IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има нужда от нов транш до средата на септември

Страната има нужда от външна подкрепа за борба със спекулантите, поставили си за цел да отслабят еврозоната, твърди гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос

10:23 | 13.07.11 г. 7
<p>
	Евангелос Венизелос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

Гърция ще има нужда до 15 септември от нов транш от кредитите, които й отпускат Европейският съюз и Международният валутен фонд, заяви министърът на финансите на страната Евангелос Венизелос, цитиран от РИА „Новости“.

Според Венизелос Гърция ще вземе всички необходими мерки, за да реализира одобрената икономическа програма, която включва приватизиране на държавни активи.

Той обаче бе категоричен, че страната продължава да има нужда от външна подкрепа за борба със спекулантите, които са си поставили за цел да отслабят еврозоната. „Всички знаят, че проблемът не е в Гърция. Гърция е само предлог за атакуване на еврото“, изтъкна министърът.

Вчера министрите на финансите на държавите-членки на ЕС не успяха да се договорят за нов спасителен финансов пакет за Гърция, който би помогнал на страната да рефинансира държавния си дълг след 2012 г., когато приключва настоящата програма за кредитирането й.

Гърция в момента рефинансира дълга си от 350 млрд. евро чрез първия спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност 110 млрд. евро.

Поредният транш от него на стойност 12 млрд. евро трябва да бъде получен през следващите няколко дни, след като в края на миналия месец гръцкият парламент гласува приемането на програма за бюджетни икономии на стойност 28 млрд. долара до 2015 г. и за приватизиране на държавни активи на стойност 50 млрд. евро.

Публикуваните данни в понеделник обаче показват, че ситуацията с бюджета на страната се влошава и евентуално ще бъде необходимо ново намаляване на разходите, за да бъдат постигнати поставените цели за получаването на транша през септември.

Без навременното пристигане на траншовете Гърция ще бъде принудена да обяви фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
По добре да не говорят повече , че само ядосват и без това изнервеното население на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Ех тез лоши спекуланти. Съсипаха хубавата и стабилна гръцка икономика.Сега сериозно. Всички знаят че Евангелос Венизелос е популист. Точно заради това го взеха на този пост за да минат по лесно реформите. Отстрани изглежда смешен, но е добър в баламосването на гръцкия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
гадните спкуланти не искат да купуват гръцки дълг на 3% лихва ако зависеше от този сигурно ливхите тряваше да отрицателни и дръжателите на гръцки дълг да си плащат привилегията да държат такъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Българите и гърците си приличат, едните и другите крадът, само, че гърците крадът как си трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
stone kold
преди 12 години
ехх злоба злоба защо така бе българи?гърците НИКОГА няма да са пумияри като българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Еми те търтеите са така все някой им е виновен, някой друг им тъпка гушите до пръскане и сега като се налага да побачкат никой не му се работи, дано да фалират чакам с нетърпение този щастлив ден. Да им вземат банките и всичко, да ги докарат на нашето дередже да видят как се бачка за жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Всички знаят, че проблемът не е в Гърция. Гърция е само предлог за атакуване на еврото, изтъкна министърът.Брей, тоя дебеланко се не наяде ... пък и смее да приказва, че друг бил им виновен сега ... мале, мале ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още