IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент прие заключителната част от мерките за затягане на коланите

Реакцията на гръцката общественост беше враждебна, като дебатите и гласуването бяха съпроводени от стачки и масови протести

18:22 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцкият парламент прие заключителната част от мерките за затягане на коланите

Гръцкият парламент гласува заключителната част от мерките за затягане на фискалната дисциплина, имащи за цел да спасят страната от непосредствен фалит, съобщава BBC.

Гласуването регламентира реалното прилагане на данъчните повишения, орязването на заплатите и социалните разходи, както и приватизационната програма, гласувани по принцип в сряда.

Европейският съюз посочва, че приемането на мерките е спасило Гърция от неминуем фалит.

Реакцията на гръцката общественост беше враждебна, като дебатите и гласуването бяха съпроводени от стачки и масови протести.

По време на гласуването германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви, че германските банки и застрахователи са се съгласили да участват в план за частично рефинансиране на гръцкия дълг след подобно решение на банките във Франция.

Шойбле заяви, че германските институции ще отделят 3,2 млрд. евро за новия план.

Гърция е тежко задлъжняла и приемането на новите мерки беше задължително условие за получаването на поредния транш от приетия миналата година спасителен пакет за 110 млрд. евро, предоставен от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Мерките са фокусирани върху повишаване на данъците, които се очаква да влеят в гръцкия бюджет 14,09 млрд. евро през следващите пет години, и въвеждането на бюджетни съкращения, чрез които ще бъдат спестени 14,32 млрд. евро.

Гласуването отваря пътя за финализиране на втория спасителен план за Гърция, който се очаква да е в размер на 120 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още