IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент прие първата част от новите мерки за затягане на коланите

Мерките са приети с 155 гласа "за" и 138 "против", като само един депутат от управляващата гръцка социалистическа партия е гласувал срещу законопроекта

16:32 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцкият парламент прие първата част от новите мерки за затягане на коланите

Гръцкият парламент прие с минимално мнозинство пакета от драстични мерки за затягане на фискалната дисциплина, имащ за цел да спаси страната от непосредствен фалит, съобщи BBC.

Мерките са приети с 155 гласа "за" и 138 "против", като само един депутат от управляващата гръцка социалистическа партия ПАСОК е гласувал срещу законопроекта.

Предложеното увеличение на данъците и ограничаване на разходите са крайно непопулярни в Гърция.

Страната е обхваната от 48-часова стачка, докато улиците на Атина станаха сцена на масови протести и сблъсъци с полицията.

Гърция е тежко задлъжняла и приемането на новите мерки беше задължително условие за получаването на поредния транш от приетия миналата година спасителен пакет за 110 млрд. евро, предоставен от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Днешното гласуване включва първата част от пакета за затягане на фискалната дисциплина, фокусиран върху повишаване на данъците, които се очаква да влеят в гръцкия бюджет 14,09 млрд. евро през следващите пет години, и въвеждането на бюджетни съкращения, чрез които ще бъдат спестени 14,32 млрд. евро.

Приемането на мерките ще отвори пътя за финализиране на втория спасителен план за Гърция, който се очаква да е в размер на 120 млрд. евро и има за цел да помогне на страната да плати дълговете си до края на 2014 г.

В четвъртък ще се проведе второ гласуване, което ще позволи прилагането на отделни части от законопроекта, включително повишения на данъците и продажба на държавни активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още