на края на европейския валутен съюз в настоящата му форма“, заяви Джонатан Лойнис, старши икономист за Европа в Capital Economics.

Хвърляйки вината за настоящия пазарен трус върху политиците, Лойнис заяви, че плановете за рефинансиране на гръцкия дълг изглежда започват да буксуват.

Той смята, че политиците трябва най-накрая да разберат, че лейкопластът не спира кървенето.

„Планът вероятно ще се отрази в нарастващото признание, че временните форми на подпомагане като спасителни пакети и удължаване на матуриретите, които трябва да осигурят време на Гърция до се върне към растеж и да възстанови публичните си финанси, са просто неефективни“, твърди Лойнис.

„Тъй като изглежда, че гръцкият дълг ще продължава неумолимо да нараства, ако не бъде подкрепян, инвеститорите разбираемо не са склонни да влагат в дългосрочни държавни ценни книжа без допълнителни решителни действия“, добави той.

Ако очакваме някакъв шок и търсим решение, онова, което последните 3 години показаха, че е слабо вероятно, е политиците да убедят инвеститорите да приемат загубите и да убедят хората отново да купуват.

„На теория доста голям обем от гръцкия дълг може да бъде изкупен обратно на относително евтини цени. Преценяваме, че намаляването на съотношението дълг/брутен вътрешен продукт в еврозоната със средно 85% ще струва около 140 млрд. евро, което представлява едва около 2% от БВП на еврозоната“, подчерта Лойнис.

За съжаление, шансовете поредната среща на високо равнище да доведе до този резултат са ниски, като се има предвид, че обратното изкупуване на гръцки дълг ще означава загуби за банковия сектор и Европейската централна банка е слабо вероятно да възприеме този план.

Дори ако този вариант бъде реализиран, дали това ще разреши окончателно кризата, а не поредния й етап?

„Увеличаващите се признаци на разпространение на кризата предполагат, че разрешаването на гръцките проблеми може да не бъде достатъчно да предотврати дълговата криза от по-нататъшно задълбочаване. Поради тази причина всякакво решение за Гърция може да се отнесе също толкова успешно към Испания и Италия. Но италианският дълг е почти 10 пъти по-голям от гръцкия“, подчерта Лойнис.

Подобен план ще изисква финансов съюз – нещо, което Германия и държавите от Северна Европа едва ли ще подпишат, без значение колко е тежко положението в Италия и Испания.

Лойнис смята, че това може да бъде началото на края на еврото.

„Само преди една година заявихме, че има шанс над 50% за някакъв вариант на разпадане на еврозоната или за промяна в структурата й през следващите 5 години. Ако настоящите събития бъдат пренебрегнати, промяната може да дойде доста по-скоро, отколкото предвиждахме“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 36 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Съгласен съм. Не съм чак толкова уверен, че ще гръмне, още по-малко скоро, но проблемът наистина е сериозен. Истината е, че покрай параноята на европейските политици да не допускат банкови фалити се постигна тотална непрозрачност. В момента няма човек който да е наясно със стабилността на европейската банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 0
luben
преди 12 години
В САЩ последиците до голяма степен ги поеха банките, в Европа колко банки фалираха?Ето списък със щатските за последните 2-3 години:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bank_failures_in_the_United_States_%282008%E2%80%93present%29Че това не се случва в Европа е изкуствено помпане и прикриване от страна на ЕЦБ, което ще гръмне като бомба съвсем скоро... За наше съжаление! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
понякога простичките неща са......ЗАЩО не кажем, че: темповете на световно производство изпреварват възможността за потребление, инвестициите в производства не носят дивиденти както при финансови спекулации, ноооо пък и тези които създават "балони" купуват с истински пари, стимулираното потребление чрез необезпечени парички, па макар и на умишлено произвеждани все по-некачествени стоки, не може да го утрои, все пак имаме една уста,...един г.з,...можем да караме едновремнно само една кола и т. н. и прочие. Част от анализите могат да са и в тази посока, нали?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Навсякъде се коментират мерки за закърпване на положението, с половин уста се говори за евентуален фалит, за последиците за банките, за еврото, за валутния съюз, за борсите... От пусто в празно. Никъде няма сериозен анализ какво доведе до този погром и как ще се промени системата за нататък, за да заработи по различен начин ... Все пак изгърмяха икономиките на САЩ и ЕС, а не на Буркина Фасо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Mи така им е по-изгодно. Светът бяга от долара и се преориентира към европейски валути. Кво очакваш? Да викат дружно "Да живее еврозоната"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
Аман от анализатори...и разбирачи...че отделни държави имат затруднения, не означава че с еврото е свършено, та еврозоната взета заедно е най-голямата икономика в света. Това са политически и икономически спеколации от страна на САЩ и Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още