IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната отпусна 12 милиарда евро на Гърция

Атина ще получи петия транш от първия спасителен заем до 15 юли, до средата на септември ще са ясни детайлите по втория спасителен пакет

12:01 | 03.07.11 г. 3
Еврозоната отпусна 12 милиарда евро на Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната отпуснаха петия транш от първия спасителен заем за Гърция в размер на 12 милиарда евро. Детайлите от втория спасителен пакет за Атина ще бъдат готови до средата на септември, пише Ройтерс.

Петият транш Атина ще получи до 15 юли 2011 г. Преди това, на 8 юли, ще се проведе и заседание на Международния валутен фонд (МВФ), който също трябва да одобри отпускането на средствата.

Плащането по заема от 110 милиарда евро, който беше одобрен през май 2010 г., ще помогне страната да избегне обявяването на фалит. Атина ще може да покрие плащанията към кредитори през август, които възлизат на 6 милиарда евро.

Въпреки това, гръцките власти се изправят пред сериозно предизвикателство – да свият размера на дълговете, които в момента са над 150% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За целта правителството ще има нужда от още един крупен заем от Европейския съюз и МВФ.

Атина не успя да постигне и бюджетните цели. До края на годината бюджетният дефицит на страната трябва да падне до 7,5 на сто, но правителството прогнозира, че дупката в хазната ще се свие до 7,9 процента.

Вторият спасителен пакет за Гърция вероятно ще е с период на действие 2011 – 2014 г. Отделно от този заем, очакванията са Атина да набере 30 милиарда евро от приватизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Oмръзна ми да обяснявам тази далавера.Когато дълговете на Гърция към частни структури се изплатят чрез нови заеми от държавни институции ще дойде фалита.Дълговете към частни институции ще бъдат подменени като дългове към държавни.Просто сметката ще се плати от данъкоплатците.Така едни пари ще преминат в едни гоооолеми частни джобове.А за простолюдието ще има европейска взаимопомощ и други врели некипели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mentat
преди 12 години
Продължаване на агонията и отдалечаване на болезненото решение за обявяване на фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Изумително:"Въпреки това, гръцките власти се изправят пред сериозно предизвикателство да свият размера на дълговете, които в момента са над 150% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За целта правителството ще има нужда от още един крупен заем от Европейския съюз и МВФ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още