IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Преструктуриране на гръцкия дълг ще доведе до катастрофа

Представители на банката призовават правителствата да престанат с политическото „йо-йо“

22:44 | 20.07.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди лидерите на еврозоната, които утре се събират на извънредна среща в Брюксел, за опасността от преструктуриране на гръцкия дълг, предаде Ройтерс.

„Преструктуриране би било катастрофа, без значение дали ще бъде "меко" или "твърдо"", заяви Лоренцо Бини Смаги, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Според Смаги при подобно развитие цялата банкова система на Гърция ще се срине, възможно е да се стигне до хуманитарна драма и свързаните с нея социални вълнения, което ще доведе до необходимостта от отпускане на нови помощни средства.

"Поради тази причина за данъкоплатеца всяка форма на преструктуриране ще бъде по-скъпа от отпускането на нова помощна програма", отбелязва италианският банкер.

Бини Смаги призова лидерите на еврозоната да използват срещата за институционални реформи. „Тъй като до този момент европейските механизми не функционираха достатъчно добре, ще трябва да бъдат подобрени“, казва той.

Германецът Юрген Щарк, друг член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, също настоя политиците да избегнат обявяването на "избирателен" дефолт.

„Нашият план е правителствата да държат на онова, което вече приеха. На 23/24-и юни – това не е толкова отдавна, те решиха да избягват „избирателен“ дефолт“, казва Щарк.

„Ако сега се дебатира отказ от това решение, това ще докаже, че политическите изказвания нямат никаква стойност, това е политическо йо-йо“, оплаква се още Щарк.

Заради програмата си за изкупуване на държавни облигации на финансово затруднени страни от еврозоната ЕЦБ е един от най-големите кредитори на Атина.

Ако Гърция обяви дори частична неплатежоспособност, институцията също ще пострада, а след това и националните централни банки и в крайна сметка – данъкоплатците.

Международната рейтингова агенция Fitch пък предупреди, че внезапна неплатежоспособност на Гърция би могла да предизвика опасност от разпространение (на кризата) и в други затруднени страни от еврозоната и техните банкови системи, предаде AFP.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
гърците не са *** и продажници като нас . този който продава злато сега и монополи ще плаче .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 12 години
Ами гърците да вземат да продават.Имат един от най големите златни резери. А и нашта банка ОББ май е тяхна държавна собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
vembata
преди 12 години
Ако си вземем старите граници от 1945г. до бяло море и остров тасос могат да вземат и някои лев от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 12
stone kold
преди 12 години
тук вси4ки се то4ат на гърците колко ще им е зле но не мисля 4е това е действителността въпреки вси4ко те са живели добре акумулирали са тези приходи през годините сега оба4е няма да са по зле от тук защото не са роби и овце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Никой нито мисли за гърците, нито ги питат, нито ще ги питат. Тук цялата суматоха е как да не падне цялата къщичка, която с толкова мерак си вдигнаха за 10-15 години в Западна Европа. Големите в ЕС са на върха на хранителната верига, а сега има опастност плодородната почва да я отнесе пороя...Плюс това фалит значи пробив в системата, заначи. че Е ВЪЗМОЖЕН! Понякога психологическата граница е единствената останала защите и когато тя падне, могат да започнат неконтролирани верижни процеси с неясен край. От това ги е страх дебелите охранени финансови идеолози на ЕЦБ, за собствената си кожа мислят, а това налага да се брани рубежа с всякакви средства. Дреме им за данъкоплатците! А гърците просто ги няма за момента на GPS-a...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Точно така трябва да стане! И този изход ще е най-разумен, имайки впредвид някои други задлъжняли държави в ЕС.... Принципът трябва да се спазва - "Пито - платено".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Bobacho
преди 12 години
Ще се разпродадат. При това на много ниски цени, защото ще го направят в средата на кризата. После новите собственици ще оптимизират предприятията - ще уволнят половината персонал и ще намалят заплатите. И тогава вече нещата там може и да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
srs
преди 12 години
Какво са се разревали. Не разбраха ли , че Гърците няма да се разпродадат като нас. По добре фалит сега, отколкото по късно. Вземат им еврото и им слагат един вал. борд на драхмата след обезценяването и. После ще се състезават с нас и румънците да покриват критерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още