IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ иска държавни гаранции при фалит на Гърция

На срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната се разглеждат параметрите на смяната на 90% от наличните гръцки държавни облигации със срок на погасяване от 2011 до 2020 г. срещу дългосрочни ценни книжа с матуритети до 30 години.

20:17 | 21.07.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

На срещата си на високо равнище лидерите на държавите, членуващи в еврозоната, са готови да приемат перспективата за краткосрочен частичен фалит на Гърция, за да бъде оздравен нейният финансов сектор, съобщи информиран европейски източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Срещата продължава с около 2 часа над планираното и според наличната информация причината е искането на Европейската централна банка за гаранции от правителствата на държавите от еврозоната за компенсиране на загубите й при частичен фалит на Гърция.

„Лидерите от еврозоната разглеждат параметрите на смяната на 90% от наличните гръцки държавни облигации със срок на погасяване от 2011 до 2020 г. срещу дългосрочни ценни книжа с матуритети до 30 години. При това стойността на подлежащите на обмяна гръцки облигации ще бъде намалена с 20% спрямо номинала им. В момента на вторичния пазар гръцките средносрочни облигации се продават с отстъпка от 40-60%“, съобщи източникът.

Ситуацията може да бъде определена от международните рейтингови агенции като фалит по държавните облигации.

Същевременно този сценарий ще позволи да се намали и преструктурира огромният гръцки държавен дълг, който вече достигна 350 млрд. долара или 160% от годишния брутен вътрешен продукт на страната.

За увеличаване на устойчивостта  на финансовата система в еврозоната ЕЦБ възнамерява да създаде специален фонд, който може да се използва като залог през времето, през което страната се намира в частичен фалит. Средствата в него ще дойдат от Европейския фонд за финансова стабилност.

Гръцкото правителство е готово за фалита, но според експерти от страната той ще продължи едва няколко денонощия, т. е. времето, необходимо за провеждане на операциите по смяната на краткосрочните облигации с дългосрочни.

Голям обем гръцки облигации сега са в ръцете на частни финансови компании и най-вече на гръцките банки.

Опасността дори от краткосрочен фалит е в това, че финансовият пазар на Гърция и дори на еврозоната може да изгуби ликвидност в момента на обявяването на фалита, тъй като ЕЦБ според устава си няма право да отпуска кредити срещу ценни книжа, които нямат инвестиционно ниво, включително тези с ниво „фалит“.

При извънредни обстоятелства обаче ръководството на банката може да взема всякакви решения по условията за отпускане на кредити срещу държавни облигации.

Тази схема трябва да стане съставна част от пакета с решения на срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната за сформирането на втората дългогодишна програма за подпомагане на Гърция, чиято стойност може да достигне 120 млрд. евро. Очаква се 70 млрд. от тях да бъдат отпуснати от държавите от еврозоната и МВФ, а 50 млрд. евро – от частния финансов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още