IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия в опасност заради "гръцката зараза"

Правителството се обединява в подкрепа на икономическия министър Джулио Тремонти, за да успокои пазарите след "черния петък"

10:12 | 11.07.11 г.
<p>
	Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс</p>

Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс

Правителството на Италия започна борба страната да не изпадне в ситуацията на Гърция и Португалия. Управляващите в Рим се опитват да успокоят пазарите след масовата разпродажба на италиански акции и облигации заради опасения, че икономическият министър Джулио Тремонти може да бъде отстранен, пише Ройтерс.

„От утре ние имаме за задача да покажем, че сме обединени и да блокираме всякакви спекулации“, заяви правителственият помощник-секретар Паоло Бонаюти в неделя. Той допълни, че в следващите месеци Италия трябва да пласира дългови книжа за 120 – 130 милиарда евро, затова кабинетът трябва да покаже, че пазарите преувеличават ситуацията в страната.

Медиите в Италия заговориха за „черен петък“ на пазарите. Заради опасенията, че „гръцката „зараза“ ще обхване и Ботуша, доходността по италианските дългови книжа скочи до 5,3%, много близо до прага от 5,5%, който инвеститорите наричат „болезнен“.

Междувременно, в петък индексът на сините чипове на италианската борса се срина с 3,5% заради разпродажби на акции. Книжата на най-голямата италианска банка Unicredit паднаха със 7,9 на сто в петъчната търговия.

Италия страда от политическа нестабилност заради делата срещу премиера Силвио Берлускони, който губи популярността си и подкрепата от електората. В допълнение, компанията му Fininvest беше осъдена да плати обезщетение на конкурент в размер на 800 милиона долара заради съмнителна сделка през 90-те години на миналия век.

Министър Джулио Тремонти беше изолиран от италианското правителство заради твърдата си бюджетна политика и ограничаването на разходите. Допълнителен натиск върху него оказа и корупционният скандал около негов бивш съветник.

Европейският фонд в подкрепа на единната валута не е достатъчно голям, за да предпази Италия от фалит, коментира пред германския вестник Die Welt анонимен източник от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изданието отбелязва, че вероятно фондът трябва да бъде удвоен до 1,5 трилиона евро, но не посочва дали това е мнението на източника му от ЕЦБ.

Правителствата на държавите от еврозоната достатъчно трудно постигат единодушно съгласие за спасяване на малки държави като Гърция, отбелязва Ройтерс. Италия обаче е третата най-голяма икономика в европейската валутна общност и последствията от евентуални фискални проблеми са непредвидими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още