IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2013 г. в еврозоната ще действа постоянен механизъм за финансова стабилност

Общата му стойност ще бъде 700 млрд. евро, като всяка страна ще преведе своите вноски в продължение на 5 години

10:39 | 12.07.11 г. 1
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Постоянен механизъм за финансова стабилност в еврозоната в размер на 700 млрд. евро ще смени от 1 юли 2013 г. временния фонд и механизъм за финансова стабилност, съобщи РИА „Новости“.

Споразумение за създаването на постоянния механизъм бе подписано вчера вечерта от министрите на финансите на еврозоната на срещата им в Брюксел.

На първо място фондът ще оказва помощ на държавите от региона с общата европейска валута.

Временният фонд с увеличен общ размер от 500 млрд. евро в момента помага на Ирландия и Португалия.

Подробности за дейността на новия механизъм се обсъждат от есента на миналата година и по принцип бяха обявени през пролетта на 2011 г. След това те бяха утвърждавани на различни нива на ръководство в Европейския съюз.

Представители на управленските органи на ЕС твърдят, че разполагаемият размер на средствата в механизма за финансова стабилност ще бъде 700 млрд. евро, но само 80 млрд. от тях ще бъдат внесени ефективно  от държавите от еврозоната. Останалите средства ще бъдат представени от гаранции за привличаните на пазара ресурси от механизма и задължения на страните да внесат допълнителен капитал в случай на нужда.

Най-големите суми ще осигурят трите големи икономики в еврозоната – Германия (около 190 млрд. евро), Франция (142,7 млрд. евро) и Италия (125,4 млрд. евро).

Трите държави, които в момента получават помощ от страните от еврозоната, също няма да бъдат подминати – Ирландия трябва да осигури 11,1 млрд. евро, Гърция – 19,7 млрд. евро и Португалия – 17,6 млрд. евро.

Най-малка ще бъде вноската на Малта – 0,5 млрд. евро. Всяка страна ще трябва да преведе сумите на равни вноски в продължение на 5 години, като първото плащане трябва да се извърши в рамките на 15 дни след 2 януари 2013 г.

Средствата от фонда ще се отпускат с по-ниски лихви в сравнение с настоящия момент според условията на временния фонд. През първите 3 години от ползването на кредит, държавите, които го получават, ще трябва да плащат 200 базисни пункта над стойността за привличането на средства от самия механизъм за финансова стабилност, а след това маржът нараства до 300 базисни пункта.

Фондът ще може да изкупува на вторичния пазар облигации на държавите, които са в затруднено положение.

Средствата от него ще бъдат отпускани само срещу изпълнението на определени икономически изисквания.

Постоянният механизъм може да поеме задълженията на временните фонд и механизъм, включително относно кредитите за държавите с проблеми.

Той ще трябва да бъде освободен от всякакви преки данъци за активите, приходите, собствеността, операциите и транзакциите му, се посочва в договора за неговото създаване.

Най-вероятно централата на новата институция ще бъде в Люксембург, като неин филиал може да се открие в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
ТО до 2013 няма да има ЕС бе джанъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още