IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Няма съмнения в бъдещето на еврото

Нито можем, нито желаем да се справяме с проблемите на определени държави, твърди членът на управителния съвет на Европейската централна банка

14:25 | 19.07.11 г.
Евалд Новотни: Няма съмнения в бъдещето на еврото

Бъдещето на еврото е сигурно въпреки дълговата криза, обхванала част от еврозоната, заяви Евалд Новотни, член на управителния съвет на Европейската централна банка и президент на австрийската централна банка, цитиран от CNBC.

“Еврото изпълнява ролята си и не виждам никакви съмнения за съществуването и силното му бъдеще“, каза Новотни. „Винаги съм много недоволен от политически изявления, които драматизират положението, поставяйки под съмнение съществуването на еврото“, добави той.

Новотни твърди, че настоящата криза е по-скоро дългова, отколкото криза на еврото.

През миналата седмица страховете, че разпространението на икономическите проблеми в Гърция и други периферни държави от еврозоната могат да засегнат третата по големина икономика в нея – италианската – предизвикаха ужас на пазарите.

Имаше и спекулации, че Гърция, която трябва да уговори втори спасителен пакет с ЕЦБ и Международния валутен фонд, може да се наложи да изостави общата европейска валута и да се върне към драхмата.

Новотни призна, че съществуват „определени рискове“, свързани с новия план за Гърция, който изисква балканската държава да предприеме допълнителни строги мерки за приватизиране на държавни активи.

„Напълно ясно е, че няма начин това да доведе до положение на фалит, защото това наистина би имало много тежки последици, особено що се отнася до ЕЦБ и до способността на ЕЦБ да приема гръцки държавни ценни книжа като гаранция“, посочи той.

Германският канцлер Ангела Меркел вече призова частните инвеститори за помощ, като единият от вариантите предвижда Европейският фонд за финансова стабилност да финансира обратно изкупуване или замяна, при която частните притежатели на гръцки държавни ценни книжа ще приемат намаляване на стойността по тях.

„Мисля, че ЕЦБ направи каквото трябва. Сега е ред на политическите лидери да осигурят резултатите“, смята Новотни.

Според него със скорошното повишаване на основния лихвен процент ЕЦБ „започна своята стратегия по изтегляне“ от дълговата криза.

„Има много ясен приоритет за поддържане на ценова стабилност. Това е нашият ориентир, нашата ясна цел“, подчерта той. „Каквото и да правим, трябва да се разглежда в този контекст. Нито можем, нито желаем да се справяме с проблемите на определени държави“, категоричен бе членът на управителния съвет на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още