IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано повиши основната си лихва с 0,25 пункта до 1,5%

Повишението е второ такова от началото на годината и цели овладяване на инфлацията в еврозоната

15:17 | 07.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ очаквано повиши основната си лихва с 0,25 пункта до 1,5%

Европейската централна банка повиши основната си лихва за втори път от началото на годината, за да се справи с инфлацията в еврозоната, въпреки изострящата се дългова криза в Гърция, предава Ройтерс.

Повишението от 1,25% на 1,5% бе очаквано, след като централната банка в последно време повтаряше, че е засилила бдителността си – термин, традиционно използван, за да се даде сигнал за вдигане на лихвата. През април ЕЦБ покачи лихвата от 1% на 1,25%.

„Няма никаква изненада“, коментира Холгер Шмийдинг, икономист в Berenberg. „Стъпката е уместна на фона на икономическия ръст в еврозоната през първото полугодие, който бе малко над средния, както и заради инфлацията, която е над целевото си равнище.“

По-рано днес Английската централна банка запази основната лихва в страната на ниво от 0,5%. Подробности от днешната среща на Bank of England ще бъдат оповестени по-късно през месеца.

Еврозоната отчете 2,7% инфлация през юни на годишна база – по-ниска от очакваната, но далеч над тавана от 2%, към който ЕЦБ се стреми.

Пазарите сега очакват изявлението на президента на централната банка Жан-Клод Трише, за да получат яснота за политиката на банката до края на годината.

Инвеститорите искат да разберат гледната точка на ЕЦБ за това дали тълкува знаците за икономическо забавяне в еврозоната като временно явление или като по-трайно влошаване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
no-credit
преди 12 години
Работата на една централна банка е да поддържа ценова стабилност. В допълнение, ЕЦБ трябва да пази и еврото, а и по възможност да прави така, че един ден то да измести долара като световна валута. Растежът и безработицата са второстепенни цели (за ЕЦБ). Те са отговорност на правителства и парламенти, които могат да (пре)разпределят паричните потоци много по точно и целенасочено. Изливането на пари от централна банка е като да се опитваш да полееш нивите като отвориш шлюзовете на язовира. Ако надолу няма подходяща инфраструктура, която да насочи по-добре тази ликвидност, ефекта ще е минимален, а разхода огромен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още