IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза добре дошла за Газпром?

Руският държавен доставчик се е насочил към гръцката газова компания и може да провали плановете на ЕС за диверсификацията на газовите доставки

10:48 | 29.06.11 г. 3
Гръцката криза добре дошла за Газпром?

Дълговата криза в Гърция доминира в новините. Плановете за спасяването на Атина от фалит постепенно придобиват ясни очертания. Но покрай евентуалния фалит на държавата като че ли в сянка остана един друг стар геополитически проблем, пише CNBC.Гръцкото правителство се опитва да финансира дълговете си с продажбата на държавни активи.

За приватизация е обявена и DEPA – националната газова компания на Гърция. Тя е от стратегическо значение, тъй като Гърция е един от основните транзитни коридори на синьо гориво. Като най-южна точка на Европейския съюз от Брюксел възлагаха големи надежди именно чрез гръцката мрежа да се диверсифицират газовите доставки за Европейския съюз.

От приватизацията на DEPA обаче пак може да се възползва Газпром, който и без това е най-големият доставчик на природен газ за Европа. Според анализатори руската държавна газова компания ще се включи в наддаването за гръцката. От Москва обаче отказват да коментират.

Газпром вече разшири влиянието си на Балканите, купувайки контролния пакет акции в NIS – сръбската газова компания, преди две години.

Ако руснаците успеят да влязат в DEPA това няма да означава, че транзитните газови проекти са загубени, а че ще се пренася руски природен газ, коментира Марко Папич от Stratfor.

Управляващият директор на трансадриатическия газопровод, чрез който до Италия ще се доставя турски газ през територията на Гърция, допълва, че Газпром доставя за DEPA 2 – 3 милиарда куб. м. синьо гориво, но договорите изтичат през 2016 г. Затова вероятно руският доставчик иска да си осигури продължаване на договорите. Каква по-голяма сигурност от това да си купи гръцката газова компания?

Според анализатори Европейската комисия се е провалила в опита си да изгради всеобхватна енергийна политика в областта на газовите доставки. Затова и важните решения за диверсификацията вероятно ще бъдат взети далеч от Брюксел.

Фактор за последното са и силните бизнес връзки на Русия с Германия – първата европейска икономика. Берлин и Москва се „свързаха“ със Северен поток. Германците едва ли ще рискуват да се опълчат на руснаците, а имат водеща роля в разрешаването на гръцките проблеми.

Затова няма да бъде учудващо, ако Германия благослови евентуалното влизане на Газпром в DEPA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Abritus
преди 12 години
Какво му е доброто, България има надежда, да диверсифицира доставките, като Гърците направят на бяло море терминал за течен газ. Ако руснаците ни оградят единствената ни възможност за доставки ще остане Газпром и тогава не сме ключови, а просто притиснати и за да имаме газ, трябва да се съгласим с Газпром каквото и да предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Супер, ако Газпром купи гръцката, тогава коридора остава единствено през България, Македония и Албания към Италия. Супер. Ако вземе и румънската, ние ставаме още по ключови.Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 12 години
'Според анализатори Европейската комисия се е провалила в опита си да изгради всеобхватна енергийна политика в областта на газовите доставки'Провал за Брюксел. Поредният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още