IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и ЕС не се споразумяха за втория спасителен пакет за Гърция

На 11 юли ще има нова среща, на която ще се обсъжда как частният сектор да участва в плана за спасяване на Атина от фалит

17:33 | 07.07.11 г.
Бизнесът и ЕС не се споразумяха за втория спасителен пакет за Гърция

Представители на международните финансови институции и европейските власти така и не се споразумяха как точно частният сектор ще се включи във втория спасителен пакет за Гърция, пише Ройтерс.

Днес в Рим се състоя среща между управляващия директор на Института за международни финанси, който представлява над 400 банки и финансови институции, представители на Европейската централна банка, гръцкото правителство и еврозоната, на която въпросът беше обсъден, но не се стигна до окончателно решение след четиричасови дебати.

Финансовите министри на държавите от еврозоната се опитват да формират втори спасителен пакет, за да се избегне фалит на Атина. Най-важната част от плана е удължаването на сроковете за изплащане на гръцките задължения към частните инвеститори. Те на свой ред трябва да се ангажират да продължат да купуват гръцки дългови книжа и след изтичането на матуритета на книжата, които притежават.

Новият спасителен план за Гърция вероятно ще е на стойност около 115 милиарда евро, като срокът му на действие ще продължи до 2014 г. включително. 30 милиарда евро от тези средства се очаква да дойдат от частния сектор.

Гърция пък се опитва да си осигури още 30 милиарда евро от приватизация на държавни активи.

Дискусиите по спасителния пакет ще продължат в Брюксел, на 11 юли. Очаква се и на следващата среща да не се стигне до конкретни решения.

Междувременно закъсалата Испания успя да привлече от пазарите 3 милиарда евро, след като продаде три- и петгодишни облигации. Повечето от тях са изкупени от испански банки, което донякъде потвърждава прогнозата, че Мадрид е на път да изгуби възможността да си осигурява свежо финансиране през международните пазари на поносими лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още